Krize, Romové a brněnská média

24. 6. 2009 / Pavel Pečínka

Hospodářská krize tvrdě omezuje dotační programy, doléhá i na redakce a vydavatelství a dál "zeštíhluje" brněnské mediální prostředí. List Romano hangos / Romský hlas přišel nedávno naráz o několik příbuzných, blízkých i velmi vzdálených.

Prvním je revue Politika, dříve Proglas. S tímto konzervativně-neoliberálním časopisem ve službách ODS měl společné jen celostátní působnost, úzce vymezenou čtenářskou obec a redakci umístěnou v Brně. Měsíčník Politika-Proglas vytrvale kritizoval západoevropské modely multikulturní společnosti a pojetí lidských práv. Na přelomu roku zveřejnil obsáhlý rozhovor s plzeňskými kulturními antropology Jakoubkem a Budilovou. Nyní už funguje jen v okleštěné internetové verzi.

Jihomoravská hospodářská agentura přestala v květnu vydávat Brněnský Metropolitan (BM), který jako radniční měsíčník informoval mj. o akcích magistrátu Brna zaměřených na Romy. BM začne znovu vycházet údajně v září 2009, už s novým, možná mimobrněnským vydavatelem.

V Brně sídlila také část redakce Jakubem Patočkou utvářených Literárních novin (LtN), velmi často zveřejňujících intelektuální úvahy a polemiky k romské tematice. LtN začátkem roku koupila nepřímo ČSSD, v květnu je však prodala Miroslavu Pavlovi z bavorského koncernu Vltava-Labe-Press, vlastnícímu většinu českých regionálních Deníků. Redakce LtN tuto změnu nepřijala a ukončila činnost. Do pražských LtN odchází bývalý redaktor Romano hangos Roman Krištof.

Celkem paradoxně se naproti v Brně začal zdarma rozdávat nový celostátní týdeník Sedmička, v jehož zpravodajské části jižní Moravu a Jihlavsko pokrývá bývalý redaktor a fotograf Romano hangos Jiří Salik Sláma. Text vychází v Romano hangos č. 10-2009

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.6. 2009