29. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jiří Paroubek
29. 10. 2007

ANALÝZA

Paroubek nejspíše končí, i když o tom ještě neví

Po debaklu, kdy skončil v průzkumech jako čtvrtý za všemi regionálními kandidáty Ústeckého kraje, Jiří Paroubek vzdal úsilí "pomoci" některému z regionů svou kandidaturou v krajských volbách. O to víc se jeho tým snaží prosadit na regionální kandidátky "své lidi". Pomoci mu k tomu mají průzkumy, které si ČSSD zadala u agentury STEM, aniž alespoň pro členy předsednictva zveřejnila holá čísla. Množí se ale podezření, že některým jménům průzkum uměle "pomohl" a jiné naopak "odsunul na vedlejší kolej". Nehraje se přitom o nic jiného, než o budoucí podobu "těch úspěšných" delegátů při přípravě na sjezd strany. Ten by měl Paroubkovi vystavit účet za dosavadní období a potvrdit ho ve funkci. Očekává se však, že Paroubkovo vysvědčení připraví půdu pro zvolení nového předsedy a s ním i nový směr sociální demokracie.

Hříchy pro pátera Knoxe

Sociální demokraty překvapuje, že Paroubek se utopil ve vysvětlování rodinných financí a majetku v době před rozvodem i po něm, zaujal velmi pasivní postoj k burzovní spekulaci svého předchůdce Grosse, bojoval s médii kvůli své milence a nebyl schopen v očekávání možnosti velké koalice zaujmout rozhodné stanovisko ani k většině kroků současné vlády ODS, ani ke stavbě amerického radaru v Brdech. Svou obojakostí toto téma přenechal jednak komunistům, jednak levé části Zelených. Paroubkovo pohrdlivé a provokativní "kdo z vás vydělá tolik co já" je politicky smrtelným hříchem stejně jako vyzdvihováním předsedova husitství, neboť zaujalo novináře a přimělo je k detailnímu zkoumání peněženky předsedy ČSSD a upoutalo pozornost i k otázkám praktického naplňování zásad církve, ke které se Paroubek verbálně hlásí. Problémy nejspíše čekají i jeho asistenta Vlastu a další lidi Paroubkova zákulisí, nejen jeho kolegyni, která kryje činnost vydavatelství časopisu Trend. Je mnoho míst, která ještě investigace novinářů neobjevila... Paroubkem vyvolaná diskuse o protivníkovi prezidenta Klause skončila neschopností ČSSD, KDU-ČSL, KSČM a Zelených se dohodnout - krachem podpory i rozumným a široce akceptovatelným protikandidátům. ODS umí v zákulisí zjevně lobbovat lépe. Paralyzování většiny odborných komisí ČSSD nezájmem poslanců i vedení strany, neustálá činnost Paroubkem protěžovaného liberála Dimuna a Grossova "manažera" Tvrdíka v zákulisí Lidového domu, flagrantní nečinnost, a tudíž i neviditelnost dobré poloviny stínové vlády, krach tiskového oddělení, které zoufale hledá nástupce po Jiřím Ovčáčkovi a dalších, nerespektování dlouhodobého programu a z toho vyplývající nekoncepčnost řady politických kroků - to jsou chyby, které jdou jednoznačně na vrub Paroubkovi. Ten hodlá se svou milenkou jako tlumočnicí 5. - 10. listopadu odcestovat na rozhovory o zahraniční politice do USA. Cestu jim má hradit nejspíše opět ČSSD. Proč? Koho chce přesvědčovat, s kým se chce a na čem předseda levicové strany domlouvat? Agendu tohoto setkání nezná nikdo. Bude diskutovat s neokonzervativci, kteří končí? Či hledá pomoc u demokratů, kteří mají před volbami a všechny své kroky budou nyní poměřovat předvolebními průzkumy a vnitropolitickou agendou? O ekonomickou diplomacii jít může jen stěží.

Vyplácí se kšeft a burzovní spekulace?

Okouzlení členů ústředního výkonného výboru a delegátů, které Paroubek zaujal v době krize jako ministr pro místní rozvoj svým rázným projevem na sjezdu v Brně, pomalu ale jistě vyprchalo. Místní rozvoj předsedu přestal zajímat. Nikdo se neozval, když ministerstvo průmyslu pod vedením ODS ukončilo program podpory zaměstnanosti v nejhůře postižených regionech. K liberalizaci cen nájemního bydlení, energií a služeb, která postihne životní úroveň tří milionů lidí, se předseda ČSSD nevyjadřuje. K energetické bezpečnosti Česka také ne. Nutnost dostavby dalších dvou bloků Temelína a prolamování limitů těžby uhlí nechává na jiných. Privatizce ČEZu ho nechává klidným. Diskuze o zvýšení DPH zůstává stále v rovině makroekonomických disputací, kterým voliči nerozumějí, stejně jako debata o nutnosti či nepotřebnosti důchodové reformy. Paroubek neumí oslovit obyčejné lidi.

Paroubkem dříve tolik vyzdvihovaná SPD odhazuje zátěž části liberalizujících reforem bývalého kancléře Schroedera a nový předseda německé sociální demokracie Kurt Beck pod tlakem Oskara Lafontaina a jeho Die Linke otáčí kormidlem doleva ve snaze získat zpět voliče, zhnusené projektem Harz IV, Agendou 2010 a politikou "Neue Mitte". "Beckův recept zní: musíme se vrátit ke svým kořenům strany pro obyčejného člověka z ulice živícího se vlastní prací," napsal list Frankfurter Rundschau. Agendu 2010 Paroubek vychvaloval a nechal se jí inspirovat pro český "modernizační projekt". Kéž by si uvědomil i Paroubek, že kamarádství s regionálními lobbistickými strukturami preference ČSSD nezvedne. Kdysi geniální tvrzení Miloše Zemana znělo: Strana pro dolních deset miliónů. Strana pro lidi práce se ale pod vedením Grosse, do sebe uzavřeného Špidly i arogantního a egocentrického Paroubka stala stranou pro lobbisty. Stranou pro dolních deset miliónů by byla, kdyby se současná věrchuška ČSSD nezabývala výhodami ekonomického liberalismu pro horních deset tisíc, burzovními spekulacemi, pozemkovými machinacemi a podporou nadnárodních průmyslových a mediálních korporací.

Zpětné zrcátko levicové politiky

Doteď stihla ČSSD pod vedením lidí s minulostí ulpívající v národně socialistické straně uvolnit prakticky celý prostor levice a orientuje se pod vedením hlavního ideologa kdysi poraženého "rakovnického proudu" předsedy Horáka, sociologa Oty Novotného, na "modernizaci" a pod vedením marketingového kouzelníka US-DEU Dimuna na "rebranding". Připravuje tak půdu pro snadný start konkurenční strany - třebas zrovna Tamášových Humanistů s daleko radikálnější, nekomunistickou levicovou vizí? Ti vyrazili na roadshow po republice na podporu hnutí Ne základnám v autobuse, který silně připomíná kdysi slavný Zemák - Nezákladňák... Paroubek ale letí s milenkou do USA. Samostatný vstup Humanistů do parlamentní politiky znamená jistou prohru ČSSD v dalších volbách. Znamená roztříštění hlasů. Nelze postavit levici rozbitou třemi stranami proti sjednocující se pravici s jednou dominantní ODS. Likvidace Unie svobody znamenala přeliv středopravých hlasů k ODS a oněch potřebných několik procent k sestavení vlády. Neschopnost Špidlova vedení ČSSD využít parlamentního potenciálu 111 poslanců zničila příležitost k realizaci většiny změn, které mohly ukázat, že ČSSD je levicovou stranou. Mnozí voliči díky Špidlově neschopnosti ukázat levici jinak, než v koalici s pravicovými stranami, zůstali doma. Poslední půlrok, který umožnil spolupráci alespoň v oblasti zdravotnictví a digitalizaci, byl pro některé procesy příliš krátký.

Paroubek působil v tu dobu díky svým spolupracovníkům jako arogantní konzervativně bolševický bafuňář. Pohrdavé rétoriky plné frází a neschopnosti lidského kontaktu s voliči i novináři se nezbavil doteď, přestože mu jeho "únorový" povolební projev vyčetli i jeho nejbližší spolupracovníci. Tesilovosti se nezbavil doteď, přestože šatník vyměnil. Eleganci lva salónů v sobě nikdy neměl. Křesťany ani zelené o jiném kandidátovi na prezidenta nepřesvědčil. Ústecké o svém přínosu do komunální politiky nepřesvědčil. Koho ještě chce svou zarputilou agresivitou přesvědčit? Kubiceho?

                 
Obsah vydání       29. 10. 2007
28. 10. 2007 Miminko není vicepremiér, aneb O rovném přístupu k právu v ČR Zdeněk  Jemelík
29. 10. 2007 Topolánek řekl, že přijde noc dlouhých nožů. Ultrapravicová Národní strana založila gardu. Štěpán  Kotrba
29. 10. 2007 Nepotřebuji, aby někdo dával z daní na cizího dědka korunu
29. 10. 2007 50 let pořadu Today
29. 10. 2007 El Baradei: Irán není akutním nukleárním nebezpečím
29. 10. 2007 Můžeme žít i bez politických stran? Martin  Gřeš
29. 10. 2007 Obří letecké pumy: superzbraně supervelmocí Štěpán  Kotrba, Lukáš  Visingr
29. 10. 2007 Paroubek nejspíše končí, i když o tom ještě neví Štěpán  Kotrba
29. 10. 2007 Rakety a radar USA v Evropě - snahu získat nad touto částí světa kontrolu Boris  Valníček
29. 10. 2007 Není kouře bez ohně aneb úžera PPF v Rusku
29. 10. 2007 Michael  Marčák
28. 10. 2007 iDNES jako někdejší Rudé právo Petr  Nachtmann
29. 10. 2007 Proč Lidovky zamlčely, že Jiřičná byla Kaplického milenkou ?
27. 10. 2007 Modernismus, antikomunisté, Spojené státy, Rusko a radar v České republice Jan  Čulík
29. 10. 2007 Jednou Václav  Hrabě
28. 10. 2007 Američané se holt zřejmě poučili od Sovětů, aneb Co dělat v demokracii, když se uzná, že je svoboda tisku nebezpečná Uwe  Ladwig
28. 10. 2007 Rusko chce "demokratizovat" americký systém raketové obrany
29. 10. 2007 Po práci v uranových dolech zemřel...
28. 10. 2007 Měl Havel Klause a Mečiara nechat zatknout? Přemysl  Janýr, Michal  Petřík
29. 10. 2007 Hromadné blahořečení obětí španělské občanské války v Římě Richard  Seemann
29. 10. 2007 Zásadní chyba - žádní "četní levicoví" kněží nebyli
29. 10. 2007 Design Centrum před zánikem, nebo před tolik potřebnou transformací? Štěpán  Kotrba
28. 10. 2007 Koho se bát víc: Íránu, nebo Pákistánu? Miloš  Kaláb
29. 10. 2007 Vyšel Sborník literárního, výtvarného a divadelního kritika Bohumila Polana Jan  Paul
29. 10. 2007 Proč by měl stát vařit pivo? Stanislav A. Hošek
29. 10. 2007 Červené maso, obezita a alkohol "zvyšují riziko rakoviny"
29. 10. 2007 V Ostravě skutečně vládne silný rasismus Darius  Nosreti
28. 10. 2007 Koncert tibetské zpěvačky
29. 10. 2007 Labyrint manipulace Ivo  Bubeník
28. 10. 2007 Protiválečná demonstrace v Bostonu
29. 10. 2007 Proč nad NATO v Afghánistánu vítězí Taliban? Lukáš  Lhoťan
29. 10. 2007 Informovanost o základně? Ivan  Kunc
28. 10. 2007 Odešel jeden z největších českých popularizátorů vědy - Ivo Budil Štěpán  Kotrba
29. 10. 2007 Kdos bez papíru, nemluv -- elitářství v praxi Pavel  Zoch
28. 10. 2007 Licence to Kill: Týrání žen je fikce, ve skutečnosti ženy týrají muže Lumír  Bobek
28. 10. 2007 K 28. říjnu
27. 10. 2007 Litviněnko byl agentem britské tajné služby MI6
27. 10. 2007 Skotští nacionalisté zavádějí státní sociální služby a jsou na vrcholu popularity
27. 10. 2007 Musíme bombardovat Írán
27. 10. 2007 Chcete snížit svou uhlíkovou stopu?
27. 10. 2007 Eisman: Na cizího spratka nedám ani korunu Anna  Čurdová
26. 10. 2007 Z českých hor lze pohodlně držet na mušce raketová sila v Saratovské oblasti Stanislav Ivanovič Kozlov
27. 10. 2007 Ruská a americká spolupráce v českých Brdech Miroslav  Polreich
26. 10. 2007 Bouda Jan  Zeman
27. 10. 2007 Bursík brání stanovení dlouhodobých cílů v oblasti snižování emisí skleníkových plynů - stal se antiekologickm ministrem Petr  Petržílek
20. 10. 2007 Hospodaření OSBL za září 2007