CIA plánovala vyvražďovat operativce al Kajdy ve spřátelených zemích

14. 7. 2009

Dick Cheney, bývalý americký viceprezident, nařídil vysoce utajovanou operaci CIA, skrytou před Kongresem, protože zřejmě šla za hranice zákona. V rámci operace se měli vyvražďovat operativci CIA ve spřátelených zemích, bez vědomí jejich vlád. Svědčí o tom bývalí američtí výzvědní pracovníci.

Bývalí protiterorističtí pracovníci, kteří mají stále těsné styky s výzvědnou komunitou, konstatují, že v rámci této utajované operace plánovaly CIA a americká armáda zahájit operace podobné těm, jaké provádí izraelská rozvědka Mossad. V jejich rámci měli být vyhledáváni a usmrcováni aktivisté al Kajdy, aniž by o tom byly informovány vlády zmíněných zemí.

CIA údajně plán nerealizovala, avšak americká armáda ano. Americká armáda provedla několik vražd, jednu z nich v Keni, která vážně ztrapnila americkou vládu a vedla k zrušení tohoto programu.

Jeden bývalý pracovník americké rozvědky svědčil o tom, že plán byl vypracován v atmosféře po útocích z 11. září, kdy činitelé prosazovali různé jednostranné akce a někteří z nich se nechali inspirovat praktikami Izraele.

V americkém Kongresu vzniká hněv a rostou požadavky na plné vyšetřování, proč CIA tento program před Kongresem utajila a jakou roli v jeho utajení hrál Cheney.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 14.7. 2009