7. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 4. 2008

Švýcarská nacionalistická SVP ohrožuje demokratický systém

Představenstvo nacionalistické Švýcarské lidové strany SVP se v pátek velkou většinou rozhodlo ze svých řad vyloučit členku spolkové rady - vlády Eveline Widmer-Schlumpfovou, odpovědnou za spolkovou justici a policii.

Pro své jednání si vedení této nejsilnější švýcarské parlamentní strany, mající 62 poslaneckých míst v dvousetčlenné sněmovně a 7 míst v 46 členném senátu, vybralo příznačné kuriózní místo. Jako spiklenci se sešlo osmdesát jeho členů v Lungernu v kantonu Obwalden v bývalém bunkru, který nyní slouží jako armádní střelnice.

Stranické grémium po mnohahodinovém zasedání při 67 hlasech pro, 5 proti a 7 zdržených vyhovělo žádosti svého vedení a jak poznamenal prestižní "Neue Zürcher Zeitung", ji "odstřelilo za použití děla největšího kalibru". Stalo se tak den poté, co Widmer-Schlumpfová odmítla vystoupit dobrovolně ze strany a podle usnesení by ji měla vyloučit její organizace v Grabündenu do konce tohoto měsíce. Pokud tak neučiní, bylo jejím členům pohroženo, že budou všichni vyloučeni ze strany. Dále pak vyzvalo představenstvo SVP, aby  Widmer-Schlumpfová odstoupila ze své vládní funkce a složila mandát členky spolkové rady, do které byla zvolena 12. prosince minulého roku.

Její vyloučení následovalo po více než čtvrt roku trvajícím střetu, kdy tato známá 52 letá politička, matka tří dětí, se nechala zvolit do spolkové rady proti vůli vedení strany a jejího mocného bosse 67 letého miliardáře Christopha Blochera, který předtím zaujímal její nynější funkci. Právě pod jeho vedením při říjnových parlamentních volbách v minulém roce zaznamenala SVP nejlepší výsledek ve své třicetileté historii. Ten ji svými finančními injekcemi přetvořil z původní malé německo-švýcarské protestantské strany živnostníků a rolníků v největší nacionálně pravicovou stranu. V letech 1986 až 2003 byl i prezidentem "Akce pro nezávislé Švýcarsko", vystupující proti členství v OSN a Evropské unii. Před pěti lety se mu nakonec podařilo těsným poměrem hlasů ve spolkovém shromáždění dostat se do sedmičlenné spolkové rady - ústřední vlády, odkud řídil do prosince minulého roku švýcarskou justici a policejní departement. Loňské parlamentní volby vedly k nebývalé polarizaci veřejného mínění, kdy hlavním tématem Blocherovy SVP bylo tažení proti cizincům, což vyvrcholilo zářijovým střetem anarchistů a krajních levičáků v Bernu s jeho přívrženci. Blocher to využil ve svůj prospěch a obvinil z toho  sociální demokraty SP, kteří pak utrpěli těžkou porážku, i když si uhájili druhé místo s 43 mandáty. Příčina ztráty devíti mandátů SP však podle politologů nebyla náhodná, protože SVP se zabývalo problémy, zasahujícími voliče postupující globalizací země, mezi než patří i příliv cizinců. Stala se tak vlastně jedinou stranou, která za pomoci Blocherových milionů byla schopna vést profesionálním způsobem volební boj. To nakonec uznali i sociální demokraté, kteří si na mimořádném březnovém sjezdu strany zvolili  nové vedení a přijali rezoluce, odpovídající současné švýcarské skutečnosti s proklamovaným cílem vyhrát příští parlamentní volby v roce 2011.

K rozhodujícímu střetu mezi nacionalistickou SVP a ostatními demokratickými stranami pak došlo při volbě spolkové rady ve spolkovém shromáždění sdružujícím obě komory parlamentu. Ta byla doposud od roku 1959 vždy složena ze čtyř nejsilnějších politických stran, tedy z SVP, sociálních demokratů SP a Svobodomyslné demokratické strany FDP po dvou členech a jednom z Křesťanské lidové strany CVP. Tento neobvyklý politický systém tzv. konkordance prakticky půl století vylučoval působení opozice ve Švýcarsku a zajišťoval politickou stabilitu v zemi. Před zahájením voleb do spolkové rady přislíbili jednotliví představitelé politických stran, že mají zájem na udržení dosavadního systému a vládní místa budou obsazována podle dosavadního klíče. Stranická rovnováha při těchto volbách byla sice dodržena, ale nebyl opětně zvolen  hlavní představitel SVP Christoph Blocher a jeho dosavadní místo zaujala právě Eveline Widmer-Schlumpfová proti jeho vůli. Šlo o známou švýcarskou političku, jejíž otec byl též členem spolkové rady, která tři desetiletí je členem SVP. Pracovala nejprve jako notářka a advokátka, která jako první žena byla před deseti lety zvolena jako vládní rada kantonu Grabünden. V této funkci poprvé v dějinách Švýcarska prosadila referendum proti daňového vládnímu balíku. Při loňských volbách spolkové rady po dohodě se sociálními demokraty, zelenými a křesťanskou lidovou stranou se stala neoficiální kandidátkou s 125 hlasy, což bylo o 10 více než Blocher a byla zvolena na jeho místo spolu s dalšími dvěma političkami. Takový počet žen v tomto sedmičlenném grémiu byl  zvolen  po prvé v dějinách Švýcarska. Po svém zvolení Widmer-Schlumpfová  prohlásila, že se nechala zvolit proto, aby si její strana SVP zachovala místo ve vládě, nebude v politice destruktivně postupovat a bude zaujímat liberální stanovisko v proticizineckém zákonodárství a u asistovanému úmrtí. Nebude též hlasovat proti spolkovému rozpočtu. Vycházela přitom z toho, že se poté situace v její straně uklidní, ale příští dny to nepotvrdily.

Christoph Blocher po své volební prohře do spolkové rady oznámil, že tím končí konkordance, nechá vyloučit ze strany ty, kteří proti jeho vůli vstoupili do vlády a přechází do tvrdé opozice. Ta bude doprovázena referendy odmítajícími návrhy vládních stran a prohlásil, že „konečně mám volné ruce a můžu si říkat, co chci“. Stranické vedení své rozhodnutí proti Widmer-Schlumpfové zdůvodňuje, že si svou volbu do spolkové rady připravila ve spolupráci se sociálními demokraty a své osobní zájmy postavila nad stranu. Tím ji dostala dostala do složité situace, když před volbou prohlašovala, že v případě zvolení funkci odmítne. Konečně pak, že mate švýcarskou veřejnost, když lživě zdůvodňuje důvody svého zvolení. Widmer-Schlumpfová tato obvinění rozhodně odmítla, především pak, že svým zvolením do spolkové rady stranu poškodila. Upozornila, že se snažila v minulých dnech i týdnech vybudovat spojovací mosty se stranou. Bohužel však sejít se se senátory na společném obědu se nepodařilo. Sešla se minulý čtvrtek z vlastní iniciativy k rozhovoru mezi čtyřma očima s předsedou strany Toni Brunerem. Ten jí jasně potvrdil, což sám již prohlásil, že vedení strany proti ní zahájí proces vyloučení. Pro ni však vystoupení ze strany nepřichází v úvahu. „Jsem 32 roků její členkou, ale tato strana je pro mne cennější, než se nechat učinit nestraničkou. Zůstala bych přesto členkou SVP Graubündenu, která stojí na mé straně. Dále bych se pokoušela dělat co nejlépe svou práci. Hledám konstruktivní východiska a nejsem pro konfrontaci“. Frakce SVP ve velké radě v Bündneru se jednoznačně postavila za Widmer-Schlumpfovou. Nevidí žádný pádný důvod pro její vyloučení ani z kantonální organizace strany.

Neue Zürcher Zeitung k celé záležitosti poznamenává, že je přímo udivující, jak se k domovině hlásící SVP vzdaluje od politické kultury Švýcarska. Občané země si nechtějí nechat diktovat od jednotlivých politických stran, pro jaké členy vlády mají hlasovat. Švýcarská lidová strana již svými stálými ultimáty před parlamentními volbami překročila hranice únosnosti. Žádost o okamžité odstoupení členky spolkové rady se rovná nerespektování vůle spolkové rady. SVP se snaží „vyloučením“ členky spolkové rady symbolicky zdůraznit, že opozice se staví proti politice konkurenčních stran. Neměla by se  ale tímto způsobem vymezovat proti demokratickému pořádku.

                 
Obsah vydání       7. 4. 2008
7. 4. 2008 O pocitu ponížení a nezamýšleném účinku Václav  Žák
7. 4. 2008 Citát dne (včerejšího), aneb o nás bez nás se vždy někdo dohodne
7. 4. 2008 Jací jsou čtenáři Britských listů?
4. 4. 2008 Ondřej Neff a Miloš Čermák přehrávají znovu a znovu staré stereotypy Jan  Čulík
7. 4. 2008 Otazník nad základnou v Polsku -- Jince opět na řadě? Karel  Dolejší
6. 4. 2008 Spiegel: Bukurešťský summit hluboké neshody v NATO odložil, ale nevyřešil
7. 4. 2008 Tolik jubileí kolem nás a člověk si toho ani "neužije" Miloš  Dokulil
7. 4. 2008 Parlament nás neobejde, obejdeme parlament
7. 4. 2008 "Reforma" zdravotnictví Petr  Wagner
5. 4. 2008 Julínkova půjčka od nemocných důchodců a snesitelný život na pokraji smrti Štěpán  Kotrba
7. 4. 2008 Když Mafra miluje Metro Martin  Kovalčík
7. 4. 2008 Americký radar v balení pro české zelené Oskar  Krejčí
5. 4. 2008 Greenpeace: Otázky, jimž se Bursík vyhýbá
7. 4. 2008 Mierový inštitút: USA nemajú bližšie k splneniu cieľov v Iraku
7. 4. 2008 Americká základna v Čechách : Merci, Monsieur Sarkozy Karel  Košťál
7. 4. 2008 Jince nejsou Brdy František  Řezáč
7. 4. 2008 Falešný profesor Kučera Petr  Nachtmann
7. 4. 2008 Dobrovolná izolace české literatury Hana  Tomšů
7. 4. 2008 Olympijské hry v Číně jsou vrcholem mezinárodního pokrytectví Jan  Paul
6. 4. 2008 Je Jařab Zelených? Jacques tvrdí, že ano. Jařab tvrdí, že ano. Štěpán  Kotrba
5. 4. 2008 Kde začíná impeachment předsedy strany Zelených
4. 4. 2008 Lidem to komfort neposkytne a úředníky neušetříme Miroslav  Opálka
7. 4. 2008 Tractatus Logico-philosophicus 1 Ludwig  Wittgenstein
6. 4. 2008 "Topolánek je lhář," informuje iDnes
5. 4. 2008 Slovenský expremiér Čarnogurský protestoval proti samostatnosti Kosova pred velvyslanectvom USA v Bratislave
4. 4. 2008 Slovensko: Novinári musia bojovať o priazeň Alena  Behúnová
5. 4. 2008 Žáčkova složka o vražedných úmyslech Zdeněk  Maršíček
5. 4. 2008 Omezenost českého diskursu Jan  Matonoha
5. 4. 2008 Patologie Ondřeje Neffa je známá z Quebecu
6. 4. 2008 Skutečně žádné hrdinství Bohumil  Kartous
4. 4. 2008 Je otázkou, jestli si něco jiného zasloužíme Jindřich  Kalous
7. 4. 2008 Švýcarská nacionalistická SVP ohrožuje demokratický systém Richard  Seemann
7. 4. 2008 Citát dne (včerejšího) o sebevraždě vlády
7. 4. 2008 Výběr studia a velikost příjmů, neboli Představa o štěstí a neštěstí Uwe  Ladwig
7. 4. 2008 Kosovo a "vyhnání" Němců František  Hájek
7. 4. 2008 Mozek na maděru Soňa  Hromátková
7. 4. 2008 Agentura s modrou koulí na noze Pavel  Pečínka
5. 4. 2008 Penzista na venkově
5. 4. 2008 Dalmácie jako decimálka František  Řezáč
4. 4. 2008 Pravice a levice v Česku a na Západě
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008