Íránci bojkotují Nokii, že podporuje režim

15. 7. 2009

Mobilní telefonní společnost Nokia je terčem rostoucího hospodářského bojkotu v Íránu. Spotřebitelé sympatizující s protestním hnutím po nedávných prezidentských volbách se zaměřují na celou řadu firem, o nichž je známo, že kolaborují s íránským režimem.

Velkoobchodní prodejci v Teheránu informují, že prodej mobilních telefonů firmy Nokia poklesl až o padesát procent v důsledku apelů, aby lidé bojkotovali Nokia Siemens Networks za to, že tato firma prodala Íránu systém pro dohled nad komunikacemi.

Existují známky, že se bojkot šíří: spotřebitelé bojkotují posílání esemesek na protest proti tomu, že státní telekomunikační společnost TCI spolupracuje s režimem. Íránská státní televize je postižena kolapsem reklamy, neboť se soukromé firmy obávají, že jestliže zadají reklamu režimní televizi, stanou se terčem bojkotu na Facebooku. Šíří se také nepotvrzené zprávy, že lidé přesunují své úspory ze státních do soukromých bank.

Nokia je nejvýznamnější západní firma, která v Íránu utrpěla v důsledku své spolupráce s íránským režimem. Některé obchody v Teheránu odstranily mobilní telefony firmy Nokia ze svých výkladních skříní. "Nechci přijít o zákazníky a lidé dnes nechtějí vidět výrobky firmy Nokia. Někteří zákazníci dokonce požadovali vrácení peněz za to, že si koupili telefon od firmy Nokia a chtěli ho vyměnit za mobil od jiné firmy," řekl deníku Guardian jeden teheránský majitel obchodu s mobilními telefony.

Zprávy o bojkotu firmy Nokia vyšly na titulní straně íránských proreformních listů, jako je Etemad-e Melli.

Aktivisté zaměření proti Ahmadinežádově režimu se také soustřeďují na státní íránskou televizi. Aktivisté vydali seznam výrobků, které se vyskytují v reklamách v státní íránské televizi, a apelovali na své stoupence, aby tyto výrobky bojkotovali. Firmy se nyní obávají zadávat reklamu státní íránské televizi a diváci si povšimli, že počet reklam ve státní televizi výrazně poklesl. Bojkotování esemesek přinutilo firmu telekomunikační firmu TCI, aby drasticky zvýšila ceny za esemeskování. V minulých dnech se cena esemesek zdvojnásobila. Aktivisté to považují za své vítězství.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.7. 2009