9. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 10. 2007

Drsný smysl pro humor redakce Lidových novin

Když jsem v posledních volbách do Poslanecké sněmovny PČR volil Stranu zelených v čele s Martinem Bursíkem, nepodstupoval jsem jako volič riziko, že můj hlas nakonec podpoří etablované politické strany. Preference SZ naznačovaly, že šance dostat se do parlamentu jsou vysoké. V té době má představa o opozici uvnitř SZ byla spojená jen se jmény Jakub Patočka a Jan Beránek. Představa opozice zhrzené a vlastně mimo stranu. Pak objevilo se pro mne známé jméno: Stropnický.

Matěj Stropnický, syn herce a diplomata Martina, vtrhl na českou politickou scénu se všemi předpoklady uspět: se jménem známého otce, finančním zázemím, sympatickým vzhledem a podporou známých osobností. Jenže předtím prožil dvouletou éru jako redakční elév Literárních novin pod vedením Jakuba Patočky. Na rozdíl od něj ale ve SZ působí dále, dokonce se stal místopředsedou Republikové rady SZ, orgánu, který formálně působí významně. Stejně Jako Patočkovi, zůstal mu pocit, že se věci dějí "o nás, bez nás". V případě Patočky je to pochopitelné, prohrál vnitrostranický boj, odmítl spolupracovat a teď "bojuje" jen perem z pozice šéfredaktora Literárních novin. O to však vehementněji. Není snad čísla, kde by se o SZ nepsalo a nekritizovalo. Vysvětlovat mu, že je to už právě kvůli jeho bývalé pozici minimálně trapné a nedůstojné, a že to většinu čtenářů (i těch potencionálních) nezajímá a otravuje, nemělo smysl. Ublížení a pocit nedostatečné "zelenosti" dnešních Zelených mu zůstal. Tak jako Matěji Stropnickému. Patočka si ale jako "vlastník" Literárních novin může de facto dělat, co chce. A dokonce nebrat i ohled na své čtenáře. Nikoli však Matěj Stropnický, který svou pozici ve straně chápe "dpovědně" nést prapor "pravých" Zelených, z médií útočit na vše, co její představitelé dělají a zevnitř sílit tlak na odvolání současného vedení.

Vždycky mě odrazovali mladí lidé, jenž svůj "světonázor" mají, aniž by dokončili studium, aniž by přistupovali k druhým s alespoň trochou pokory a snažili se vést dialog, nikoli monolog. Zvláště ti, kteří "hlásají" levicové názory, ale sami žijí z toho, co pro ně udělali jiní, ti blízcí. Ztrácí to pro mne pak opravdovost.

Proč to ale píši: vzal jsem si do ruky sobotní vydání Lidových novin a hned na mne vykoukl "kukuč" tohoto eléva. Nečekal jsem nic světoborného, ale po přečtení jsem chvíli přemýšlel, co tím Stropnický vlastně chtěl říci. Nejdříve ale pro ty, co mnou zmíněný článek nečetli: konání ministra zahraniční Karla Schwarzenberga, nominovaného Zelenými, stala se pro Stropnického a Patočkovce symbolem arogantního, nezelného směřování Bursíkových Zelených. Ve svém článku Stropnický úsměvně radí, co vše by měl Karel Schwarzenberg během jednoho svého pracovního týdne (a tedy stále) ve své zahraniční politice změnit. A není toho málo: od omluvy Rakušanům za výraz "Magoři", vypsání referenda k raketové základně, dostatečné informovanosti o problematice jaderné elektrárny Temelín až po konstruktivní dialog s představiteli íránského režimu, jež by měl ujistit, že vojenský útok ze strany Spojených států nehrozí.

Lidové noviny v rubrice Úhel pohledu otiskují samozřejmě i ty názory, jež se s linií LN neshodují, a to je dobře. Jenž někdy mám pocit, že si rádi z některých autorů utahují. Tak jako z Matěje Stropnického nebo Jiřího Paroubka ve stejném čísle, jehož fotka na straně tři, s prstem na nose a pitoreskním úšklebkem, opravdu není lichotivá. Natož pak článek o něm. Nemohu si nevzpomenout na Úhel pohledu Táni Fischerové, a až neuvěřitelně naivní a hloupý článek o tématu radarové základny. Bylo by zajímavé znát názor Václava Havla, jež Stropnického před parlamentními volbami podpořil a nechal se s ním vyfotit na propagační materiály. I proto, že Karla Schwarzenberga navrhuje jako jednoho z možných kandidátů na prezidenta.

Ale zpět. Nepokládám Matěje Stropnického za tak hloupého, pokládám ho ale za vysoce naivního. A není divu, vzhledem k jeho věku. Upřímně ale lituji, že svůj potenciál promarnil. Návrat "zelených" Zelených i přes úpornou snahu bývalého vedení nečekám, očekávám však, že Matěj Stropnický si vyšší patra politiky svým chováním a vystupováním nadobro uzavřel. Kverulanti a podrazáci totiž nejsou vítanými členy žádné politické strany. I když někdy nechtěně plní úlohu opozice a ukazují tak pluralitu názorů a otevřenost dané strany. K rozhodování ale nebývají připuštěni. Naštěstí.

Autor je studentem politologie a mezinárodních vztahů na CEVROINSTITUTU, produkčním a spolupracovníkem redakce Literárních novin

                 
Obsah vydání       9. 10. 2007
9. 10. 2007 Výsledky ověřování hygienické studie ministerstva obrany na Marshallových ostrovech jsou nevěrohodné
9. 10. 2007 Obering: Měli jsme dobrý cíl a nebyla mlha
9. 10. 2007 Lhostejná země Michal  Černík
9. 10. 2007 Barma a Chevron aneb lidská práva na prodej Daniel  Veselý
9. 10. 2007 Aféra jménem Andula (V. část) Josef  Brož
9. 10. 2007 Slovinsko vzkvétá Jaroslav  Polák
9. 10. 2007 Osobní zkušenost ze Slovinska Jiří  Patermann
9. 10. 2007 Putin -- Zubkov -- Putin Tomáš  Lipták
9. 10. 2007 Výzva 5 bodů Auto*matu Hynek  Hanke
9. 10. 2007 Reklama je mentální odpad
9. 10. 2007 Reklama Josef  Vít
9. 10. 2007 Podprahový efekt reklamy
9. 10. 2007 Je jiný svět možný?
9. 10. 2007 R jako Reklama Petr  Pojar
9. 10. 2007 Noviny versus Elity (a naopak) Miloš  Štěpánek
9. 10. 2007 Zakarpatsko ovládla Juščenkova Naša Ukrajina Ivan  Hopta
9. 10. 2007 Ožehavá historie Pavel  Kopecký
9. 10. 2007 Nerealistický zákaz propagandy, reklamy a 'public relations', aneb Nezapomněl někdo náhodou, že už nejsme Neandrtálci? Uwe  Ladwig
9. 10. 2007 Manipulace v Britských listech: Jsme v plusu !
9. 10. 2007 Bezohlednost ODS nezná mezí: platbu i za kojence v inkubátoru
9. 10. 2007 Drsný smysl pro humor redakce Lidových novin Jiří Š. Cieslar
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
8. 10. 2007 K zákazu reklamy: raději regulace
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 Uvádějme zkreslování mainstreamových médií systematicky na pravou míru
8. 10. 2007 Podle ČTK se distribuují v Kodani drogy Dalibor "Exx" Záhora
8. 10. 2007 Hnědí a zelení. Vzájemný boj, ale i prorůstání Pavel  Pečínka
8. 10. 2007 Iránská státní televize informuje o holocaustu Richard  Seemann
8. 10. 2007 K diskusi o vzdělávání Pavel  Barák