Human Rights Watch: Procesy s opozicí připravuje smutně proslulý prokurátor

25. 6. 2009

Podle tiskového materiálu organizace Human Rights Watch

KD│Vyšetřováním zadržovaných příslušníků íránské opozice v rámci probíhajícího násilného potlačování protestů proti sporným prezidentským volbám z 12. června byl pověřen teheránský prokurátor Saíd Mortazáví. Tento muž byl v minulých letech zapojen do řady kauz vedených proti údajným či skutečným protivníkům režimu, z nichž mnohé prokazatelně zahrnovaly mučení vyšetřovaných, nezákonné zadržování nebo vynucení falešných doznání.

Ředitelka HRW pro Střední Východ a Severní Afriku Sarah Leah Whitson označila zapojení Mortazávího do vyšetřování za příznak toho, že režim se připravuje proti příslušníkům opozice vznést falešná obvinění. HRW v prohlášení uvádí ty nejkonzervativnější údaje o počtu dosavadních obětí nepokojů. Jmenovitě si všímá zabití šestadvacetileté studentky filosofie Nedy Agha-Soltanové na ulici Kargar, k němuž došlo navzdory tomu, že se sama protestů nezúčastnila a podle svědků pouze vystoupila z vozu zablokovaného v dopravní zacpě v místě, kde zrovna neprobíhaly žádné násilné střety. Úřady nařídily rodině provést okamžitý pohřeb bez obřadu. (Šíitský islám je soustředěn kolem kultu mučedníků, Nedin pohřeb by tedy umožnil opozičním klerikům vystoupit proti Ahmadínežádovi z pozic, které by nemohl snadno označit za "výsledek práce zahraničních špionů" - KD.)

Pokračují pokusy o rozptýlené pouliční protesty, proti nim však okamžitě a s maximální silou zasahují bezpečnostní složky, a dochází také k dalšímu zatýkání, konstatuje HRW. (Některá západní média dnes začala zkoumat sociální zázemí, platy a motivaci zasahujících příslušníků bezpečnostních složek. Jak se dalo předpokládat, pocházejí vesměs z menších měst ve vzdálených provinciích. Americké pravicové zdroje spojené s protirežimní opozicí již před několika dny přinesly fotografie členů libanonského Hizballáhu, kteří přijeli do Íránu absolvovat vojenský výcvik, pořízené údajně v teheránských ulicích. Fotografie však jednoznačně nedokazují, že se tito lidé podílejí na potlačování protestů - KD.)

HRW požaduje okamžité a nezávislé vyšetření případů střelby na neozbrojené civilisty, včetně zjištění osob, které ke střelbě daly rozkaz. Požaduje to na základě mezinárodně právních standardů, ačkoliv si je vědoma, že projev nejvyššího duchovního vůdce Chameneího minulý pátek znamenal fakticky posvěcení jakkoliv tvrdého zásahu bezpečnostních složek proti demonstrantům.

Prokurátor Saíd Mortazáví pověřený nyní vyšetřováním řady kauz zadržených příslušníků opozice v dubnu 2000 vedl první vlnu potlačování íránského disentu, když nařídil zastavit vydávání více než stovky opozičních novin a časopisů. V červnu 2003 zemřela ve vězení kanadská fotografka íránského původu Zahra Kazemí, přičemž dohledem nad vyšetřováním byl pověřen právě Mortazáví. Její právníci uvedli, že tělo neslo známky mučení, včetně krvácení do mozku, a že Mortazáví se osobně účastnil výslechů.

V roce 2004 Mortazáví organizoval zadržení více než dvacítky bloggerů a žurnalistů a jejich věznění v tajných věznicích bez uvedení právního důvodu. Tito lidé byly dlouhodobě drženi v izolačních celách a nuceni k falešným doznáním. Vynucená doznání byla později opakována před televizními kamerami.

V současnosti je podle zdrojů HRW většina zadržovaných také izolována, a to v teheránské věznici Evin, není jim umožněn kontakt ani s rodinou, ani s právníky, a nebylo proti nim vzneseno formální obvinění - což je porušením mezinárodních závazků Íránu, jež vyžadují, aby byl každý zadržený "neprodleně" informován o tom, z čeho byl obviněn. Podle mínění jednoho z rodinných příslušníků zadržených členů prorežimní opozice muselo být zatýkání naplanováno již před volbami a povolební chaos byl pak využit jako záminka k tomu, aby na respektovaných oponentech režimu bylo vynuceno přiznání, že pouliční protesty organizovali.

Více informací v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 25.6. 2009