Channel Four zveřejní zadarmo 10 000 svých pořadů na internetu

9. 6. 2009

Televize Channel Four se stane první britskou televizní stanicí, která zadarmo zveřejní 10 000 svých odvysílaných pořadů a seriálů na webu. Budou divákům přístupné, aniž by si je museli kupovat na DVD. Od července zpřístupní Channel Four na svých stránkách 4000 hodin svých pořadů - asi 10 000 titulů.

Stále větší počty televizních diváků sledují pořady na webu, kdy se jim to hodí. Přesně o tom hovořil ministr pro komunikace lord Carter, který stojí v čele týmu, připravujícího konečnou zprávu o digitální budoucnosti Velké Británii. Carter nedávno konstatoval, že Británie směřuje v oblasti médií "do úplně jiného světa" a že "do méně než deseti let budeme žít stoprocentně ve světě televizního vysílání 'on demand', na vyžádání diváků.

Rozhodnutí Channel Four zpřístupnit tak velké množství svých starších pořadů zřejmě vyvolá tlak na BBC, která zpřístupňuje odvysílané pořady na webu jen po dobu sedmi dnů.

Poptávka po sledování televizních pořadů na internetu v Británii rychle roste. Například tzv.iPlayer televize BBC byl v únoru 2009 22. nejpopulárnějším serverem v Británii a druhým nejnavštěvovanějším videoserverem po YouTube.

Americký videoserver Hulu zpřístupňuje populární americké televizní seriály. Nyní je druhým nejsledovanějším videoserverem v USA. Od února do března 2009 si diváci stáhli 350 milionů programů, přestože Hulu existuje teprve rok.

Archivní videoserver televize Channel Four byl v dubnu zmodernizován, a od té doby se za měsíc zvýšil jeho provoz o 111 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.6. 2009