29. 3. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 3. 2006

Novinařina pro pokročilé -- Jak poznat aktivistickou žurnalistiku

Aktivistiská žurnalistika -- jak zajímavý pojem... Pan Kotrba ho musel slyšet v Anglii nebo v Americe, kde je dnes často používán jako urážka vůči kritickým novinářům, když není žadný legitimní důvod ke kritice. V tom smyslu ho Kotrba používá správně. Pokud jsou The Guardian nebo The Christian Science Monitor "aktivistické noviny", tak bych se hrdě hlásila k aktivistickým novinářům. Ale není to tak jednoduché.

Pokud se na to díváme objektivně, aktivistický novinář je novinář, který když píše o nějakém tématu a sleduje výhradně ideologický účel. Když píše o nějakém sporu mezi dvěma subjekty, dává jednomu přednost a druhý utlumí. Třeba když pan Kotrba psal jen o komunistické předvolební kampani a snažil se uměle navyšovat jejich účast, to bylo aktivistické. Nebo když několik let Britské listy píší výhradně proti protiválečnému hnutí v ČR, je to též účelové. A ve sve nejnovější fantazii spekuloval pan Kotrba o tom, zda nepracuji pro nějakou organizaci financovanou Fordovou nadací. To je už na úrovni toho, jak George W. Bush nikdy přímo netvrdil, že Irák páchal útoky z 9.11.2001, ale tisíckrát řekl "Irák" a "11. září" v té samé větě, aby se tyto dvě události lidem v hlavách spojily. Je to ten nejlevnější trik.

Britské listy už několikrát vydaly názorové články, které tvrdí, že moje reportáž o Romských osadách na Slovensku je plná lží. Ale nikdy o tom neuvedly žádné důvody, příklady nebo důkazy. Psala jsem články o Slovensku na základě rozhovorů s lidmi na obou stranách sporu a na zakladě dokladů, které jsem dostala do rukou.

Slovenský novinář, kterého Britské listy citují, tvrdí, že jsem lhala, když jsem citovala lidi, kteří tvrdili, že policie se podílela na rasistických útocích. Já jsem nelhala. Takových rozhovorů bylo mnoho. Novinář cituje svědky a nechá čtenáře rozhodnout se, jaká je pravda. Je také nesporné, že několik slovenských měst vydalo vyhlášky, které Romům zakazovaly vstup do obce. Slovenský překlad mého anglického článku je tady chybný. Nepsala jsem "mnoho měst" (many towns), ale "několik měst" (several towns) ZDE

V této reportáži jsem neměla žádnou zvláštní motivaci. Sledovala jsem jeden jediný cíl -- udělat reportáž, kterou mi redaktoři zadali. Měla jsem na starosti střední a východní Evropu, plus jednu zvlaštní cestu do Jižní Ameriky, pro The Christian Science Monitor, a o slovenských Romech jsem prostě psala, protože to bylo důležité téma v mé oblasti.

Moje práce pro noviny byla různorodá, což je jeden ze znaků objektivního novináře. Například, jsem teď známá, protože jsem proti válce v Iráku. Ale před válkou jsem vyhledávala jako všichni novináři jakékoliv důkazy o iráckém zbrojním programu, kde a jak se dalo. Moje investigativní reportáž ze dne 11. září 2002 o tom, jak Irácká vláda nelegálně kupovala konvenční zbraně ve střední a východní Evropě, byla citována široko daleko jako důkaz o zlých úmyslech iráckého režimu ZDE.

Ale nebyl to pro- ani proti- válečný článek. Byla to reportáž na základě všech informací, které jsem mohla vypátrat. V té době jsem byla už osobně naladěná proti válce v Iráku, ale když jsem našla novou informaci o iráckém zbrojním programu, udělala jsem reportáž, protože to byla podstatná informace bez ohledu na to, jak to s mým názorem zrovna ladilo nebo neladilo.

Jakýkoliv novinář, který tvrdí, že nemá žádné silné názory a tím je objektivní, žije v iluzích. Nikdo se nestane novinářem bez toho, aby se hluboce zajímal o svět, o politiku a o veřejný život. Objektivita není o tom nemít názory. Je to o tom, umět názory dát stranou a jít do práce. Novinářská pravidla jak, kdo a kolik se musí citovat z různých stran, jsou dost přísná, takže když se jimi člověk řídí a snaží se o rovnováhu, je opravdu možné dosáhnout základní objektivity.

Tak i pan Kotrba příště, až o mně nebo o komkoliv jiném chce psát článek, se může pokusit udělat s daným člověkem především rozhovor. Pak mohou dělat rozhovory s lidmi, kteří třeba kritizují tuto osobu. Ale pokud chtějí tvrdit, že někdo lže, musí alespoň říci o čem a nejspíš předložit důkazy. Nestačí jen opakovat a opakovat, že ten článek není objektivní. To dokazuje jen to, že s ním pánové nesouhlasí a nejsou schopni své názory odlišit od novinářské práce.

Vzhledem k tomu, že pan Kotrba píše tak ideologicky a vyhraněně, nemá žádné zvláštní morální právo posuzovat aktivistickou žurnalisticku. Ani se nesnažil proti mé práci uvést důkazy. Jen tvrdí, že moje reportáže byly aktivistické. Až redaktoři Britských listů budou umět psát objektivně o věcech, se kterými osobně nesouhlasí, mohou začít kritizovat někoho jiného.

Prozatím, doporučuji, pokud chcete vědět, jestli jsem byla objektivní novinářka nebo ne, můžete si sami přečíst některé z mých článků, třeba o vstupu nových členů do NATO ZDE , o práci v nelegálních dolech na Ukrajině ZDE , o mírovém procesu v Kosovu ZDE nebo o debatě o přemístění Svobodné Evropy ZDE. Jsou to bohužel články hlavně v angličtině, ale možná pánové Kotrba a Čulík by to mohli přeložit, i s tím, že jsou přesvědčení, že to je samá aktivistická žurlnalistika. Pak by alespoň měli nějaké podklady pro svá tvrzení.

A já protože jsem tou čarodějnicí v tomto celém honu, se dívám do své křišťálové koule. A vidím... Jednoho dne se k novinařině vrátím a nebude v moci pana Kotrby mi zakázat novinařinu "jednou provždy."

                 
Obsah vydání       29. 3. 2006
29. 3. 2006 Americký triumfalismus vede k zrychlování globálního úpadku USA
29. 3. 2006 Izraelské volby vyhrála "Šaronova"strana Kadima
29. 3. 2006 Američané vězní v Guantánámo novináře z Al Džazíry
29. 3. 2006 Stávky ochromily Británii a Francii
29. 3. 2006 Ukrajina: Druhý díl oranžové revoluce Oskar  Krejčí
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
28. 3. 2006 Americký velvyslanec v Británii je "podvodník malého formátu"
28. 3. 2006 Courrier international : Planète presse Jan  Čulík
29. 3. 2006 Rovná daň 15%? Všechno je jinak Antonín  Hrbek
29. 3. 2006 Vázaný obchod Oldřich  Průša
29. 3. 2006 Případ "bicí komando": Chci též slyšet názory obětí a důkazy obžaloby Miroslav  Šuta
29. 3. 2006 Placení lobbisté by se neměli vydávat za nezávislé publicisty Ivan  Brezina
29. 3. 2006 Plzeňská STUŽ navrhla za kandidáty na Ropáka roku 2005 Martina Romana, Pavla Švarce a Jana Zahradila
28. 3. 2006 Platí vás Paroubek nebo Zeman?
29. 3. 2006 Sražený stařec s berlemi měl dodržovat předpisy
29. 3. 2006 Každý monoteismus je totalitní Milan  Valach
28. 3. 2006 Senátorka grilovala Rumsfelda Jiří  Míka
29. 3. 2006 Novinařina pro pokročilé -- Jak poznat aktivistickou žurnalistiku Arie  Farnam
29. 3. 2006 Konec starým časům Milan  Cimburek
29. 3. 2006 Správní chlapi s gulama Michal  Mašín
29. 3. 2006 Dárfúr: Jejich krev na naši hlavu Jan  Klusáček
28. 3. 2006 "V České republice vládne plebejství, ne elita"
28. 3. 2006 Politické posluhování v České televizi Jiří  Jírovec
28. 3. 2006 Televizní hlasování je zvrhlost Jiří  Jírovec
28. 3. 2006 "Bicí komando" a "ASANACE" opět před soudem Štěpán  Kotrba
28. 3. 2006 Blair: "Evropský antiamerikanismus je šílenstvím"
28. 3. 2006 Hlas z ledové planety Zdeněk  Jemelík
28. 3. 2006 Je jaro - nastala opět topná sezóna "alternativních" zdrojů Jan  Hošek
28. 3. 2006 Zrušte nedemokratické televizní hlasování
28. 3. 2006 Zahleněné myšlení o politice a společnosti Ondřej  Hausenblas
28. 3. 2006 Krátká paměť Vladimíra Železného Pavel  Pečínka
27. 3. 2006 Británie: Nová generace "elitních žen" mění radikálně společnost
27. 3. 2006 "Většina podniků je obětí absolutních nesmyslů"
28. 3. 2006 Bezpečnost jako moderní zaklínadlo Ladislav  Žák
24. 3. 2006 Česká televize hrubě zkresluje předvolební situaci v České republice Jan  Čulík
27. 3. 2006 Proč pořád ten strach?: Homofobie jako vyjádření individuálního postoje Věra  Sokolová
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce