Martin Bursík: Odstupuji z vedení Strany zelených

9. 6. 2009

Sent: Tuesday, June 09, 2009 00:00

Subject: [SZ] rezignace na fci předsedy strany / pracuji dále pro stranu

Milí zelení,

dnes jsem na jednání PSZ rezignoval na fci předsedy strany tak, jak jsem avizoval v dopise dnes po poledni. Předsednictvo vzalo moji rezignaci na vědomí a pověřilo vedením strany 1. místopředsedu Ondřeje Lišku. Vnímejte prosím mě rozhodnutí tak, že tímto převzetím odpovědnosti za výsledek v eurovolbách chci pomoci straně projít změnou, která, věřím, povede k šanci na úspěch v předčasných parlamentních volbách. Nezávisle na výsledku voleb bych ještě jednou chtěl poděkovat všem lídrům z první pětky kandidátky, kteří pracovali beze zbytku obětavě a nezištně pro úspěch SZ, který se však nedostavil. Děkuji i dalším kandidátům a všem dobrovolníkům, kteří se do kampaně zapojili.

Zůstávám členem strany, do října poslancem a straně budu z mé nové pozice pomáhat tak, jak to bude možné. Ted je potřeba vydržet, semknout se a podporovat vedení strany na všech úrovních. Jak jsem Vám často nepříjemně připomínal - teď se to musí doopravdy odpracovat.

Přejme si hodně síly a štěstí. Děkuji za plodnou spolupráci v období mého působení ve funkci předsedy strany všem, kteří o ni stáli.

Přátelsky a v úctě, martin bursík

P.S. se členy RR se těším na setkání na mimořádném jednání RR tuto neděli v Brně


Sent: Monday, June 08, 2009 13:14

Subject: [SZ] povolební oslovení od předsedy

Milí zelení,

výsledek ve volbách o Evropského parlamantu je hodně špatný. Přebírám jako předseda strany svůj podíl odpovědnosti a na dnešním jednání PSZ nabídnu odstoupení z funkce předsedy. Totéž udělám na jednání RR. Ponechám na obou orgánech SZ, aby se poradily a navrhly cestu k parlamentním volbám a současně navrhly, kdo by měl stranu do parlamentních voleb vést. Neutíkám, jen reflektuji situaci a ustupuji stranou. Bude-li mít strana většinový názor, že mám nějakou roli v podzimních volbách sehrát, tak to rád v zájmu prosazování zelené politiky učiním.

Svolal jsem na dnešní odpoledne uzavřené jednání předsednictva, kde se podrobně poradíme jak dále. Na dnešním jednání také navrhnu, abychom posunuli jednání RR již na tuto neděli tak, aby se k situaci mohl co nejdříve vyjádřit nejvyšší orgán mezi sjezdy - republiková rada.

Neklesejte prosím na mysli. V politice se nejen daří, ale někdy také nedaří. Není žádný důvod pochybovat o tom, zda je zelená politika nosná či není. Frakce zelených v EP posílila ze 43 na 53 poslankyň a poslanců. A to je veliký úspěch. I to by pro nás mělo být inspirací a motivací pro další práci. Redukce plurality politických stran na všeho všudy čtyři politické strany není dobrým výsledkem před předčasnými parlamentními volbami. Jak na tuto situaci zareagujeme, to nám ukáže teprve otevřená, poctivá a kritická analýza naší politiky a její prezentace.

Rád bych poděkoval všem z Vás, kteří se obětavě zapojili do předvolební kampaně. Vážím si toho.

Všem Vám děkuji za spolupráci a za to, co jste udělali, a věřím jste ještě připraveni udělat pro prosazování našich společných ideálů. Vše dobré, martin bursík

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.6. 2009