Kyrgyzská základna bude opět Američanů?

24. 6. 2009

USA a Kyrgyzstán podepsaly novou dohodu o využívání kyrgyzské letecké základny Manas americkými jednotkami. Agentuře ITAR-TASS to sdělil nejmenovaný činitel kyrgyzského parlamentu, podle kterého byl dokument podepsán v pondělí. Základna by se tak opět měla stát logistickým zázemím pro operace Američanů v Afghánistánu. Návrh zákona umožňujícího přepravu nevojenských dodávek pro mezinárodní protiteroristickou koalici v Afghánistánu přes území Kyrgyzstánu ještě dnes podle ITAR-TASS posoudí kyrgyzský parlamentní výbor pro mezinárodní záležitosti.

23. 6. 2009 iHNed: Kyrgyzstán a USA prý podepsaly dohodu o kyrgyzské základně ManasZDE

ŠOK Vypovězení smlouvy o základně Manas bylo klíčovým rozhodnutím v době, kdy končil své volební období George Bush a limitovalo plánování operací v Afghánistánu. Kygyzská vláda jednala o tomto geostrategickém tématu s Ruskem a její dnešní postoj ukazuje na tichou dohodu Moskvy a Washingtonu ohledně postupu v křehké koalici s Pákistánem určené k "boji proti terorismu" .

6. 2. 2009, iHNed: Kyrgyzstán: Rozhodnutí uzavřít základnu USA je konečné ZDE

Situace se po útocích Američanů na pákistánském území radikálně změnila a námi už kdysi předvídaný problém s pákistánskými jadernými zbraněmi a islamistickými politicko-teroristickými uskupeními po pádu generála Parvíze Mušarafa, eskaloval. Pákistán dneška už není po svržení autokratického prezidenta v rámci Američany, Izraelci a Brity podporované prozápadní, nicméně nacionalistické revoluce demokratičtější, ani stabilnější, ani bezpečnější zemí.

8. 10. 2008, ATM & BL, Lukáš Visingr, Štěpán Kotrba: Rakety Hatf - jaderná pěst Pákistánu ZDE

5. 2. 2009, BL: Le Monde: Kyrgyzstán uzavře americkou základnu, Američané jsou "velmi znepokojeni" ZDE
6. 6. 2007, ATM & BL, Zdeněk Brousil: Vojenské základny USA ve světě ZDE
8. 10. 2003, Peter Stupavský: Veľká hra pokračuje ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.6. 2009