Zachraňte v referendu Klánovický les

5. 11. 2009

Tisková zpráva ke Klánovickému referendu

První listopadovou sobotu, 7. 11. 2009, budou občané Klánovic hlasovat v místním referendu o osudu největší pražské souvislé plochy zachovalého přírodního lesa. Pražský magistrát, od něhož Pražané právem očekávají ochranu pražské přírodní rezervace Klánovický les, již vloni odsunul na neurčito projednávání řádně, v r. 2005, podané změny územního plánu, jíž by byl Klánovickému lesu vrácen statut lesní plochy. Magistrát tak poskytnul investorovi Forest Golf Resort Praha dostatečný prostor pro pokračování plánu na výstavbu golfového areálu, který by přímo odlesnil cca 7,5 ha chráněného lesa a nenávratně porušil stabilitu zbylé lesní plochy. Neslučitelnost stavby golfového areálu s funkcí přirozeného lesa a zachováním kvalit chráněného území přiznal investor sám, když 2.10.2009 stáhl projekt ze zákonného projednávání na Ministerstvu životního prostředí v procesu EIA.

Pražský magistrát tak - kombinací úmyslné nečinnosti v ochraně lesa a vstřícnosti k investorovi - ve stručné rekapitulaci dosáhl toho, že o budoucnosti největšího pražského lesa budou hlasovat obyvatelé obce Klánovice, která je částí Prahy 9 a do jejíhož katastru Klánovický les spadá.

Místní referendum je v České republice jediným možným nástrojem přímé demokracie. Hlasuje-li minimálně 35% oprávněných voličů je referendum platné. Pokud vítěznou odpověď (ano-ne) podpoří více ¼ všech oprávněných voličů, je výsledek referenda závazný pro místní zastupitelstvo. To pak může prosadit změnu územního plánu, která bude určující pro to, zda na východním okraji Prahy zůstane celistvý evropsky ojedinělý přírodní útvar, či zda bude i tento prostor obětován zástavbě. O novém územním plánu sice budou rozhodovat zastupitelé hlavního města Prahy, zcela ignorovat výsledky referenda však nemohou.

V Klánovicích je výsledek referenda spojený i se setrváním ve funkci dvou členů místního zastupitelstva. V případě, že zvítězí zachování lesa, tedy NE výstavbě golfového areálu na pozemcích, které jsou v současné době lesními pozemky v katastrálním území Klánovice, ze své funkce odstoupí starosta Ing. Jaroslav Losert a zastupitel MUDr Jaroslav Brabenec. Před televizní kamerou to rozhořčeným občanům slíbili po zasedání zastupitelstva 22. 6. 2009.

Touto zpětnou změnou rozhodnutí zastupitelstva investor dosáhl legalizace svého plánu na výstavbu 9ti jamkového hřiště, který byl již předem do územního plánu zahrnut. Klánovické referendum není bezvýznamnou epizodou, ačkoli v mozaice dlouholetého úsilí vedoucí k zachování celistvosti Klánovického lesa je jedním z mnoha kamínků. Klánovické referendum je trhlina v obrazu spanilé jízdy investorů svázaných s politickou garniturou, je to nasměrování občanské nespokojenosti konečně k sebevědomému používání nástrojů demokracie.

Prosíme klánovické občany, aby referendum nechápali jenom jako možnost vyjádřit svůj názor, ale spíše jako povinnost učinit tak za ty, kteří se tohoto referenda účastni nemohou. Výzvu za zachování celistvosti Klánovického lesa bez golfového hřiště podpořilo více než 23 tisíc spoluobčanů. Nezklamte prosím jejich očekávání!

Zdroj ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 5.11. 2009