EXPERIMENT ROZHALSOVÉ DIGITALIZACE

Mokrsko - První reportáž Českého rozhlasu v prostorovém zvuku 5.1

9. 6. 2009

Speciální stanice Českého rozhlasu pro vzdělání a vědu ČRo Leonardo dnes ve velkém sále pražského kina Světozor představil první rozhlasovou reportáž v prostorovém zvuku Dolby Digital 5.1 Surround. Jde o dokument, zachycující průběh unikátní požární zkoušky, kterou dne 18. září 2008 v Mokrsku na Příbramsku organizovala Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí Stavební fakulty ČVUT v Praze.

V Mokrsku vznikla na jaře 2008 stavba o rozměrech 18 krát 12 metrů za zhruba tři miliony korun, odpovídající jednomu poschodí moderní administrativní budovy. Experimentátoři do budovy umístili stovky teplotních a dalších čidel, která prověřila chování bezpečnostních prvků moderních staveb a spojů v konstrukci v průběhu požáru. Podobné typy zkoušek se jednou ročně provádějí na jednom místě na světě a jejich výsledky mají vliv na aktualizace požárních norem. Mimo jiné mohou podobné testy pomoci najít odpověď na otázku, proč došlo 11. září 2001 v New Yorku k celkovému kolapsu budovy Světového obchodního střediska č. 7 (WTC 7).

Český rozhlas Leonardo se rozhodl unikátní zkoušku českých vědců zdokumentovat současnou nejmodernější rozhlasovou technologií, umožňující vtáhnout posluchače přímo do prostoru, ve kterém se událost odehrávala. V areálu Mokrsko byl umístěn přenosový vůz, jehož posádka ve složení Petr Šimek a Marek Svoboda (Český rozhlas České Budějovice) na pokusné ploše rozmístila podle předem připraveného plánu celkem 22 mikrofonů. Část z nich snímala prostorové zvuky v okolí hořící budovy, další měly na těle připevněny klíčové osoby experimentu (vedoucí projektu prof. František Wald, velitel hasičů Ing. František Vacek), ostatní mikrofony snímaly dění u měřících stanovišť. Dva mikrofony tým zavěsil také nad střechu experimentální budovy, aby přinášely informace o zvucích z prostoru, kam se v průběhu experimentu nikdo nemohl vydat. Celou akci komentovali dva reportéři a autoři projektu Jana Jirátová a Marek Janáč.

Všech dvaadvacet mikrofonů synchronně zaznamenalo veškeré dění v průběhu zkoušky. "Výsledný materiál obsahoval tři dny nahrávek, které jsme zpracovali nejprve do podoby hodinového dokumentu v klasickém stereo formátu a následně zpracovali ve formátu prostorového zvuku Dolby Digital 5.1 Surround," říká spoluautorka projektu "Mokrsko 2008" Jana Jirátová, redaktorka Českého rozhlasu Leonardo. "Díky nové technologii jsme si experimentálně vyzkoušeli zcela nový typ natáčení reportáže, ke kterému bychom se v běžných podmínkách nedostali," doplňuje ji Marek Janáč, redaktor Českého rozhlasu Leonardo.

Dolby Digital 5.1 Surround je formát vícekanálové reprodukce zvuku, sestávající zpravidla z pěti hlavních plnorozsahových zvukových kanálů a jednoho nízkofrekvenčního "basového". V současné době jsou jím vybaveny DVD přehrávače Home video a některé zvukové karty osobních počítačů. Český rozhlas Leonardo proto projekt "Mokrsko 2008" umístil na internetové stránky, kde si jej může každý zájemce s odpovídající reprodukční soustavou zdarma poslechnout. Adresa stránek je: www.rozhlas.cz/leonardo/pozar.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 10.6. 2009