23. 9. 2005
Francie testuje geneticky upravenou révuVinařství patří neodmyslitelně mezi tradiční francouzské zemědělské aktivity. Který gurmán si dokáže představit návštěvu Francie bez sklenky vína a kulinářských specialit, které se staly součástí zdejšího pověstného art de vivre? Letošní úroda však zklame nejednoho znalce vinného moku: jedna třetina francouzských vinic je zasažena virem roncetu vinné révy. Francie se tedy propříště rozhodla vyzkoušet geneticky modifikované rostliny révy, které by měly být proti nemoci odolné. |
Co vlastně virus způsobuje? Podle listu Le Point nemoc má na svědomí znehodnocení hroznů, a jelikož se šíří velmi rychle - tak i celých vinic. Postižené vinice musí zemědělec vytrhat a nechat ladem nejméně pět let. Jedinou obranou je použití chemických prostředků, které ale zahubí všechnu flóru. Podobně agresivní látky však již zemědělci delší dobu nepoužívají. Francie tedy přistoupila k testům geneticky upravené révy. Zemědělský výzkumný institut INRA si vybral ke svému pokusu východní department Alsasko. Místo, kde GMO réva bude růst, je nejpečlivěji chráněná vinice ve Francii. Podle médií je sledována 24 hodin denně, aby se předešlo útokům ze stran odpůrců modifikovaných rostlin. K prvnímu testu bylo použito 70 kusů upravené révy. Odborníci tvrdí, že cílem projektu není zavádění takovýchto rostlin na trh, ale zejména snaha pochopit mechanismus obrany rostlin vůči virům. Podle specialistů je možné ochránit rostlinu tím, že do její buňky vložíme gen viru. "Teď čekáme, jestli rostlina bude odolná..... Jestliže bude, tak budeme sledovat způsob její obrany a geny, které proti nemoci aktivně bojují", uvedl Jean Masson z INRA. V případě úspěchu projektu bude v budoucnu možné pomocí určitých molekul aktivovat geny révy, které budou schopny ji proti viru uchránit. Rostliny tedy budou proti nemoci bojovat samy. Jak se k pokusům staví místní vinaři, kteří ctí zdejší staleté tradice? Vždyť první vinice zde zakládaly již římské legie ve IV.století a Alsasko dodnes zůstává tradičním krajem vinic. Někteří vinaři testy vítají. Jedním z nich je i Antoine Stoffel, který pro týdeník L'Express uvedl: "Mám 75 arů zasažených roncetem, ty teď vytvoří pouze 15 hektolitrů vína, předtím to bylo 60. Nyní je nemožné bojovat proti takové pohromě, takže proč nevyzkoušet geneticky modifikované rostliny?" Další z pěstitelů vína Christian Beyer je opatrnější. Christian se bojí zejména kritického postoje veřejnosti k moku z upravených vinic. To by podle něj mohlo výrazně snížit konzumaci zdejšího vína. Podobné obavy již vedly před šesti lety společnost Moët et Chabdin, která se snažila vylepšit révu pomocí modifikace genů, k pozastavení obdobného pokusu. Francouzské vinařství ročně spotřebuje nejvíce chemických prostředků ze všech sektorů zemědělství. Pokud testy, které se budou provádět v příštích čtyřech letech přinesou ovoce, tak by bylo možné předejít zvýšenému používání chemikálií. GMO chtějí ukázat světu alternativu. Přesto se však u tradičně záporně naladěné francouzské veřejnosti pravděpodobně nedočkají uznání. Le Point:ZDE L'Express:ZDE |