13. 12. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 12. 2007

Komorní demonstrace před saúdskoarabským vězením -- reportáž jen lehce rozverná

Na základě výzvy p. Lukáše Lhoťana jsem se dne 12.12.2007 účastnil demonstrace před ambasádou Saúdské Arábie, svolané pod názvem "Protest proti porušování lidských práv, hanobení a deformaci islámu v Saudské Arábii". Motivem ke svolání demonstrace byl skandální rozsudek saúdského soudu nad dívkou, která byla společně s bývalým přítelem opakovaně znásilněna 7 chuligány, a poté ještě návdavkem dostala trest 200 ran bičem za to, že si dovolila být mimo domov "bez dozoru", a měla navíc tu drzost odvolat se proti rozsudku první instance.

< Saúdskoarabské velvyslanectví v Praze ve čtvrtek v poledne, foto Lukáš Lhoťan

Osobním důvodem mi byl dlouhodobý zájem o islámskou kulturu a Blízký východ (včetně práva a toho bičování), dále nadšení z toho, že akci svolává muslim (představitelé zdejší muslimské obce se jen zřídka odváží vystoupit proti výstřelkům svých bratří ve víře a většinou se jen vykrucují) a konečně skutečnost, že snad nepochybím a nijak nepoškodím svého zaměstnavatele, jsem-li jeho zástupcem ve vládním Výboru pro prevenci domácího násilí.

Počátek "demonstrace" byl poněkud komický, neboť i po akademické čtvrthodince se nás sešlo celých pět účastníků -- svolavatel p. Lukáš Lhoťan, dále jeden mladý muslim, jeden starší křesťan, jeden (asi) bezvěrec ("káfir") a moje maličkost (vlažný křesťan -- římský katolík, "masíhí", resp. "kásúlíkí"). Úvodem pana Lhoťana prolustrovala policie, zkontrolovala ohlášení shromáždění, dohodla se s námi, jaký bude další vývoj události, a po korektní domluvě se hlídka vrátila ke vchodu ambasády.

Zůstali jsme totiž stát na opačném konci chodníku a po dohodě s policií jsme i slíbili, že se přesunovat nebudeme a zazvonit půjdou jen dva naši zástupci. Za okny honosné rezidence už záhy začal cvrkot, když se u otevřeného okna začal shlukovat její personál a jeden mladý muž nás neustále fotil teleobjektivem (pochopitelně jsem zamával a usmál se "sýr"). Pan Lhoťan a jeden z přítomných (káfir) se pak odhodlali k zazvonění a k žádosti o setkání s panem velvyslancem, resp. o informace, jak se kauza znásilněné dívky vyvíjí, kdy odpovědět mohou třeba i na námi nabídnuté kontakty a adresy.

Zaměstnanci ambasády však odmítli muslima i káfira s tím, že na ambasádě nikdo není, resp. pan velvyslanec tu není. Cvrkot za zdmi rezidence se však ještě zintenzivnil, stejně jako focení nás pěti nebezpečných živlů, a tak se p. Lhoťan jal natáčet hemžení na kameru. Po chvíli se nepřítomný pan velvyslanec náhle zpřítomnil, a odvážně vyšel se dvěma gorilami až na chodník před ambasádu. Zde pak neohroženě vyslal nabušený doprovod k naší skupince. Civilní zaměstnanci pak před zraky šesti přítomných policistů spáchali přestupek, když mimo vyznačený přechod zamířili rovnou k nám přes silnici, a požádali nás, abychom pana velvyslance nefotili, že si to nepřeje (že oni fotí nás bylo zřejmě v pořádku).

Namítli jsme, že si fotíme policisty (pana velvyslance nikdo nenutil, aby se za ně mezitím schovával), kdy dle stanoviska odboru bezpečnostní politiky MV ČR je toto zcela legální. Pomíjím to, že pan Lhoťan pořizoval obrazový záznam kryt zpravodajskou licencí dle § 12 odst. 3 občanského zákoníku a že právo na ochranu podoby a osobnosti je v případě veřejného činitele (tedy i velvyslance) podřízeno mj. právu na informace a že pana velvyslance si tak může fotit v podstatě kdokoliv (zvláště není-li přítomen, že). Nato gorily vyrukovaly s argumentací, že se jedná o chráněný objekt, který nesmí být fotografován, podobně jako třeba vězení, k němuž se stále nutkavě vracely, nebyly však schopny citovat příslušnou zákonnou normu. Nakonec svalovci uzavřeli diskuzi tím, že "mají své pokyny" (konečně -- upřímnost oceňuji).

Upozornil jsem je, že přirovnání výsostného území Království Saúdské Arábie k vězení je skutečně symbolické, a že Saúdská Arábie opravdu vězení poněkud připomíná (pro některé vězení vpravdě luxusní, jsou-li na straně bachařů). Jelikož jsme ale osoby stranící se konfliktů, žádosti jsme vyhověli. Ostatně už jen z toho důvodu, že civilní osoba mi sice nemá co nařizovat, ale pokud jedna z goril připomínala arabského řezníka z béčkového hororu a druhá Dolpha Lundgrena, raději jsem se dál nehádali a pan Lhoťan v natáčení hned úvodem podnětného rozhovoru ustal. Gorily pak opět spáchaly přestupek, když před zraky policistů opět přešly přímo přes silnici, ač měly o 15 metrů vedle přechod (pan Lhoťan a nevěřící pes šli oběma směry spořádaně přes přechod, podotýkám).

Ještě chvíli jsme pak setrvali na místě v družném hovoru (poté, co p. Lhoťan vytáhl kameru, už se fotograf v okně ambasády znovu neobjevil) a pozorovali jsme arabské zaměstnance, chodící občas k bráně a zase zpátky a pobíhající za záclonami v oknech ambasády.

I přes mizivou účast byla tato mikrodemonstrace zajímavou zkušeností -- velvyslanec a představitel státu není schopen obhájit kroky orgánů veřejné moci své země, kdy se nejdřív dětinsky schovává a pak za sebe posílá vyjednávat "silnější kluky". Místo komunikace pak kluci přijdou pouze s tím, že pan velvyslanec si něco nepřeje -- zajímavý přístup a doklad profesionálních kvalit i úrovně právního vědomí pana velvyslance -- buď se schovávat nebo zakazovat. Další zkušeností byla minimální účast i nezájem lidsko-právních organizací -- termín pravda nebyl ideální, ale stejně. Nepřekvapuje pak nezájem muslimů, včetně těch umírněných -- zdejší muslimové až na výjimky buď pokrytecky vysvětlují, proč různé excesy jejich souvěrců nejsou tak hrozné (protože "soused taky krade, a podívejte se, co se děje naproti"), nebo se bojí odsouzení a pomsty svých extremističtějších kolegů, příp. by v budoucnu nedostali petrodolary na své projekty, kdyby třeba chtěli.

V každém případě však bylo osvěžující zažít kontakt s představitelem Saúdské Arábie, věrného to spojence neochvějného šiřitele svobody Spojených států amerických, které ji nyní budou posilovat i v České republice (doufám, že nedopadneme jako v Iráku, kde matky straší malé děti "jestli budeš zlobit, pošlu na tebe Demokracii"). Stále méně je mi také zřejmé, proč chceme bombardovat Írán, ale ukláníme se před naleštěnou středověkou monarchií, kde se ukládají tresty, které známe už jen ze středověkých Smolných knih a z historických filmů. I Spojeným státům americkým, jako hlavním vývozcům ideologie lidských práv (jakkoliv doma vesele popravují), by stínání hlav a bičování mělo vadit. Nechme se ale překvapit -- pokud saúdský soud změní názor a znásilňovači dostanou trest v souladu s islámským právem, tedy trest ukamenování (paradoxně jde výpůjčku z halachy), zašlou třeba protestní nótu, že je to trest nehumánní. Možná ale mají na paměti ono "hoďte kamenem, kdo jste bez viny", a raději budou zticha -- s Guantanámem, tajnými mučírnami, šikanováním iráckých civilistů a domácími popravenými (jen bývalý guvernér Texasu a nyní dosluhující americký prezident G.W.Bush poslal na smrt 152 osob) budou možná příkladně pokorní.

A ještě jeden výstup -- Saúdskou Arábii už asi nikdy nenavštívím, přítomný mladý muslim možná také ne (hadždž bude muset počkat), a z pana Lhoťana se nejspíš v očích jeho souvěrců stane odpadlík ("murtadd"). Ve jménu Boha Milosrdného, Slitovného...

                 
Obsah vydání       13. 12. 2007
13. 12. 2007 Komorní demonstrace před saúdskoarabským vězením -- reportáž jen lehce rozverná Jan  Potměšil
13. 12. 2007 Hemžení "nepřítomných" diplomatů Petr  Nachtmann
13. 12. 2007 Kauza Adély Rajdlové znovu u Městského soudu Zdeněk  Jemelík
13. 12. 2007 Prezidentské volby v USA 2008: Ron Paul versus Barack Obama? Jan  Zeman
13. 12. 2007 Proč se vyhýbáte důležitým otázkám? Petr  Nachtmann
13. 12. 2007 Medveděv
13. 12. 2007 Chtěl bych, aby nám ministerstvo zahraničí lhalo za naše peníze kvalifikovaně Ladislav  Žák
13. 12. 2007 Někdo se má a někdo má něco, jen škoda, když to jsou dluhy, aneb Žít s korunou navíc Uwe  Ladwig
13. 12. 2007 Pro Prahu: Víc přechodů, víc cyklistických pruhů a bezpečnější křižovatky
13. 12. 2007 Význam lokálních tratí pro současnost se možná prokáže dříve, než bychom očekávali
13. 12. 2007 Jsem pro Švejnara i za cenu podpory ze strany komunistů Boris  Cvek
30. 11. 2007 Jací jsme
13. 12. 2007 Sacharovova cena pre komunistu Jaroslav  Drobný
13. 12. 2007 Na počátku zrodu sumerské civilizace stál zřejmě obdobný problém, nedostatek přírodních zdrojů Lenka  Vytlačilová
13. 12. 2007 Čunkovy hlasy Pavel  Kopecký
13. 12. 2007 Nejnovější zlodějna Sandra  Wain
13. 12. 2007 Co já vím Lawrence  Ferlinghetti
12. 12. 2007 Tvoje první cigaretka, Barbie Bohumil  Kartous
12. 12. 2007 A kdypak o korupci promluvíte vy, pane Schwarzenbergu? Ondřej  Slačálek
12. 12. 2007 Jak si představovat demokracii Petr  Kokaisl
12. 12. 2007 Analýza BBC: Je dušení vodou mučením, nebo ne?
13. 12. 2007 Zkouším lítat
12. 12. 2007 Absence vojenské kontrarozvědky se začíná viditelně projevovat Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 MZV ČR: Že jsou zbraně z ochuzeného uranu nebezpečné, nás nezajímá, nám vadilo, že rezoluci "původně iniciovala Kuba"
11. 12. 2007 Žádost o vysvětlení, zaslaná na ministerstvo zahraničních věcí Jan  Zeman
11. 12. 2007 Ochuzený uran
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
10. 12. 2007 Nejlépe střežené státní tajemství Zdeněk  Jemelík
10. 12. 2007 Kosovská evropská republika? Egon T. Lánský
17. 11. 2007 Hospodaření OSBL za říjen 2007