18. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 12. 2006

Vnitro: Na čem lze také vytvořit kompromis o koaliční vládě

Nyní už pohřbená představa předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, že se s občanskými demokraty lze dohodnout na podílu na vládě mimo jiné i za cenu, že sociální demokracie získá pozici v inspekci ministerstva vnitra, podřízenou funkčně ministrovi - za situace, že celé ministerstvo bude řídit ministr ODS - ukazuje, do jak bezcharakterních dohod vtahovali občanští demokraté své partnery pro "tahání za nos" v rámci takzvané "Dalíkovy" koalice.

Ukazuje to i jeden z důvodů, proč poslanec ČSSD Melčák není ochoten pro koaliční vládu ČSSD s ODS hlasovat. Jeho představa o pasivní toleranci pravicové vlády ODS a KDU-ČSL ústupem ČSSD do opozice v druhém kole voleb je ale pro ostatní sociální demokraty nepřijatelná. Na tom se shodli všichni sobotní řečníci. Za svou prioritu pak označili třetí pokus v režii předsedy sněmovny.

Zvukový záznam a reakci předsedy Paroubka na novinářské dotazy přineslo nedělní vydání zpravodajství televize Prima. "Zcela nepochybně by to byla velmi dobrá zpětná vazba," řekl televizi Paroubek. Ten na uzavřeném zasedání ústředního výkonného výboru v sobotu přitom podrobně analyzoval politickou situaci, pozici ČSSD i názory jednotlivých stran a možné scénáře vývoje. Na adresu ODS nešetřil kritikou - přes odůvodnňování a obhajobu svého jednání o koalici s ODS v počátku druhého kola. Paroubkovo vystoupení o tom, že ODS nebezpečně a bezprecedentně ovládla policii, o kterém informovala televize Prima, ovšem nepostrádalo logiku... ODS bezprecedentně policii ovládla - anebo některé složky policie si bezprecedentně ochočily ODS. Výsledek je stejný. A nic na tom nemění pozdní lítost předsedy ČSSD, že se tak stalo za vlády sociální demokracie. Neschopné ministry vnitra toleroval jak Miloš Zeman, tak Vladimír Špidla, tak Jiří Paroubek.

Britské listy přinášejí zvukový záznam s přepisem částí vystoupení Jiřího Paroubka a dalších na zasedání ÚVV ČSSD ZDE

ČTK: Prima: ČSSD údajně dostala nabídku mít vliv na inspekci vnitra ZDE

ČT24: Paroubek: Bursík je pro sociální demokracii nepřijatelný ZDE
ČTK: ODS nabídla svým partnerům polovinu vládních křesel ZDE

Paroubek ostrou kritikou ve svém rozboru politické situace půl roku po volbách nešetřil. Jedním z témat, kterého se dotkl, byl i vztah ODS k policii.

Je třeba říci, že ODS ovládla policii, a bude ji využívat jako nástroj. Zažili jsme to před parlamentními volbami. Teď. Nestoudným způsobem použili policejní složky. A ještě se tváří, ajko by s tím neměli nic společného. Pro ty z vás, kteří mají horší paměť, tak bych chtěl o těchto volbách říci: dva dny před volbami proběhly v nejsledovanějším televizním pořadu za účasti miliónu a čtvrt diváků informace, že jsem se podíleli na přípravě vraždy plukovníka Kubiceho. Nikdo nic nedokázal. Po volbách jsme všichni čekali na nějaký výsledek UOOZ v této věci. V přímém přenosu, to jim zajistíme. Takže, iluze stranou. My jsme potřebovali být ve vládě, abychom znormálnili tu činnost policie. Je to smutné to říct po osmi letech našich vlád. Ale ta policie se nám vymkla zcela kontrole. Nejen nám, všem. Některé policejní složky si dělají co chtějí. Ale na tom se především musí dohodnout dvě nejsilnější politické strany, aby tomu zabránily. Teď se to obrací proti nám, ale časem se to může obrátit proti Občanské demokratické straně. To je stejné...

Zvukový záznam části projevu Jiřího Paroubka při jednání ÚVV ČSSD v sobotu 16. 12. 2006 MP3

Faktem je, že činnost řady útvarů policie nelze nazvat jinak, než jako popření její politické neutrality, popření právního státu, a zapojení policie do politického boje. Policie se opravdu vymkla - nejen kontrole ze strany příslušných ministrů či ministrem řízené inspekce, ale i svých nadřízených. Kubiceho zpráva, politické intriky, nelegální odposlechy, úniky dokumentů z vyšetřování a jeho maření v řadě případů, spolupráce na úniku informací a úkolování některých novinářů dělají z policie zločineckou strukturu, usilující o moc ve státě. Všemi prostředky. A vzhledem k tomu, že se objevily i ojedinělé případy uniklých odposlechů i poslanců ODS, které neměly nic společného s vyšetřováním, které by prokázalo jakoukoliv trestnou činnost, mohly mít jeden jedinný důvod . Varovat ODS, že může skončit stejně, jako sociální demokraté. Nyní "nejméně čtyři policejní útvary vyšetřují nového předsedu KDU-ČSL Čunka. Mnohdy za podezření, stará čtyři roky. Z tohoto úhlu pohledu viděno, vyznívá Paroubkův pohled na "znormálnění" činnosti policie logicky.

iDnes 18. 12. 2006, Jaroslav Kmenta: Policie zkoumá, jestli vzal Čunek úplatek ZDE

Paroubek přiznal ve svém vystoupení na ÚVV ČSSD, že exekutivní pozice ve vládě je pro ČSSD důležitou, zejména vzhledem k silnému ovládnutí hejtmanství občanskými demokraty. Za realistický proto neoznačil opakovaný druhý pokus předsedy ODS Topolánka, ale třetí pokus v režii premiéra, pověřeného předsedou parlamentu. KSČM nemá podle něj budoucnost. Bude-li ČSSD dělat rozumnou levicovou politiku, budou komunisté dále ztrácet voliče, konstatoval. PAroubek řekl, že si váží nového předsedy KDU-ČSL Čunka . Rozhodně nechce být satelitem jiné strany, pokračoval předseda ČSSD. "Bude-li to pro lidovce výhodné, budou spolupracovat vpravo i vlevo."

Já bych chtěl říci, že tou alternativou pro to, co nyní ODS dělá, není náš odchod do opozice. Pokud tak nebude reagovat Miloš Melčák, nebo někdo jiný z našeho klubu - a já řeknu otevřeně, že nikoho jiného takového neznám. Podle mého názoru je to chiméra, je to vějička, kterou předseda ODS tahá do vlády dvě menší politické strany, že má zajištěnou jistotu institucionální podpory jakési platformy pro svoji politiku, pro svou vládu. A pokud tam lidověčtí a zelení ministři budou, tak těžko mohou odtamtud odejít a neodejdou a pak dojde zase k polarizaci. Takže alternativou k tomuto vývoji je náš třetí pokus. K tomu potřebujeme, abychom měli oba dva naše poslance doma. Takže z tohoto hlediska já jsem včera navrhl pro dnešní ústřední výkonný výbor usnesení, abychom nepodpořili pravicovou vládu ODS, křesťanských demokratů a Zelených, abychom vyzvali oba dva naše poslance - já věřím tomu, že ne bývalé poslance - k návratu do poslaneckého klubu a k respektování závazných usnesení poslaneckého klubu, ústředního výkonného výboru a předsednictva ústředního výkonného výboru.
Vážení přátelé, já bych chtěl říci, že jsme v obtížné situaci a jednáme s oběma našimi poslanci - já si myslím, že mohu říct za Michala Pohanku, že je ochoten podpořit ČSSD ve všech závazných hlasováních, tak u Miloše Melčáka si jist nejsem a je potřeba, aby se Miloš tady vyjádřil jak bude postupovat. Ale pokud odsud odejdeme a Miloš Melčák nebude zpátky členem poslaneckého klubu, budu vycházet z toho, že nemáme poslance, který je ochoten se s námi solidarizovat.

Zvukový záznam z projevu Jiřího Paroubka při jednání ÚVV ČSSD v sobotu 16. 12. 2006 MP3

Jiří Paroubek ve svém úvodním vystoupení předsedy vyzval k reakci Miloše Melčáka, který přišel se sedmi body, proč by měli sociální demokraté umožnit vznik vlády ODS a KDU-ČSL odchodem ze sálu. "Od jiné politické strany tento státotvorný krok nemůžeme očekávat, řekl Melčák. Melčák připomněl ve svém vytstoupení rok 1996, argumentoval i znechucením občanů z bezvládí a dosavadního nedůstojného vyjednávání či posílením jediné opoziční strany - KSČM. Melčák vyjádřil i obavu, že by mohla podporu pravicové vládě odchodem ze sálu vyjádřit KSČM. Jako osmý bod pak připojil obavu z toho, že pravicový Senát by mohl po rozpuštění Sněmovny přijímat zákony s dlouhodobým dopadem. Po několika minutách byl upozorněn, že nemá pravdu - že Senát může přijímat v takovém případě pouze opatření, která pak musí potvrdit nová Poslanecká sněmovna. Členové klubu nad jeho postoji vyjádřili zděšení. Předseda Paroubek řekl, že si nedovede představit, že by stál nadále v čele strany, jejíž poslanci by ignorovali závazná hlasování a závazná stanoviska orgánů strany a poslaneckého klubu. Přirovnal takovou stranu ke spolku baráčníků. Poslanec Křeček poté přiznal právo Melčáka na vlastní názor a jeho prosazování na půdě poslaneckého klubu, vznesl ale řečnickou otázku, že neví, zda když Melčák deklaroval, že chce být nadále sociálním demokratem a cítí se jím být, co udělá, když jeho názor nebude přijat.

Zvukový záznam z připomínky Stanislava Křečka při jednání ÚVV ČSSD v sobotu 16. 12. 2006 MP3

Na Melčáka reagoval i předseda poslaneckého klubu Hašek, který sdělil přítomným, že se vedení klubu ptali jednotlivě všech zbylých 72 poslanců, zda se připojili k "platformě" o které informoval server Aktuálně, či zda budou respektovat závazná hlasování klubu. Podle Haška všichni poslanci řekli že hodlají zůstat v klubu a respektovat většinový názor.

Zvukový záznam z reakce Michala Haška při jednání ÚVV ČSSD v sobotu 16. 12. 2006 MP3

Melčákovo chování nazval místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka při jednání ÚVV privatizací poslaneckého mandátu a situaci zbytku klubu po Melčákově odchodu jako hanebnou. Melčákovu aktivitu kritizoval po jednání pro Britské listy jako nelogickou a neodpovědnou i jeho asistent Jan Kavan. Bohuslav Sobotka zdůvodňoval i to, proč on, Jiří Havel a další připravili pro jednání návrh programu společné vlády, tak zvanou Agendu 2010. Připustil, že sociální demokracie se dostala při jednání nad tímto dokumentem na krajní mez možného kompromisu.

Zvukový záznam z vystoupení Bohuslava Sobotky při jednání ÚVV ČSSD v sobotu 16. 12. 2006 MP3

Sobotka, ač spoluautor Agendy 2010, jednoznačně řekl, že alternativou pro sociální demokracii není umožnit pravicovou vládu ve druhém pokusu tak, jak to navrhl Melčák, ale cílem je odmítnout takovou vládu a dospět tak ke třetímu pokusu, který otevře celý vějíř možností. Sobotka se také zastal Miloše Zemana a odmítl přestřelky Jiřího Paroubka a Jaroslava Tvrdíka s ním jako sociální demokracii kompromitující a nedůstojné.

Zvukový záznam z vystoupení Bohuslava Sobotky při jednání ÚVV ČSSD v sobotu 16. 12. 2006 MP3

Paroubek v analýze politické situace odmítl možnost koalice s Martinem Bursíkem jako pravicovým politikem v levicové straně, ale nikoliv se Zelenými. Ocenil jmenování Jiřího Čunka předsedou KDU-ČSL, protože podle jeho náízoru chce Čunek změnit politiku své strany a chce dělat politiku středovou. Ve spojenectví levého středu sociální demokracie a křesťanského středu bez vypjatého antikomunismu KDU-ČSL i ČSSD vidí Paroubek strategii do budoucna. Tím navázal na politologický koncept Miloše Zemana, který oceňoval rakouský model spolupráce sociální a křesťanské demokracie v době, kdy premiérem byl Fanz Vranitzky. Možná ne nadarmo je Paroubek spjat od počátků své politické kariéry s Nadací Bruno Kreiského, pojmenované podle rakouského sociálně demokratického politika a dlouholetého místopředsedy Socialistické internacionály, původem z Moravy, který mimo jiné působil jako prostředník mezi Západem a Východem, např. během berlínské krize v roce 1959. Kreiského mottem byla smysluplná evropská integrace včetně oživení kontaktů v celé Evropě, přes existenci železné opony. Později Kreisky, jako jeden z prvních rakouských politiků, pochopil nutnost členství v EHS a v tomto směru se ubírala jeho politická aktivita. Za dob svého kancléřství pak provedl řadu zásadních reforem a svedl úspěšný boj proti nezaměstnanosti (pouhé 3% v roce 1983). ...

                 
Obsah vydání       18. 12. 2006
18. 12. 2006 Móda 2007: Antikomunismus už není trendy Bohumil  Kartous
18. 12. 2006 SRN: Spor s EU o veřejnoprávní rozhlas Richard  Seemann
18. 12. 2006 Nevládní organizace -- směs korupce a manipulace? Milan  Valach
18. 12. 2006 Michael  Marčák
18. 12. 2006 Vnitro: Na čem lze také vytvořit kompromis o koaliční vládě Štěpán  Kotrba
18. 12. 2006 Univerzity třetího tisíciletí a třetího věku Boris  Cvek
18. 12. 2006 Zimní děti Ivo  Šmoldas
18. 12. 2006 Pražská výzva pro Irák kritická vůči USA, v médiích už ale bez manipulací Štěpán  Kotrba
16. 12. 2006 Kavan: Nikde v mezinárodním právu není zakotveno právo na "změnu režimu" vojenskou intervencí Jan  Kavan
16. 12. 2006 Hlavní překážky při vytváření iráckého státu a přístupy EU a USA Jaroslav  Bureš
17. 12. 2006 Americký projekt demokracie v Iráku a zástupná role EU Jiří  Bystřický
18. 12. 2006 Poklady a archeologické památky Iráku Kahlan  Al Qaisi
18. 12. 2006 Pražská charta
18. 12. 2006 Vůle k hledání mírového řešení současné kritické situace v Iráku
18. 12. 2006 Konference skončila - zapomeňte Lubomír  Brožek
17. 12. 2006 Kontroverzní konference Ladislav  Žák
18. 12. 2006 Michael  Marčák
18. 12. 2006 Člověk by se mohl smát, kdyby už bylo čemu Mojmír  Babáček
18. 12. 2006 Mezinárodní právo ještě žije! Petr  Schnur
18. 12. 2006 Naděje pro Dárfúr? Monika  Meislová
18. 12. 2006 K čemu všemu je nám KSČM... Ladislav  Žák
18. 12. 2006 Co on tím chtěl říci? Alex  Koenigsmark
16. 12. 2006 Sláva kronikářů Václav  Dušek
18. 12. 2006 Doomsday 2010 Prague Short Story Wins BCSA Prize
18. 12. 2006 I v marxismu je to jinak
18. 12. 2006 Lze Gabalův "výzkum" považovat za objektivní? Jiří  Mašek
18. 12. 2006 Imre Nagy se zasloužil o Evropskou unii! Jan  Adamec
18. 12. 2006 Kupředu pravá Wenzel  Lischka
18. 12. 2006 Rakouská averze vůči jádru Marek  Bozenhard
18. 12. 2006 Zneužití monopolního postavení ČEZu
15. 12. 2006 Mlátit ženy je mezi českými muži rozšířené hobby Irena  Ryšánková
15. 12. 2006 Vyšetřování korupce zastaveno, "protože by to poškodilo britský státní zájem"
16. 12. 2006 Vládní rozhodnutí zrušit vyšetřování britské korupce v Saúdské Arábii půjde před soud
21. 11. 2006 Hospodaření OSBL za říjen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 12. 2006 Zápis z Valné hromady Občanského sdružení Britské listy