Francie: "Konzervativci Británii v Evropě vykastrovali"

5. 11. 2009

Francouzská vláda obvinila britské konzervativce, že "vykastrovali" pozici Británie v Evropské unii tím, že přijali "autistický" přístup, v jehož důsledku Británii nikdo nebude v Evropské unii brát vážně.

Pierre Lellouche, francouzský ministr pro Evropu, označil euroskeptické plány britských konzervativců, zveřejněné ve středu, jako "ubohé" a varoval, že neuspějí "ani minutu".

Lellouche uvedl, že vyjadřuje názor francouzského prezidenta Sarkozyho. Podle Lellouche mají britští konzervativci "jedinou větu a tu neustále opakují" Je to bizarní forma autismu."

Šéf britských konzervativců David Cameron ve středyu uvedl, že budoucí konzervativní vláda v Británii bude chtít posílit britskou suverenitu a zruší celou řadu evropských zákonů, ochraňující sociální a zaměstnanecká práva britských občanů.

Středopravicová francouzská vláda okamžitě plány britských konzervativců odsoudila a uvedla, že povedou k marginalizaci Británie v rámci Evropské unie.

Lellouche uvedl: "Je to trapné. Je opravdu velmi smutné vidět Británii, tak důležitou zemi v Evropě, jak se chce izolovat od ostatních a zmizet z radaru. Tohle je kultura opozice. Je to důsledkem jejich dlouhého období v opozici. Vím, že se vrátí ale doufám, že jejich výlet bude krátký." Dodal, že Cameronův přístup je v souladu s nedávným rozhodnutím britských konzervativců opustit hlavní pravicový klub v Evropském parlamentu, jehož členem je Sarkozyho strana.

"Dělají to, co udělali v Evropském parlamentu. Vykastrovali v podstatě britský vliv v Evropském parlamentě."

"Žijeme v bouřlivých dobách. Války, terorismus, šíření jaderných zbraní, Afghánistán, energetické problémy s Ruskem, obrovské množství přistěhovalců, hospodářská krize. Je to doba, kdy se určuje osud Evropy - jestli dokážeme existovat jako třetina světového HDP, která dokáže prosadit své názory na klima, na obchod, na všechny otázky na této planetě. Potřebujeme být jednotní, jinak nás zlikvidují a odsunou stranou. Ani jedna z našich zemí neuspěje sama. Ať už jste malá nebo velká země, poučení je stejné. A riziko Británie je marginalizace. Ta země se stane irelevantní."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 5.11. 2009