Strategie pro Afghánistán nefunguje, chystá se sdělit generál McChrystal Obamovi

31. 8. 2009

Současná americká vojenská strategie v Afghánistánu je neúčinná. To je závěr analýzy, kterou má v nadcházejících několika dnech předložit vrchní velitel amerických vojsk v Afghánistánu. Podle informací, prozrazených společnosti BBC, v analýze přirovnává generál Stanley McChrystal americkou armádu k býkovi, který útočí na matadora - Taliban - a je oslaben s každým dalším "řezem", který utrpí. Analýza také potvrdí, že nejvyšší prioritou pro americkou armádu musí být ochraňovat afghánské civilní obyvatelstvo proti Talibanu. Američtí činitelé hovoří o selhávajícím válečném úsilí v Afghánistánu otevřeně a McChrystalova zpráva bude syntézou jejich silných pochybností.

McChrystal zdůrazňuje, že cílem musí být, aby převzala iniciativu afghánská armáda, ale ta bude připravena až za tři roky. Afghánské policii přitom bude trvat ještě mnohem déle, než dosáhne potřebné efektivnosti. Zpráva bude nepřímo argumentovat, že ke změně neúspěšné strategie bude zapotřebí vyslat do Afghánistánu větší počty amerických vojáků. V Americe však roste skepse ohledně války v Afghánistánu. Podle průzkumů veřejného mínění televize ABC a listu Washington Post si jen 49 procent Američanů myslí, že by Spojené státy měly ve válce v Afghánistánu pokračovat.

Obama jmenoval nového vrchního velitele, generála McChrystala, proto, aby změnil neúspěšnou strategii války v Afghánistánu, která vyžaduje stále větší počty západních vojáků a nezaznamenáváv boji proti Talibanu žádný úspěch.

Jeden čelný americký odborník na protipovstalecké operace varoval, že afghánská vláda musí bojovat proti korupci a začít rychle poskytovat služby afghánskému obyvatelstvu, protože je namísto vlády poskytuje Taliban a získává tak podporu obyvatelstva.

Taliban už provozuje soudy, nemocnice a dokonce i ombudsmana. Vytvořil paralelní struktury k vládě a místním lidem to pomáhá, konstatoval David Kilcullen, vysoký McChrystalův poradce. Afghánská vláda prohrává nikoliv na bojišti, ale proto, že Taliban provozuje efektivnější a vstřícnější vládní struktury, konstatroval Kilcullen.

Gilles Dorronsoro, odborník na Afghánistán z Carnegie Endowment for International Peace, který monitoroval nedávné afghánské prezidentské volby, konstatoval, že Taliban ovládá venkov a je silně přítomen i v městech, jako je Kandahar a Ghazni.

"Mimo velká města afghánská administrativa neexistuje. Prezident Obama si musí uvědomit, ať Afghánistánu vládne Hamid Karzai či kdokoliv jiný, že problémem pro mezinárodní koalici není nedostatečný počet vojáků, je jím nedostatečná vláda."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 31.8. 2009