19. 9. 2005
I americké úřady pro výživu už přehodnotily svůj pozitivní postoj k vegetariánstvíPoté, co Česká televize ve svém ranním pořadu nevyváženě vychvalovala vegetariánství, uveřejnili jsme v Britských listech z pera mikrobiologa Petra Wagnera argumentaci o tom, že vegetariánství škodí vývoji lidského těla, protože "vegetariánství často vede k deficitům některých aminokyselin a tak k nemožnosti regenerovat některé bílkoviny". Petr Wagner upozorňuje, že i americké vládní úřady, zabývající se výživou obyvatelstva, v poslední době přehodnotily svůj někdejší kladný postoj k vegetariánství právě z těchto důvodů. Čtenářům Britských listů zpřístupňuje Petr Wagner níže odkazy na přibližně dvacet vědeckých článků z mezinárodních časopisů z poslední doby, poukazujících na nebezpečí čistě vegetariánské či veganské výživy. |
Citace:Deficity vitamínů, bílkovin, stopových prvků u dětí a veganů1. Bali D. Maughan RJ. Blood and urine acid-base status of premenopausal omnivorous and vegetarian women. Br. J. Nutr. 1997; 78: 683-693. 2. Donovan UM, Gibson RS. Dietary intakes of adolescent females consuming vegetarian, semi-vegetarian and omnivorous diets. J. Adolescent Health. 1996; 18: 292-300. 3. Haddad EH, Berk LS, Kettering JD et al. Dietary intake and biochemical. hematologic and immune status of vegans compared with nonvegetarians. Am. J. Clin. Nutr. 1999; 70 (Suppl 3): 586S-593S 4. Hahn A. Waldmann A. Koschizke JW, Leitzmann C. Ergebnisse der Deutschen Vegan Studie: Hamatologisches Profil der Teilnehmerinnen. Proceedings of the German Nutrition Society 2003; 5: 41. 5. Janelle KC, Barr SI. Nutrient intakes and eating behavior scores of vegetarian and nonvegetarian women. J. Am. Dietetic. Ass. 1995; 95: 180-189. 6. Kadrabova J, Madaric A. Kovacikova Z et al. Selenium status, plasma zinc, copper and magnesium in vegetarians. Biol. Trace Element Res. 1995; 50: 13-24. 7. Lightowler HJ, Davies GJ. lodine intake and iodine deficiency in vegans as assessed by the duplicate-portion technique and urinary iodine excretion. Br. J. Nutr. 1998; 80: 529-535. 8. Outila TA, Karkkainen MU, Seppanen RH et al. Dietary intake of vitamin D in premenopausal. healthy vegans was insufficient to maintain concentrations of serum 25-hydroxyvitamin D and intact parathyroid hormone within normal ranges during the winter in Finland. J. Am. Diet. Ass. 2000; 100: 434-441. 9. Rauma AL Mykkanen H. Antioxidant status in vegetarians versus omnivores. Nutrition 2000; 16: 111-119. 10. Rottka und Mittarbeiter: Deckung des Nahrstoff- und Energiebedarfs bei Vegetariern. In: DGE, eds. Ernahrungsbericht 1988. Frankfurt M.: DGE, 1988; 284-307. 11. Waldmann A Hahn A. Ernahrungsverhalten deutscher Veganer und mogliche Konsequenzen. Proceedings of the German Nutrition Society 2003; 5: 42. Atrofie mozkové tkáně dětí matek veganek12. KUhne T, Bubl R. Baumgartner R. Maternal vegan diet causing a serious infantile neurological disorder due to vitamin B 12 deficiency. Eur. J. Pediatr. 1991; 150,205-208. 13. Tonz O. Vegetarische Ernahrung: Motivation und Bewegung. Hulsenberger Gesprache 1998. Travomunde. 10.-12. Juni 1998. Schriftenreihe der H. Wilhelm Schaumann Stiftung, Hamburg. 109 (1998). Znečištění toxickými kovy14. Kudláčková M, Ursinyová M, Hladíková V et al. Koncentracie kadmia v krvi vegetariánov a nevegetariánov. In: ČLS JEP, SHKM, SpV, eds. Výživa a zdraví 2004. Teplice: Krajská hygienická stanice, Zdravotní ústav, 2004; 138-141. Rizika těhotenství u vegetariánek15. Sanders T. Good nutrition for the vegetarian mother. Modern Midwife 4,23-26 (1994) Intelektuální schopnosti a malnutrice
Současné názory na nutrici v USA a přehodnocení pozitivního vlivu vegetariánské stravy |