Nemají komunisté oči?

31. 8. 2009

Na článek B. Cveka "Komunisté se nedokáží dívat jinam než dozadu" už reagoval Jiří Jírovec, přesto zůstává pár dalších věcí, nad kterými je zajímavé se zamyslet. Nejdříve bych trochu neuměle parafrázoval W. Shakespeara (Kupec benátský, akt 3, scéna 1), píše Stanislav Vohryzek:

"Nemají komunisté oči? Nemají komunisté ruce, orgány, údy, smysly, náklonnosti, vášně, nejedí stejné jídlo, nezraňují je ty samé zbraně, nenapadají je ty samé nemoci, které jsou léčeny stejnými prostředky, nezahřívá je to samé léto, nestudí ta samá zima jako křesťana? Pokud nás píchnete, nekrvácíme? Pokud nás lechtáte, nesmějeme se? Pokud nás otrávíte, neumíráme?"

B. Cvek tvrdí, že komunisté budou hájit cokoliv, co se stalo, proč tak generalizuje? Mnozí z komunistů naopak byli schopni zkritizovat zločiny, kterých se dopustili příslušníci komunistických stran. Vzpomeňme Chruščovovu "Zprávu o kultu osobnosti", vývoj eurokomunismu či omluvu KSČ z 20. prosince 1989. I v současné KSČM existují různé proudy s různými názory např. na padesátá léta, rok 1968, normalizaci. U spousty jiných institucí se však omluv dočkáváme až po staletí od spáchání jejich zločinů...

Nechápu také moc dobře, jak si může vzdělaný člověk, humanista, přát smrt desítek tisíc svých spoluobčanů a ještě se nestydět své přání vyjadřovat tiskem. Kdyby někdo psal o tom, jak se těší, až vymřou všichni členové a voliči jakékoliv jiné politické strany, asi by nebyl považován za normálního a svéprávného, čekala by ho všeliká ostrakizace, kaceřování a asi i soudy, ale vůči komunistům je u nás dovoleno vše.

Nejsem tak sečtělý v klasické literatuře jako autor, nicméně pokud je Bůh tak milosrdný a slitovný, je milosrdný i slitovný i ke komunistům? Jak vypadá to "odpuštění nepřátelům"?

Lituji autora, který musí poslouchat propagandisty minulých čtyřiceti let, už si asi prošoupal podrážky z navštěvování prvních májů a veřejně přístupných konferencí a akcí KSČM a jiných komunistických stran, ale k tomu ho přece nikdo nenutí. Pokud vím, v normálních médiích se úspěšně snaží, aby komunisté (jakéhokoliv směru) vystupovali co nejméně. Pokud nějaké názory nechce slyšet, ať je zkrátka neposlouchá! V tomto případě to myslím není ani příliš obtížné.

Co se týče opia lidu, měl jsem za to, že tento výrok se týkal náboženství všeobecně, nejen křesťanství. Netroufám si rozhodovat, jaká je skutečnost, ale zdá se mi, že starší neznamená vždy lepší. Např. srp se používá už nějakých 10 000 let (byť se dočkal jistých modernizací), ale přesto si spousta pomatenců radši pořizuje neosvědčené moderní harampádí - kosy, kombajny, zahradní sekačky a křovinořezy.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 31.8. 2009