Světáci

15. 7. 2009 / Ladislav Žák

Je jen těžké uvěřit, že někteří naši politici jsou na tom tak špatně, jak se to musí, každému, komu se podařilo získat alespoň státní maturitu a trochu životních zkušeností jevit. V každém případě je to vždy patrné, když jsou postaveni před realitu, která je jim nepříjemná a se kterou si nevědí rady. Nejinak je tomu i s kanadským zavedením vízové povinnosti pro české občany. O tom, že Kanada zavede víza, se mluví už půl roku, možná déle, ale nejspíše to začalo tehdy, když si Kanada vyhodnotila nápad žadatelů o azyl z jednotlivých zemí za rok 2008, který byl zároveň prvním úplným rokem, kdy vízová povinnost pro občany ČR neplatila.

Zároveň bylo naprosto jasné, že Kanada nebude riskovat určité možné nepříjemnosti spojené s restriktivním postupem proti předsednické zemi EU. Dalo se proto očekávat, že kroky Kanady přijdou až po ukončení předsednictví ČR v EU. Kroky to jsou o to snazší, že v čele země je vláda, která má pro okolní svět naprosto nepochopitelný mandát, který je neustále zpochybňován samotnými českými vládními politickými stranami a tudíž je pro normální politické prostředí v zásadě nezpůsobilá vést vážné politické rozhovory.

Jinými slovy je pokládána za nesvéprávnou. Kanadská vláda to dala najevo tím, že neuznala za vhodné ani dodržet obvyklý postup při takovém diplomatickém aktu, a jasně tak vyjádřila, že je pro ni obtížné na naší straně s někým jednat. Je to trochu nevychované, ale je to poučné. Naši světáci se rozhodli, že to budou před námi tajit, aby nám tak umožnili lepší bojovku na téma: Chyť víza ve Vídni!

Reakce našich nesvéprávných, nevolených vyvolených potvrdila jejich úroveň. Začali se dovolávat všeho možného, evropské solidarity a dokonce i spojenectví ve zbrani v Afganistánu. To musí v Kanadě opravdu způsobit neobyčejné veselí, protože slyšet něco takového od země, která ponechala své vojáky v misích bez náležitého mandátu a zejména z Afganistánu je masivně stahuje především z bojových akcí, zatímco Kanaďané tam skutečně dlouhodobě bojují, to je skutečně k popukání. Nejsměšnější je, že to říkají vládní loutky strany, která se o tuhle ostudu zasloužila nejvíc. Nejprve, když chtěla se životy našich vojáků kšeftovat za třicet korun doktora a potom, když pro ješitnost svých papalášů položila uprostřed předsednictví vládu.

Pravdou je totiž to, že vůči politické vládě s patřičným mandátem, která by měla za sebou úspěšné předsednictví v EU, by si Kanada tento krok s celou jeho neomaleností zřejmě nedovolila. Hledala by dohodu a nechovala by se k nám jako medvěd k zajíčkovi, který nelíná. Snad to střečkování našich loutek bude nakonec jenom k popukání a zapomene se na něj jako na špatný vtip, protože jinak je to celé natolik necitlivé a hloupé, že by se naši mudrlanti mohli také dočkat nějakého toho poučení o elementární úctě k těm, kdož skutečně nasazují životy a také je ztrácejí.

Možná se jim jenom zamotají provázky a oni padnou k obveselení publika naposled a definitivně na ústa a bude po špektáklu... Ostatně EU nám už minulý týden na summitu G8 jasně ukázala, jak se za nás bude bít a dnes se omezila na vystoupení tiskového mluvčího EK, který řekl, že máme prostě smůlu.

Je opravdu těžké si při pohledu na naši politickou scénu nevybavit ty tři rytíře smutné postavy z filmu Světáci a desítky jejich analogií ve světovém filmu i literatuře. Ovšem jako reality show to má skutečně úplně jiný šmrnc. Do vesela i do tragična. Ale jak říkám, třeba to není reality show, třeba to jen hrají, jako při wrestlingu, aby se prodalo víc brambůrků, popcornu a koly. Pardon, tlačenky, řízků a piva... Naděje přece umírá poslední.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 15.7. 2009