29. 10. 2007
Červené maso, obezita a alkohol "zvyšují riziko rakoviny"Konzumace červeného masa a pití alkoholu i v malém množství zvyšuje riziko vzniku rakoviny, varuje skupina čelných světových vědců. Lidé by měli omezit konzumaci červeného masa a pití alkoholu na minimum. Kromě toho rakovinu způsobuje obezita, stejnou měrou jako kouření. |
Vyplývá to z významné analýzy organizace World Cancer Research Fund. Zpráva je založena na zjištění 21 světový expertů na výživu a veřejné zdraví. Zjevně obnoví kontroverzi o konzumaci červeného masa, jako je hovězí, vepřové a skopové, a o pití alkoholu a o tom, kolik masa a alkoholu je bezpečné konzumovat. Chovatelský průmysl a výrobci alkoholických nápojů budou zřejmě znovu ostře protestovat proti této studii. Avšak experti pracovali na dokumentu po dobu pěti let a zdůrazňují, že jejich doporučení jsou založena na nejmodernějších, přesných a důvěryhodných vědeckých a lékařských důkazech, získaných z celého světa. "Je naprosto prokázáno, že riziko rakoviny zvyšují alkohol, konzumace masa a obezita," konstatoval jeden expert. "Jakákoliv konzumace alkoholu zvyšuje riziko rakoviny." Zpráva obsahuje 10 podrobných doporučení, jak by se měli chovat lidé, kteří se chtějí vyhnout rakovině. Člověk nemá být tlustý, má se pohybovat, má se vyhýbat potravinám a tekutinám, které zvyšují tělesnou váhu, a konzumovat často ovoce a zeleninu. Z výzkumu vyplývá, že konzumace pouhých 100 gramů červeného masa denně zvyšuje riziko rakoviny střev. Lidé by neměli konzumovat denně více než 80 gramů červeného masa. Podle zprávy by neměli pít muži více než dva drinky denně (tj. dvě piva, či dvě skleničky vína) a ženy jen jeden - to je v souladu s široce publikovanými doporučeními britské vlády. Podrobnosti v angličtině ZDE |