Ještě jednou ke karlovarskému filmovému festivalu

15. 7. 2009 / Jan Čulík

Někteří čtenáři se asi diví, proč jsme je v posledních dnech obtěžovali podrobnými recenzemi na filmy, uvedené na karlovarském filmovém festivalu, tedy na díla, která nikdy nebudou uvedena do české filmové distribuce a čeští diváci je nikdy neuvidí, pokud se rychle nevydají do pražských kin Aero či Světozor na tzv. "Ozvěny" karlovarského festivalu (promiňte mi ten výraz, vím, že ta metafora je hloupá).

Zastávám názor, možná poněkud "buditelský", že role karlovarského filmového festivalu je v české společnosti opravdu nesmírně důležitá. Víme všichni, jak primitivní a často druhořadá až třetiřadá jsou v současné české společnosti, která jaksi ztratila orientaci i povědomí toho, co je skutečně kvalitní, a převládlo v ní plebejství, většina "kulturních" akcí. V tomto kontextu je karlovarský filmový festival a jeho dramaturgie téměř něco jako zázrak. Výběr filmů, které festival předkládá 12 000 diváků, kteří se tam každoročně dostaví (a většinou jsou to filmoví nadšenci, baťůžkáři, kteří spí kdesi ve stanech nebo v autech) je skutečně vynikající a každým rokem se zlepšuje.

Chcete-li vědět, co se dnes ve světě, mimo ohradu sebestředné a se světem kulturně nekomunikující České republiky děje, sledujte filmy, které se hrály na karlovarském festivalu. Kdo umí anglicky, může si je sehnat na DVD prostřednictvím firmy Amazon; jde o vynikající výroční přehlídku, kterou je opravdu nutno brát vážně, navzdory tomu, že se česká média, iritujícím způsobem, zaměřují při informacích o Varech jen na pochybné "celebrity", či jiné hlouposti. Vzhledem k tomu, že se nikde v českém prostředí nevyskytnou podrobnější ani serióznější recenze těch vynikajících děl, které vám předkládá karlovarský festival, rozhodli jsme se už před lety se této výjimečné kulturní akci podrobně věnovat. Prosím, neignorujte to. Potřebujete to k svému lidství. Děkujeme.

Jan Čulík, "Na cenách a celebritách nezáleží, důležité jsou dobré filmy ZDE

Filmový festival Karlovy Vary 2009 TÉMA BL

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.7. 2009