Íránská ropná burza

9. 11. 2009

reakce na článek "Konec dolaru" trochu jiným pohledem na historický i současný vývoj

Přikládám do diskuse odkazy na 2 zajímavé články ZDE ZDE , které vidí příčinu ve zhroucení ropného standardu, který byl zaveden v roce 1973, píše Martin Bečán.

První článek byl napsán už v roce 2006 a velmi dobře predikuje stávající hypotéční krizi, zhroucení trhu s deriváty a další události. Původně se s otevřením ropné burzy počítalo 20. března 2006. Několik hodin před jejím otevřením byly přerušeny podmořské kabely důležité pro internetové připojení regionu Blízkého Východu. Iránská ropná burza byla nakonec otevřena 17. února 2008.

Druhý článek je zpracován na Wikipedii a dochází k podobným závěrům. Pro ty, kdo by chtěli toto téma studovat podrobněji je zde i velmi rozsáhlý seznam literatury.

V roce 2000 se ještě obchodovalo 100% ropy v dolarech. Dnes je to cca 68%. Dříve musel každý, kdo chtěl koupit ropu nejprve nakoupit dolar a poté mohl nakoupit ropu. USA tedy stačilo "tisknout" a prodávat dolary. Nepotřebovaly nic vyrábět. Příčiny krize dolaru, které jsou popisovány ve vašem článku Konec dolaru by zlomily vaz každé zemi, kromě USA. Teprve zhroucení ropného standardu obnažilo popisované problémy americké ekonomiky a začaly fungovat klasické ekonomické jevy.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 9.11. 2009