Hegemonie koho a nad kým?

24. 6. 2009 / Martin Škabraha

"Protože co je opozitum k antikomunismu? Komunismus. Nebo snad něco jiného?"
Erik Tabery

Ondřej Slačálek formuloval tezi, že současný český antikomunismus (který nazývá antikomunismem vyloučení) je projevem ztráty společenské hegemonie jeho představitelů. Je to podnětná teze, kterou však autor podle mého názoru nedotáhl. Jeho text potřebuje upřesnění, o které se nyní pokusím.

Ze závěru Slačálkovy studie čtenář nabývá dojem, že hegemonie, o které je řeč, je nadvládou střední třídy (resp. její části). To je trochu zavádějící z toho důvodu, že to pojem hegemonie zasazuje do "logiky nutného", jak by se vyjádřili Laclau a Mouffeová: jako by hegemonie tzv. morální pravice byla nutným projevem objektivních zájmů a postavení střední třídy, a když se toto postavení otřásá (což by určitě bylo možné doložit sociologicky), oslabuje se i hegemonie s ní spjatého diskurzu. Jenže hegemonie je pojem, který nepatří do "logiky nutného", ale do "logiky kontigentního", jinak řečeno: hegemonie není nutnou projekcí objektivního postavení nějaké třídy, ale historicky nahodilým výsledkem boje angažovaných intelektuálních elit o to, kdo bude formulovat převažující společenské vědomí (trochu tato marxistická teorie připomíná schumpeterovskou teorii demokracie, v níž je mínění voličů nikoliv předpokladem, ale naopak výsledkem činnosti politických stran).

Stádo

24. 6. 2009 / Ludvík Kundera

Valivé, dusavé, bodající.
Mrak plný masa, pachu, rohatiny.
Jde se mu stále vstříc i
napořád za jeho klátivými stíny.

Valí se. Ale kudy, kudy, kudy?
A dusá po čem? Po čem, běda?
Za ním se kutálejí tisíceré duté sudy,
obloha nad ním může být jen ultrahnědá.

Bodnutí rohu cítíš už i ve snu.
Anebo ještě ve snu? Těžko říci.
Roh proniká nocí. Aniž hlesnu,
klátivě povstávám a jdu mu vstříc i

napořád za jeho klátivými stíny.

Ze sbírky Zazimování a jiné básně, BB/art, Praha 2004 vybrala Hanka Tomšů

Kukla.

Jak vážná a akutní je krize legitimity íránského režimu?

24. 6. 2009 / Karel Dolejší

Otázka v titulku je především empirickou otázkou. Na rozdíl od doktora Valacha, který na základě své nepřiznané filosofie dějin ví s jistotou a předem, že v Íránu jde v danou chvíli "objektivně" o nastolení kapitalismu západního stylu, já mohu s poměrně značnou dávkou jistoty říci jen tolik, že pouliční protesty převážně bohatého městského obyvatelstva za westernizaci teď sotva mohly skončit dobře, protože maximum možného (pro ně...) leželo v hranicích stávající theokracie. Abych však mohl předvídat další vývoj, musel bych (na rozdíl od zmíněného "levicového" komentátora) vědět, co si o událostech myslí mlčící většina chudého íránského obyvatelstva mimo Teherán, která ovšem nevystupuje v západním zpravodajství, respektive je dokonce zalhávána a bagatelizována. Takže co si tito lidé myslí o současné krizi se asi hned tak brzy nedozvím. Protože neumím persky, není pro mě bohužel dostupná ani naprostá většina online materiálů organizované íránské prorežimní opozice.

Koho se íránský problém vůbec týká?

24. 6. 2009 / Miloš Dokulil

Ta kulka zasáhla mladou pohlednou dívku na teheránské ulici v sobotu v podvečer. Krátce předtím s několika dalšími mladými lidmi se zřejmě chtěla jen podívat, co se to vlastně kdesi v centru města, daleko vpředu, děje. Najednou ležela na zemi, přímý zásah do hrudi, vzápětí jí začala téci krev také z úst a nosu. Ještě hlesla, jak hrozně to pálí... Zemřela v přímém přenosu. Neboť někdo hned ten smutný skon natáčel na video. Neda Agha-Soltan bylo její jméno, 26 let; podle mínění přátel "světelný paprsek", nikoli zrovna radikál nebo buřič.

Fantazie o změnách klimatu

24. 6. 2009

KD│Před nějakou dobou jsem psal o protiekologické ekonomii --- tedy o trvání oponentů omezování emisí skleníkových plynů na tom, že ekonomické náklady na obchodování s emisemi budou nezměrné a neúnosné. Citoval jsem Roberta Samuelsona, který obvinil Environmental Defense Fund za to, že tvrdil, že výrazná akce v oblasti omezování emisí si od každého vyžádá jen minimální denní náklady, napsal v blogu na The New York Times Paul Krugman.

AMERICKÉ RAKETY V POLSKU I V ČESKU?

Nic není rozhodnuto

24. 6. 2009 / Oskar Krejčí

Podle dostupných informací prohlásil americký ministr obrany Robert Gates při inspekci na Aljašce, že se rýsuje kompromis mezi Spojenými státy a Ruskou federací ohledně Národní protiraketové obrany USA. Podle něho by tento kompromis měl vypadat tak, že nejen na území Polska, ale i na území Česka by měly být umístěny americké rakety-lapače, radary by pak měly být postaveny v Rusku a využívány oběma velmocemi.

Za upozornění na nepravosti v ústavech hrozí v Česku vězení

23. 6. 2009

tisková zpráva Ligy lidských práv

Na Okresním soudu v Novém Jičíně se uskuteční ve středu dne 24. 6. 2009 v 8:30 hodin ve 2. poschodí, č. dveří 35 první stání v rámci hlavního líčení ve věci trestného činu pomluvy, jehož se měli dopustit Ing. Miroslav Ľuba a jeho manželka. Dvě děti z dětského domova v Novém Jičíně se na jaře 2007 odvážily veřejně promluvit o tom, že je zástupce ředitelky Michal Pokorný bil. Kauza se na světlo dostala díky manželovi bývalé vychovatelky z dětského domova Ing. Miroslavu Ľubovi, který v době od října 2007 do února 2008 sdělil některým úřadům a médiím informace o nepřiměřeném chování zástupce ředitelky.

Ten však označil veškerá tvrzení za nepravdivá a podal na pana Ľubu i jeho manželku trestní oznámení. Oba nyní čelí obžalobě za pomluvu. Liga lidských práv vyzývá všechny novináře, kterým není restriktivní omezování svobody projevu a upozorňování na věci, ke kterým dochází v uzavřených institucích, lhostejné, aby případ sledovali.

Podrobné informace o pozadí celého případu naleznete ZDE, též níže

K tomu: Věra Říhová, "Paragraf 206 Trestního zákona č.140/1961 Sb. - Pomluva"ZDE

Lotyšsko jako příklad neúspěšného pokusu přechodu na euro

24. 6. 2009 / Jaroslav Ungerman

Lotyšsko zřejmě utrpělo zatím největší škody způsobené světovou finanční krizí – zcela nepochybně mezi evropskými státy. Velmi dynamický růst jeho ekonomiky se začal zpomalovat již na počátku minulého roku, aby následně přešel do poklesu, který zatím vyvrcholil v první čtvrtletní letošního roku - HDP poklesl o sotva uvěřitelných 29 % oproti předchozímu čtvrtletí. Takový výsledek zatím nebyl nikde v současné etapě světové krize zaznamenán.

Rusko se vrací do blízkovýchodních mírových jednání, oznámil Medveděv

24. 6. 2009

KD│Ruský prezident Dmitrij Medveděv včera na setkání s představiteli Ligy arabských států v Egyptě oznámil, že Rusko obdrželo souhlas s účastí na moskevské konferenci o míru na Blízkém Východě od všech zainteresovaných stran, včetně nové izraelské vlády. V současné etapě je hlavním cílem obnovení palestinsko-izraelských jednání. Své setkání s představiteli LAS Medveděv zahájil komplimentem, když řekl, že "bez toho, abychom brali v úvahu pozici Ligy, není možno řešit problémy současného světa a není možno překonat problémy světové finanční krize", informoval Kommersant.

Kyrgyzská základna bude opět Američanů?

24. 6. 2009

USA a Kyrgyzstán podepsaly novou dohodu o využívání kyrgyzské letecké základny Manas americkými jednotkami. Agentuře ITAR-TASS to sdělil nejmenovaný činitel kyrgyzského parlamentu, podle kterého byl dokument podepsán v pondělí. Základna by se tak opět měla stát logistickým zázemím pro operace Američanů v Afghánistánu. Návrh zákona umožňujícího přepravu nevojenských dodávek pro mezinárodní protiteroristickou koalici v Afghánistánu přes území Kyrgyzstánu ještě dnes podle ITAR-TASS posoudí kyrgyzský parlamentní výbor pro mezinárodní záležitosti.

23. 6. 2009 iHNed: Kyrgyzstán a USA prý podepsaly dohodu o kyrgyzské základně ManasZDE

Hnutí za osvobození delty Nigeru

Ukrajinsko-americká společnost vozí zbraně do Rovníkové Guineje

24. 6. 2009

ŠOK│ Ukrajinské letadlo Fokker s registračním číslem MEM 4-060 (UR-CAK) bylo zabaveno vojenskou zpravodajskou službou na mezinárodním letišti Mallam Aminu Kano 16. června, je podezřelé ze spojení s militanty z Hnutí za osvobození delty Nigeru, konstatoval nigerijský deník THISDAY. Podle ITAR-TASS letadlo patří do Ukrajinsko-americké letecké společnosti "Meridian". V letadle bylo údajně 18 beden zbraní, mezi jiným houfnice, pušky, kulomety, raketomety a minomety a střelivo, které bylo zajištěno bezpečnostními agenty.

Bábušky (příspěvek k diskusi o generačním pnutí)

24. 6. 2009

Obraz 1.

Starší paní sedí na bobku uprostřed záhonu. Sází růže. Čerstvě nakypřená půda vydává svou nezaměnitelnou vůni, která jako by se ocitla vprostřed panelákového sídliště lehkým nedopatřením. Nesměle se povaluje nad všudypřítomným asfaltem a vyvolává v kolem spěchajících zajatcích panelákové džungle nostalgickou vzpomínku na prázdniny u babičky na venkově, popisuje svůj zážitek Miloslav Pouzar.

Krize, Romové a brněnská média

24. 6. 2009 / Pavel Pečínka

Hospodářská krize tvrdě omezuje dotační programy, doléhá i na redakce a vydavatelství a dál "zeštíhluje" brněnské mediální prostředí. List Romano hangos / Romský hlas přišel nedávno naráz o několik příbuzných, blízkých i velmi vzdálených.

Prvním je revue Politika, dříve Proglas. S tímto konzervativně-neoliberálním časopisem ve službách ODS měl společné jen celostátní působnost, úzce vymezenou čtenářskou obec a redakci umístěnou v Brně. Měsíčník Politika-Proglas vytrvale kritizoval západoevropské modely multikulturní společnosti a pojetí lidských práv. Na přelomu roku zveřejnil obsáhlý rozhovor s plzeňskými kulturními antropology Jakoubkem a Budilovou. Nyní už funguje jen v okleštěné internetové verzi.

Íránský parlament kritizoval ministerstvo vnitra za povolební násilí

24. 6. 2009

KD│Ministerstvo vnitra vedené Sádekem Masúlím se včera kvůli vlně povolebního násilí stalo terčem kritiky íránského parlamentu (Medžlisu). Informoval o tom íránský vládní server PressTV. Skupina čtyřiadvaceti poslanců ministra interpelovala kvůli řadě otázek, včetně nočních nájezdů na univerzitní koleje a soukromá sídla podnikaných neznámými skupinami. Masúlí byl kritizován za to, že nedošlo k identifikaci a uvěznění pachatelů těchto útoků, ale také za nedostatky "v krizovém managementu" během devítidenních nepokojů.

Obama odsoudil násilí v Íránu

24. 6. 2009

Barack Obama poprvé odsoudil násilí v Íránu. V úterý zdůraznil, že je šokován a rozhořčen způsobem, jímž Teherán zasáhl proti demonstrantům. Po týdnu mlčení zašel americký prezident daleko dál než byla jeho předchozí vyjádření sympatií s demonstranty.

"Spojené státy a mezinárodní společenství jsou šokovány a rozhořčeny hrozbami, bitím a vězněním posledních několika dní," řekl Obama. "Silně odsuzuju tyto nespravedlivé činy a spolu s americkým lidem truchlím nad každým nevinným životem, který byl ztracen."

Vzkaz Rudým drakům

24. 6. 2009 / Jiří Dolejš

Podpis komunistických poslanců na ministrem Kocábem předložené Dohodě proti extremismu, spolu s ostatními parlamentními stranami, bereme vážně. Velmi vážně. I toto symbolické vymezení, které jako první podepsal předseda KSČM Filip, má svůj smysl jak proti extremismu bez přívlastků (padni komu padni), tak jako ochrana před falešným obviňováním KSČM. Komunistická strana Čech a Moravy ctí zákonnost a základy demokracie v naší zemi. Akci členů SMKČ při pietním aktu v Lidicích hodnotím jako nepatřičnou a v rozporu s přáním organizátora.

Manassas

Zázraky na počkání, nemožné do tří dnů

23. 6. 2009 / Karel Dolejší

21. července 1861 se nedaleko virginské osady Manassas v první větší bitvě střetly armády dvou znepřátelených stran americké občanské války. Armádě Unie velel brigádní generál Irving McDowell. K pokusu o rozhodující útok byl donucen netrpělivými občany a politiky ve Washingtonu, kteří nakonec vyvinuli tlak i na prezidenta Lincolna. McDowellovy jednotky byly složeny z nevycvičených nováčků, měly jen nepatrnou početní převahu a jejich odhodlání útočit se nemohlo rovnat odhodlání Jižanů ubránit hlavní město Richmond. To ale nikoho ze znuděných washingtonských posměváčků nezajímalo, byli omámeni propagandou o vlastní nadřazenosti a chtěli rychlé vítězství. Když dosáhli svého a mělo dojít k velké bitvě, kongresmani, jakož i jiná městská smetánka, sbalili do košů občerstvení a táhli v patách postupující armády, aby po vítězném boji, který samozřejmě vzrušením notně podpoří trávení, s vyhlídkou na hromady čerstvých mrtvol uspořádali piknik.

Neprostá odpověď na prostoduchou otázku

23. 6. 2009 / Ladislav Žák

„Táto, co je to kapitál...?!?“, ozvalo se z úst mého zvídavého chlapce a byl jsem donucen zkontrolovat, jak na takovou blbost ve svém tuctu let přišel. Zrakovou kontrolou chlapcova zorného pole jsem dospěl k závěru, že ho inspiroval název barevného časopisu, který ležel na stole. „Co vidíš?“, zeptal jsem se krutě. „Časopis...“, zněla odpověď a byl klid. Tedy, v chlapcově duši zavládl opět klid a problémy Age of Empires, zatímco já jsem se té otázky nemohl tak nějak pořád dost dobře zbavit. Věren tradicím, jsem se obrátil ke své paměti, následně pak slovníkům, odborné literatuře, síti sítí a kamarádům.

Íránská lekce

23. 6. 2009 / Milan Valach

V probíhajícím boji mezi Chámeneího a Ahmadínežádovým náboženským konzervativismem a autoritářstvím na jedné straně a voláním po svobodě a demokracii na straně druhé jsou mé sympatie jednoznačně na straně demonstrantů.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O ohrožení demokracie, neboli O ztrátě důvěry v politiky

23. 6. 2009 / Uwe Ladwig

Když v těchto dnech čte člověk nějaký nápis, který se týká ohrožení demokracie, asi hned pomyslí na situaci v Íránu, kde voliči zatím demonstrují a umírají, protože se cítí být podvedeni při sečítání volebních hlasů. (Reportér Channel Four News v pondělí večer nad záběry demonstrantů pronásledovaných íránskou policií však konstatoval, že teď už o ty volební výsledky nejde, protesty jsou širší. V Teheránu podpálili billboardy s fotografií nejvyššího duchovního vůdce Chameneího, pozn. JČ). Že je demokracie ale ohrožená více jiným podvodem voličů, než tím na začátku pro někoho prý jen domnělého, i když mezitím dokonce i oficiálně potvrzeného podfuku, o tom něco v téhle poznámce...

Stratfor: Íránské protesty a revoluční test

23. 6. 2009

Teherán v roce 2009 reprezentuje spor mezi dvěma hlavními frakcemi, z nichž obě podporují islámskou republiku takovou, jaká je. Klerikové vládli režimu od roku 1979 a mezitím zbohatli. Pak je tu Ahmadínežád, který považuje osobní excesy klerikální elity za zradu revoluce. A byla tu také malá frakce, na niž se zaměřily BBC a CNN --- demonstranti, kteří chtějí islámskou republiku dramaticky liberalizovat. Tato frakce nikdy neměla šanci převzít moc, ať už prostřednictvím voleb nebo revolucí. Dvě hlavní frakce nicméně tu třetí různými způsoby využívaly.

KD│Úspěšné revoluce mívají tři fáze. Za prvé, strategicky umístěný jednotlivý sociální segment nebo omezené množství těchto segmentů začně nahlas vyjadřovat resentiment, prosazuje se v ulicích velkého města, obvykle hlavního. K němu se připojují další segmenty ve městě i v okolí, jak se demonstrace šíří a stávají se agresívnějšími, ničivějšími a potenciálně násilnými. Když odpor mohutní, režim nasazuje armádu a bezpečnostní síly. Tyto síly, rekrutované z rezistentních sociálních segmentů a izolované od zbytku společnosti, se postaví proti režimu a přestanou se řídit rozkazy. To je to co se stalo íránskému šáhovi v roce 1979; to se také stalo v Rusku v roce 1917 nebo v Rumunsku v roce 1989.

Revoluce selhávají, pokud se k iniciačnímu segmentu nikdo nepřipojí, což znamená, že původní demonstranti zůstanou sociálně izolovaní. Pokud se demonstrace nešíří do dalších měst, buď skončí, nebo režim povolá bezpečnostní a vojenské složky --- které zůstávají k režimu loajální a často jsou osobně nepřátelské k demonstrantům --- a v potřebném rozsahu použije sílu, aby vzpouru potlačil. To je to co se stalo na čínském Náměstí nebeského klidu: Studenti se vzbouřili, ale nikdo se k nim nepřidal. Byly přisunuty vojenské síly nejen k režimu loajální, ale také nepřátelské ke studentům, a studenti byli potlačeni.

Exner: Co jsem dosud nevěděl...

23. 6. 2009 / Václav Exner

vyjádření poslance Václava Exnera (KSČM) k článku ŠOK "Komunisté volili kandidáty do parlamentních voleb", v Britských listech 13. 6. 2009

Až teď jsem se dověděl o tomto článku. Poprvé i o tom, že jsem „byl zapleten do skandálu s pokusem o vytunelování strany“. To jsem dosud nevěděl, ani z žádného mně známého dokumentu KSČM nic takového nevyplývá. Poprosil jsem autora, má-li nějaké důkazy, aby mi je poskytl. Mít je ale nemůže. Nic takového se nestalo. Krátký článek také informuje, že jsem na pražské nominační konferenci KSČM byl volen za kandidáta pro příští volby do Poslanecké sněmovny jen delegáty z Prahy 3. Opravdu nevím, jak to mohl autor při tajně volbě vědět.

Tahle země není pro starý II.

22. 6. 2009 / Martin Škabraha

Současný režim je postaven na takovém modernistickém předělu, který odmítl vše staré, nechtěl se zdržovat porozuměním smyslu toho, co nás přivedlo až sem; bylo třeba věnovat se budování s horečností ne nepodobnou „údernickým“ padesátým letům.

Český antikomunismus jako pokus o obnovu hegemonie

22. 6. 2009 / Ondřej Slačálek

Za inspiraci k této práci a kritické komentáře během jejího psaní děkuji Pavlu Baršovi.

Antikomunismus v ČR se stal ve specifické podobě od roku 2003 podstatnou součástí české veřejné diskuze a politické kultury významné části českých médií a politiky. V diskuzích (prozatím povýtce publicistických) se objevují různá vysvětlení tohoto fenoménu, která podněcují rozličné otázky. Představuje například soudobý český antikomunismus vítězné tažení morální pravice, projev sedimentované generační zkušenosti a pokus o mezigenerační předávku, nebo se jedná o instrumentálně užívanou „kartu“ v soupeření pravice a levice?

Sex, drogy a islám

22. 6. 2009 / Michal Vimmer

Co víme o Íránu? Írán je U Nás v obecném povědomí zapsán jako článek Osy zla. Írán, to je tam mezi Irákem a Afghánistánem, tam, odkud co nevidět přiletí raketa dlouhého doletu a spadne na Prahu, protože nemáme radar, který by Nás varoval. Tam v zlovolném Íránu se dnem i nocí točí odstředivky a islámští fanatici potají obohacují a obohacují uran. Každou chvíli budou mít A bombu a Rusové je v tom podporují. To víme, ale nějak Nám donedávna utajili, že je v Íránu také jakási islámská demokracie.

S údivem zjišťujeme, že se tam konaly volby, ve kterých soutěžilo několik prezidentských kandidátů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2009

13. 6. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2009 přispělo celkem 257 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 92 324 04 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 5. 2009 částku 60 385,44 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a