Piratpartiet v Evropském parlamentu

Členská základna švédské Pirátské strany je druhá největší v zemi

9. 6. 2009

Švédská Pirátská strana (Piratpartiet) dosáhla skvělého úspěchu ve volbách a míří do Bruselu. Zisk 7,1% hlasů při 41,3% voličské účasti pro naše severské kolegy znamená jeden silný europoslanecký mandát. Na Švédsko připadá 18 poslaneckých křesel. Tímto výsledkem PP pokořila řadu zavedených hráčů na švédské politické scéně a dala ostatním politickým stranám najevo, že poslouchat lobbyistické tlaky nahrávacích společností a ochranných svazů je může připravit o podporu voličů.

"Ochrana soukromí a občanských svobod jsou důležité otázky. Lidé to svým hlasováním jasně ukázali," v neděli řekla Anna Troberg, jedna z kandidátek za PP, v rozhovoru pro švédskou televizi.

Švédská Pirátská strana byla založena začátkem roku 2006, kdy také získala 0,63% hlasů ve volbách do místního parlamentu. Masivní vzestup členské základny, která je v současnosti druhá největší v zemi, se datuje od soudního procesu s lidmi stojícími za torrentovým trackerem The Pirate Bay. Rozsudek odsuzující 4 mladé lidi na jeden rok do vězení a k povinnosti uhradit v přepočtu 70mil. Kč odškodnění nahrávacím společnostem zatím nenabyl právní moci. Odsouzení se odvolali a švédská justice je nucena čelit obvinění z podjatosti soudce Tomase Norströma, který měl celou kauzu na starosti. Je totiž členem Swedish Association of Copyright (SFU).

Jiří Kadeřávek, zakládající člen Přípravného výboru České pirátské strany, v této souvislosti řekl: "Našim švédským kolegům gratuluji k úspěchu a věřím, že jsme svědky vzestupu vlny svobodného pirátského hnutí. Současné autorské právo je v době Internetu zastaralé a nutně potřebuje revizi.".

Ačkoli je vznikající Česká pirátská strana velmi mladým uskupením, hodlá kandidovat do předčasných voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Současné snahy o svazování médií "náhubkovým zákonem" a sílící tlak na regulaci přístupu k Internetu v řadě zemí EU považujeme za protiprávní. Vycházíme z ideí našich rodičů, kteří nám vydobyli svobodu Sametovou revolucí v roce 1989. My chceme tutéž svobodu zachovat pro naše děti.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.6. 2009