Německé univerzity pořádají solidární akce na podporu vzbouřených rakouských kolegů

9. 11. 2009 / Petr Kužvart, Štěpán Steiger

Z nejsevernější německé university v Kielu vyráží v pondělí ráno konvoj, který chce ve Vídni v "audimaxu" předat dárkové balíčky a vyjádřit podporu. Cestou se konvoj zastavuje v následujících městech, kde se zástupci tamějších universit připojí: ve Flensburgu, Lübecku, Hamburku, Hannoveru, Göttingenu, Kasselu, Marburgu, Frankfurtu, Heidelbergu, Darmstadtu, Würzburgu, Norimberku a Mnichově, přičemž další vysoké školy vyslovují podporu, např. v Cáchách, Karlsruhe, Freiburgu a Kostnici.

Otázka: Přece i čeští vysokoškoláci musejí o událostech v Rakousku také něco vědět - hodlají být jenom diváky? Nedivili bychom se, kdyby se připojovali - přinejmenším vyslovením sympatií - i vysokoškoláci v jiných evropských zemích, situace musí být podobná.

V Rakousku jde o totéž, o co má být sveden v budoucnu zápas i u nás. A v dohledné době! Je nezbytno se solidarizovat s rakouskými studenty i učiteli a velmi se od nich učit, tedy učit se z jejich protestů, postupů, organizace protestů, ale i z jejich případných chyb. Na rakouských školách je v chodu největší pozdvižení od roku 1968. A jde o věci, jež se nás sakramentsky týkají!

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 9.11. 2009