Komplex "malé" země: Přestaňte nařizovat Klausovi, aby neobtěžoval Evropskou unii

5. 11. 2009 / Fabiano Golgo

Jestliže strávila Francie v prehistorii Evropské unie dlouhá léta tím, že zakazovala Německu, aby říkalo tatarské omáčce "majonéza", proč by Klaus nemohl vznášet otázky týkající se národní suverenity?

Co to má znamenat, tahle představa v Evropě - která se zdůrazňuje v zemích bývalého socialistického bloku - že je potřeba mluvit jednotným hlasem? Klaus má plné právo postavit se proti tak děsivé připomínce loutkově mechanického hlasování podle přání Kremlu, která se objevuje v bývalých satelitních zemích sovětského bloku.

An English version of this article is in CLICK HERE

Ke komu si chodí zahraniční zpravodajové pro informace?

5. 11. 2009 / Ivo Šebestík

Podpisu českého prezidenta Václava Klause pod text Lisabonské smlouvy věnovala pozornost většina evropských deníků. Některé se omezily na neutrální zpravodajství, jiné připojily komentář. Belgický deník La Libre Belgique přinesl ale pod titulkem Česká překážka odstraněna zajímavou ukázku jevu, který se u zahraničních zpravodajů zabývajících se Českou republikou dá vysledovat poměrně často.

Zpravodajka Christine Dupré měla buď smůlu při výběru respondentů, nebo projevila jednostrannost. Nebo -- a to je také docela možné -- existují prošlapané cestičky, které zpravodaje významného zahraničního média spolehlivě dovedou ke dveřím určitých lidí, jejichž názor se pak na stránkách onoho deníku ocitne coby reprezentativní. Zkrátka a dobře belgická novinářka ve věci Klausova podpisu Lisabonské smlouvy vyzpovídala tři osoby: Moniku Pajerovou, bývalou studentskou vůdkyni (dirigente étudiante lors de la révolution de 1989 ), Jiřího Pehe, bývalého poradce Václava Havla (ancien conseiller de Václav Havel ) a filmovou kritičku Terezu Brdečkovou.

Francie: "Konzervativci Británii v Evropě vykastrovali"

5. 11. 2009

Francouzská vláda obvinila britské konzervativce, že "vykastrovali" pozici Británie v Evropské unii tím, že přijali "autistický" přístup, v jehož důsledku Británii nikdo nebude v Evropské unii brát vážně.

Pierre Lellouche, francouzský ministr pro Evropu, označil euroskeptické plány britských konzervativců, zveřejněné ve středu, jako "ubohé" a varoval, že neuspějí "ani minutu".

Lellouche uvedl, že vyjadřuje názor francouzského prezidenta Sarkozyho. Podle Lellouche mají britští konzervativci "jedinou větu a tu neustále opakují" Je to bizarní forma autismu."

Znovuzrození Ayn Randové: Jak se tržní individualismus vrací do veřejné debaty

5. 11. 2009

KD│ Když Anne C. Hellerová před pěti lety začala psát biografii Ayn Randové, byla poněkud zmatena skutečností, že ačkoliv její romány jako "The Fountainhead" (Prazdroj) se stále dobře prodávaly, málo se hovořilo o Randové coby libertariánské myslitelce. V době deprese však její antisocialistické názory upřednostňující individualismus před kolektivismem náhle uhodily na strunu ukrytou v kriticích nedávné vládní nacionalizace bank a dalšího průmyslu.

Hellerová strávila nad knihou "Ayn Rand and the World She Made" (Ayn Randová a svět, který vytvořila) celých pět let, a výsledkem je důkladnými výzkumy podložený a extrémně čtivý portrét svérázné myslitelky sveřepě oddané svým ideálům, jejíž život nicméně obsahoval fascinující protiklady. Rozhovor s Hellerovou o návratu Randové do intelektuální módy pro Wall Street Journal vedl Steven Kurutz.

Botanická zahrada má za úkol pěstovat ohrožený plevel !

5. 11. 2009 / Pavel Sekerka

Pan Štěpán Kotrba ve své polemice, která se týká mého článku o sloučení ZOO Praha a Botanické zahrady hl.m. Prahy vůbec nepochopil, či spíše nechce chápat smysl a fungování příspěvkových organizací přírodovědného zaměření. Jeho osobní útoky mne nenaštvaly a neurazily (což bylo zřejmě záměrem) ale pobavily. Bohužel jeho názory přesně zapadají do obrazu, ve které jsou přírodovědci hlavním nepřítelem, který brzdí veškerý, nejen technický, pokrok. Protože je nemůžeme fyzicky zlikvidovat a někdy je i třeba potřebujeme, tak jim vytvoříme ghetta, kde si budou moci nesvéprávně hrát se svými pivoňkami, samozřejmě pod dohledem silného ošetřovatele a pokud možno jim zabráníme zaujmout jakýkoliv názor a takékoliv postavení, kde by mohli o svých pivoňkách rozhodovat. Koneckonců ředitelem zoologické zahrady může být veterinář, ekonom či manažer ale nikoliv zoolog, tedy absolvent přírodovědecké fakulty (viz. inzerát na výběrové řízení ředitele ZOO).

Itálie odsoudila americké agenty CIA

5. 11. 2009

Italský soud shledal 23 amerických občanů, agentů CIA, vinnými z únosu Osamy Moustafy Hassana Nasra. Američané unesli Nasra v v Miláně a nechali ho odvést do Egypta, kde byl Nasr, podle jeho tvrzení, mučen. Američané byli souzeni v nepřítomnosti, protože je USA odmítly do Itálie vydat. Bývalý šéf CIA v Miláně Robert Lady byl odsouzen za Nasrův únos k osmi letům do vězení, 21 dalších údajných pracovníků CIA a americký letecký důstojník byli odsouzeni k pěti letům ve vězení. Dva Američané byli osvobozeni, protože měli diplomatickou imunitu. Odsouzené americké občany považuje italské právo za uprchlíky před spravedlností.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zachraňte v referendu Klánovický les

5. 11. 2009

Tisková zpráva ke Klánovickému referendu

První listopadovou sobotu, 7. 11. 2009, budou občané Klánovic hlasovat v místním referendu o osudu největší pražské souvislé plochy zachovalého přírodního lesa. Pražský magistrát, od něhož Pražané právem očekávají ochranu pražské přírodní rezervace Klánovický les, již vloni odsunul na neurčito projednávání řádně, v r. 2005, podané změny územního plánu, jíž by byl Klánovickému lesu vrácen statut lesní plochy. Magistrát tak poskytnul investorovi Forest Golf Resort Praha dostatečný prostor pro pokračování plánu na výstavbu golfového areálu, který by přímo odlesnil cca 7,5 ha chráněného lesa a nenávratně porušil stabilitu zbylé lesní plochy. Neslučitelnost stavby golfového areálu s funkcí přirozeného lesa a zachováním kvalit chráněného území přiznal investor sám, když 2.10.2009 stáhl projekt ze zákonného projednávání na Ministerstvu životního prostředí v procesu EIA.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

GM se rozhodla pro Opela, neboli O překvapení a možných nesnázích

5. 11. 2009 / Uwe Ladwig

Americký automobilový koncern General Motors (GM) se rozhodl svou firmu Opel neprodat průmyslové skupině pod vedením firmy Magna. Ačkoli něco takového bylo v posledních dnech pravidelně možno najít v médiích, německá vláda se ukazuje být překvapená. O tom, a o nesnázích spojených s tímto rozhodnutím, něco v této poznámce...

"Evropa svobodnější, silnější, bezpečnější"

Proč a jak posílit partnerství se Spojenými státy

5. 11. 2009

Tisková zpráva

Praha -- Ve čtvrtek 5. listopadu od 14:30 v Lichtenštejnském paláci v Praze (U Sovových mlýnů 4) pořádá asociace Evropské hodnoty mezinárodní konferenci na téma: Západ v 21. století - odsouzen k úpadku?, s podtitulem Proč a jak posílit transatlantické partnerství.

"Je zřejmé, že prezident Barack Obama nevnímá vztahy s Evropou jako prioritu americké zahraniční politiky a svou pozornost směřuje spíše k Číně. To pro Česko a celou Evropskou unii není dobrá zpráva v době, kdy Evropa a Amerika čelí společným výzvám v podobě klimatických změn, hospodářské krize či posilování Talibanu ve Střední Asii," říká Radko Hokovský, ředitel asociace Evropské hodnoty.

Na konferenci se budou diskutovat možnosti (sic!) posílení partnerství mezi Spojenými státy a Evropskou unií a to především v oblasti obrany, kde určitě proběhne diskuze nad protiraketovým štítem a novou strategickou koncepcí NATO. Dále se konference bude soustředit (sic!) na ekonomickou spolupráci, jež je zasažena nejen důsledky světové hospodářské krize.(sic!)

Konference se koná pod záštitou ministra pro evropské záležitosti Štefana Füleho a vystoupí na ní mimo jiné senátor Alexandr Vondra, náměstek generálního tajemníka NATO Jiří Šedivý, prezident rádia Svobodná Evropa Jeffrey Gedmin, generální ředitelka Microsoft s.r.o. Jane Gilson a Philippe Nemo, profesor na ESCP-EAP European School of Management v Paříži, Jiří Schneider, programový ředitel, Prague Security Studies Institute a Weston Stacey, výkonný ředitel Americké obchodní komory v ČR.

Organizátoři konference zastávají názor, že aby Západ mohl úspěšně čelit dnešním a budoucím ekonomickým a bezpečnostním výzvám a hrozbám, těsné partnerství mezi Evropou a Amerikou není jen přirozené, ale je naprosto nezbytné.

Havlovi přátelé budou mluvit o "svobodě ve vztahu k revoluci"

5. 11. 2009

tisková informace

Dovolte mi vás co nejsrdečněji pozvat na mezinárodní kolokvium, které pořádá Nadace Forum 2000 spolu Nadací VIZE 97, Knihovnou Václava Havla a Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v Praze. Akce se uskuteční v sobotu 14. listopadu 2009 od 10.00 do 15.30 ve velké aule Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, píše Filip Šebek.

Dopolední diskuze se zúčastní Václav Havel, Jacques Rupnik, Adam Michnik, Martin Bútora, André Glucksmann, Tom Stoppard, Timothy Garton Ash, Jan Sokol, Petr Pithart, Jan Urban a Martin C. Putna. Bude se skládat ze dvou navazujících kulatých stolů, které budou reflektovat dva hlavní aspekty tématu svobody ve vztahu k revoluci a jejím důsledkům - filosofický a geopolitický. Třetí částí bude po obědové pauze debata Madeleine Albrightové se studenty, ve spolupráci se studentskou iniciativou Inventura demokracie.

Svou účast na debatě potvrďte nejpozději do příští středy 11. listopadu na email filip.sebek@forum2000.cz. Pokud na vaši žádost nepřijde zamítavá odpověď, považujte tímto svou účast za potvrzenou. V případě naplnění kapacity určené pro novináře mají přednostní právo vstupu zástupci mediálních partnerů Nadace Forum 2000.

O manipulativním zneužití veverek prostřednictvím čínské encyklopedie

5. 11. 2009 / Karel Dolejší

O veverkách lze pojednat všelijak, zejména však trestuhodně a manipulativně. Tedy tak, že opomeneme tato rezavá zvířátka plná blech předem výslovně, přesně a nade vší pochybnost odlišit od ostatních rezavých zvířátek, kupříkladu od lasiček, lišek, jakož i zrzavých kocourů. Tím pochopitelně nic netušícího naivního čtenáře zákeřně vystavíme riziku, že by od malého hlodavce mohl očekávat například hloubení nor v zemi, plenění kurníků nebo chytání myší.

Afghánský policista usmrtil pět britských vojáků

4. 11. 2009

Pět britských vojáků bylo usmrceno a několik dalších zraněno, když na ně začal náhle střílet jeden afghánský policista. Britští vojáci byli umsrceni na policejním stanovišti, když policista náhle vzal svou zbraň a začal na ně střílet. Britští vojáci právě afghánským policistům poskytovali výcvik.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pravda nikoho nezajímá...

4. 11. 2009

Přijímáme výtku posluchačů, že jsme v dostatečném předstihu neinformovali o vysílání rozhovoru s Miroslavem Štěpánem, při kterém byla na obrazovce vůbec poprvé vystavena žádost Městského výboru Svazu socialistické mládeže z 11.listopadu 1989, týkající se povolení pietního aktu, u příležitosti 50. výročí 17. listopadu. Souhlas s demonstrací v Praze na Albertově, následným pochodem, kladením věnců a zpěvem hymny, vydal odbor vnitřních věcí obvodního národního výboru v Praze 2, již za dva dny, citujeme: "bere ohlášenou akci ve smyslu vyhl. min. vnitra č. 320/51, Ú.1 na vědomí.", píše Karel Srp z Artfóra-Jazzové sekce, která provozuje internetové Rádio Hortus.

Obama utrpěl dvě závažné volební porážky

4. 11. 2009

Republikáni v úterý zvítězili ve volbách guvernéra ve Virginii a velkým překvapením byla porážka dosavadního Demokratického guvernéra v New Jersey, kterýžto stát je tradičně baštou Demokratické strany.

Činitelé Demokratické strany sice v úterý večer tvrdili, že volby nejsou referendem o Obamově prezidentství, avšak poslední zbytky euforie Demokratů nad Obamovým volebním vítězstvím už zmizely.

Podle průzkumů veřejného mínění, prováděných u východu z volebních místností jsou voliči nespokojeni s pokračujícími problémy americké ekonomiky a do menší míry se obávají Obamovy reformy zdravotnictví.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ohlašují se důsledky "Obamova mírotvorného zbrojení":

Čína radikálně mění postoj ke zbraním v kosmu

4. 11. 2009 / Karel Dolejší

Vysoce postavený představitel čínského vojenského letectva Sü Čchi-liang prohlásil, že militarizaci kosmu nyní považuje za "historicky nevyhnutelnou", informovala AFP. Zřejmě tak signalizoval ostrý obrat v dosavadním ostře odmítavém přístupu ČLR ke kosmickému zbrojení. Odvolal se přitom na americký technologický koncept Revolution in Military Affairs (RMA) z Bushových dob - a nepřímo tak upozornil na kontinuitu Obamovy politiky v této oblasti. Podle Süa Čchi-lianga musí čínské letectvo vypracovat koncept kosmické bezpečnosti, definovat vlastní kosmické zájmy a vybudovat kosmické síly. Převaha v kosmu prý umožní zemi kontrolovat válčiště na zemi i na moři a poskytne strategickou výhodu. "Pouze síla dokáže ochránit mír", řekl velitel během pondělních oslav 60. výročí založení čínského vojenského letectva.

Od hroší kůže po pancíře tanku

4. 11. 2009 / Ivo Šebestík

Když se před lety přišlo na to, že tehdejší přední politik Občanské demokratické aliance Jan Kalvoda neoprávněně užívá titulu doktora práv, vypuklo volání po jeho odchodu z politiky. Jan Kalvoda tehdy vyhověl a s ostudou opustil veřejné funkce, přičemž v tomto svém jistě neradostném "exilu" setrval až do doby vskutku nedávné, kdy překvapivě vystoupil coby právník proti konání předčasných voleb.

V Labouristické straně vznikají rozkoly ohledně války v Afghánistánu

4. 11. 2009

Bývalý náměstek britského ministra zahraničí Kim Howells požaduje, aby Británie začala po etapách stahovat své vojáky z Afghánistánu. Napsal to v deníku Guardian.

Howells je v současnosti poradcem britského premiéra pro výzvědné a bezpečnostní otázky. Ve svém článku argumentuje, že miliardy liber, ušetřené stažením britských jednotek z Afghánistánu, by se měly investovat do obrany samotného britského území proti útokům al-Kajdy. Do r. 2008 měl Howells na ministerstvu zahraničí odpovědnost právě za Afghánistán.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč tolik hnědého křiku?

4. 11. 2009 / Pavel Pečínka

Kritika v médiích, monitorování projevů, jindy sledování, trestní oznámení a soudní spory, domovní prohlídky, při nichž ze šuflat vypadnou boxery, obušky a nože, jindy pistole a výbušniny, občas zákaz činnosti, v některých případech i pár let "natvrdo" v lochu. Tak se brání nacistické recidivě parlamentní demokratické systémy. Nechávají ultrapravici žít či živořit a garantují jí určitá práva a svobody, protože jde přece jen o "menší zlo" než okamžité zahánění do ilegality, udeří ji však přes prsty, pokud sahá od slovních výhrůžek po násilných činech.

Prezident podepsal...

4. 11. 2009 / Michal Horák

...ale za jakých okolností. Jeho jasné a stručné nesouhlasím, nesouhlasím, nesouhlasím atd. vyznělo jako konstatování zrady jeho vlastních, vnitřně konzistentních názorů aktem vytvoření podpisu na příslušném dokumentu. Tato lamentace byla by důstojnou, kdyby byla spojena se zachováním integrity jeho osobnosti s rozhodným: "Ne to nemohu podepsat, protože se to příčí mému základnímu přesvědčení"! A k tomu byla pouze jedna dostupná a na výsost pochopitelná forma -- abdikace.

Britské listy potřebují 100 000 Kč na nové servery

21. 10. 2009

Bohužel se musíme opět obrátit na čtenáře s prosbou o finanční pomoc. Na konec své životnosti dospěl dosavadní server Britských listů - uvědomte si, že časopis má denně obrovský provoz. Technický správce Britských listů promptně a operativně - bez jediného výpadku - zařídil v minulých dnech bezchybný přechod na dva nové servery (intel xeon verze 12x 146GB 15k SAS disky).

Jejich celková pořizovací cena byla 100 000 Kč. Tuto částku nám krátkodobě zapůjčil z vlastní kapsy. Dluh musíme uhradit a žádáme proto čtenáře, kteří Britským listům normálně finančně nepřispívají, aby nám tentokrát finančně pomohli a umožnili našemu deníku další provoz. Je to na vás.

Britským listům přispívá pravidelně finančně méně než 1 procento čtenářů. Kdyby přispěla cca desetina každodenních čtenářů částkou 50 Kč, stačilo by to. Nemáme naprosto žádné finanční rezervy a hardware je nutno každých několik let obnovovat.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Děkujeme.

Redakce

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Profesor Oskar Krejčí

UKÁZKA Z KNIHY

O legendě 17. listopadu

3. 11. 2009

Rozhovor s Oskarem Krejčím - Ukázka z připravované knihy Viděno deseti, která přiblíží sametovou revoluci očima tehdejších hráčů. Z jedné i z druhé strany.
Několikrát jste prohlásil, že jste 17. listopad očekával. Odkdy a proč?

Jsou dva hlavní důvody, proč to muselo prasknout – antropologický a geopolitický. Ten antropologický ukazuje, jak se tehdejší zjednodušeně vykládaný marxismus mýlil v pojetí člověka. Patos revoluce byl spojen s představou, že nové společenské poměry vytvoří nového, socialistického či sovětského člověka. Že nové výrobní poměry, jejichž základem se stalo společné vlastnický výrobních prostředků, odstraní sobectví, učiní z každého pracujícího odpovědného hospodáře, že soudružské vztahy převládnou v práci, na ulici, v domácnosti. Nemluvě o tom, že osvobozená pracovní síla měla přinést vyšší produktivitu práce.

Nic takového se nestalo.

20 LET VZPOMÍNEK

Zoufalá cesta od Občanského fóra k ČSSD

3. 11. 2009 / Miloslav Štěrba

Bývalý kolega z gymnázia mě pozval do svého semináře. Jako někdejšího člena Koordinačního centra Občanského fóra ve Zlíně. Středoškoláci si totiž oblíbili tento druh setkávání s ještě žijícími svědky dob minulých. Nedávno měli ve třídě bývalého politického vězně. Vedení školy a také veřejné mínění těmto aktivitám fandí. Je to jakési suplování scházejících objektivních analýz nedávné historie. Nabídku jsem přijal a po návratu domů začal pátrat v šuplících po suvenýrech z podzimu 89., neboť studenti v té době ještě nebyli na světě, a málo barevné vyprávění o OF by bylo z kategorie povídání o dinosaurech.

NABÍDKA PRONÁJMU

Ideálně situovaný studentský byt na Starém Městě v Praze

27. 10. 2009

Nabízíme (např.) pro dva studenty na školní rok 2009-10 ideálně situovaný pronájem studentského bytu na Starém Městě pražském, těsně u stanice metra Staroměstská (naproti knihkupectví Fišer). Velmi výhodné především pro studenty pražské filozofické fakulty, právnické fakulty a UMPRUM (cesta do školy 3 minuty).

Byt má moderní plynové ústřední topení. K dispozici je jeden zařízený dvojlůžkový pokoj, psací stůl, stůl, skříně, dvě postele, klavír, velká moderní koupelna s pračkou, kuchyň s plynovým sporákem a dřezem, lednička. Celková činže 9 500 Kč měsíčně plus poplatky za elektřinu a plyn. Studenti složí zálohu ve výši jedné měsíční činže.

Zájemci, kontaktujte nás na této adrese

"Dialog!" skandovali studující před dvaceti lety. A dnes?

3. 11. 2009 / Veronika Šprincová

Za dva týdny si budeme připomínat 20. výročí listopadových událostí roku 1989. Je však jejich odkaz stále živý? Publikace názorového článku o dění na Fakultě humanitních studií UK na studentském serveru UKáčko.cz a zejména způsob, jakým se redakce vyrovnala s kritickými ohlasy, které vyvolal, naznačují spíše pravý opak.

Celou kauzu rozvířila MF Dnes, která v rámci informování o "skandálech" na českých vysokých školách, odstartovaných kauzou na Fakultě právnické Západočeské univerzity, vydala článek o sexuálním obtěžování na Vysoké škole ekonomické ). Následně informovala o výsledcích výzkumu sexuálního obtěžování na českých VŠ) a nakonec vydala i článek o kauze sexuálního obtěžování na Fakultě humanitních studií UK, kterého se měl dopustit Jiří Bystřický, tehdejší vedoucí Katedry elektronické kultury a sémiotiky).

Tanečky okolo Lisabonské smlouvy potřetí a doufám, že naposledy

3. 11. 2009 / Michael Kroh

Když mne Jan Čulík požádal, abych se vyjádřil k textu pana Víta, uvědomil jsem si, jaké hrozné bludy se šíří mezi občany a jak se v těchto dnech utváří vztah české veřejnosti nejen k Lisabonské smlouvě, ale i k celé EU. Josef Vít to vzal za špatný konec. Kdyby ve svém článku prezentoval svůj později deklarovaný odpor vůči neoliberálnímu pojetí EU, rozuměl bych mu i přes možné chyby a nepřesnosti. Nic takového se tam ale bohužel neobjevilo, pouze reprodukce suverenistických předsudků a poplašných zpráv o druhém Mnichovu. A to pan Vít o sobě prohlašuje, že mu federální Evropa nevadí.

Rozklene se nad PrF plzeňské Almy Mater (ZČU) po dnešních volbách jas?

2. 11. 2009 / Miloš Dokulil

Možná si někdo v těchto týdnech "pošmákl" na dalším, už nemálo průkazném průšvihu v našich veřejných institucích. Vidíte, ani na těch vysokých školách to není lepší, že? Tentokrát v Plzni. Na tamní univerzitě. Na její Právnické fakultě. Ne že by se nutně pokaždé ozval sám potrefený. Dokonce slyšíme důvodně podezřelé z nedůstojných machinací docela okázale volat "Chyťte zloděje!". Kdopak by o té aféře nevěděl! A kupodivu už to má svou metástázi, jako rakovina.

Jaké to bylo za Rakouska, za první republiky a za protektorátu

3. 11. 2009

V posledních dnech jsem si při sledování médií vzpomněl na rukopisné "paměti" svého prapradědka Bohumila Ženíška (1866-1944), malozemědělce z oblasti na severním okraji Prahy, píše Jan Čihák.

Pro Vaše pobavení a třebas i pobavení čtenářů Britských listů přeposílám pár ukázek k "dějinným" okamžikům, které zmínil. Dost zajímavý pohled malého venkovského člověka (laděného místy dokonce antisemitsky) na dobu, která se dnes vykládá různým způsobem.

Tak tedy:

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2009

8. 10. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V září 2009 přispělo celkem 188 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 32 108.45 Kč, příjem z reklamy byl 15 900.00 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2009 částku 12 330.29 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a