"Evropa svobodnější, silnější, bezpečnější"

Proč a jak posílit partnerství se Spojenými státy

5. 11. 2009

Tisková zpráva

Praha -- Ve čtvrtek 5. listopadu od 14:30 v Lichtenštejnském paláci v Praze (U Sovových mlýnů 4) pořádá asociace Evropské hodnoty mezinárodní konferenci na téma: Západ v 21. století - odsouzen k úpadku?, s podtitulem Proč a jak posílit transatlantické partnerství.

"Je zřejmé, že prezident Barack Obama nevnímá vztahy s Evropou jako prioritu americké zahraniční politiky a svou pozornost směřuje spíše k Číně. To pro Česko a celou Evropskou unii není dobrá zpráva v době, kdy Evropa a Amerika čelí společným výzvám v podobě klimatických změn, hospodářské krize či posilování Talibanu ve Střední Asii," říká Radko Hokovský, ředitel asociace Evropské hodnoty.

Na konferenci se budou diskutovat možnosti (sic!) posílení partnerství mezi Spojenými státy a Evropskou unií a to především v oblasti obrany, kde určitě proběhne diskuze nad protiraketovým štítem a novou strategickou koncepcí NATO. Dále se konference bude soustředit (sic!) na ekonomickou spolupráci, jež je zasažena nejen důsledky světové hospodářské krize.(sic!)

Konference se koná pod záštitou ministra pro evropské záležitosti Štefana Füleho a vystoupí na ní mimo jiné senátor Alexandr Vondra, náměstek generálního tajemníka NATO Jiří Šedivý, prezident rádia Svobodná Evropa Jeffrey Gedmin, generální ředitelka Microsoft s.r.o. Jane Gilson a Philippe Nemo, profesor na ESCP-EAP European School of Management v Paříži, Jiří Schneider, programový ředitel, Prague Security Studies Institute a Weston Stacey, výkonný ředitel Americké obchodní komory v ČR.

Organizátoři konference zastávají názor, že aby Západ mohl úspěšně čelit dnešním a budoucím ekonomickým a bezpečnostním výzvám a hrozbám, těsné partnerství mezi Evropou a Amerikou není jen přirozené, ale je naprosto nezbytné.

I Evropě a v Americe je řada nespokojených politiků a komentátorů, kteří považují význam transatlantického partnerství za minimálně stejně tak zásadní, jako tomu bylo za studené války. Ve srovnání s ostatními místy na Zemi je Evropa v úpadku a Spojené státy mohou brzy zůstat jen jednou z velmocí vedle Číny, Indie, Brazílie, Ruska a především sílících islámských států. Západní způsob života vyznačující se svobodou a prosperitou, jež jsou založeny na liberální demokracii, právech jednotlivce, právním státě a tržní ekonomice, nemusejí být zachovány v nadcházejícím světovém upořádání, v němž mohou převládnout mocnosti prosazující odlišné či dokonce protichůdné hodnoty.

Mezinárodní konference asociace Evropské hodnoty je podpořena Evropským parlamentem -- DG Communication, nadací Konrad Adenauer Stiftung, Evropským hnutím v ČR a Velvyslanectvím Francouzské republiky v Praze. Mediálním partnerem je deník E15.

O asociaci Evropské hodnoty:

Evropské hodnoty jsou nevládní proevropskou organizací, která pomocí vzdělávací a výzkumné činnosti usiluje o rozvoj občanské společnosti a zdravého tržního prostředí.

Hlavními programy Evropských hodnot na národní úrovni jsou pravidelné veřejné debaty Evropský klub, výroční mezinárodní konference a expertní workshopy a školení. Na evropské úrovni pořádají Evropské hodnoty mezinárodní program European Values Network.

www.evropskehodnoty.cz

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 5.11. 2009