POZNÁMKA NA OKRAJ:

Cíl: Zrovnoprávnění mužů a žen, neboli Revoluční návrh, který se bohužel asi neuskuteční

24. 6. 2009 / Uwe Ladwig

Rakouská ministryně pro ženy Gabriele Heinisch-Hosek bojuje za zrovnoprávnění žen v každodenním pracovním životě a z tohoto důvodu požaduje zavedení vysokých peněžitých pokut za nerovné pracovní odměny žen a mužů.

Není pro Vás zřejmě nic nového, že firmy -- alespoň v Německu -- platí ženám a mužům stále ještě různé mzdy. Jak už jsem jednou ukázal v BL, poradenská firma Kienbaum podle Manager Magazinu Online v roce 2008 zjistila, že u manažerek ten rozdíl činí 20% a u vedoucích podniků to má být dokonce více než 33%. A News.at jsem se dozvěděl, že údajně rovnoprávné ženy v Rakousku jsou asi také znevýhodňovány, když jde o zaplacení práce.

Paní Heinisch-Hosek teď vzrušovala mysli rakouských politiků zajímavým návrhem, protože oficiálně se zrovnoprávněním mužů a žen ovšem každý samozřejmě souhlasí, ale že by firmy, které jednají proti tomuto principu, platily pokuty, to alespoň zatím překračovalo horizont jejich kritiků. Podle mého by se ale bez takového trestu na znevýhodňování v každodenním životě ještě dlouho změnilo jen málo, pokud vůbec něco. Ale jakpak je to v ČR -- a co si myslíte o zavedení takových pokut v případě provinění proti rovnému zacházení s muži a ženami?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.6. 2009