12. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 8. 2005

Bylo by to šokující vítězství pro teroristy

Vládní kroky na obranu země musejí podléhat nezávislé kontrole

Žijeme v podivné době, kdy šéf opozice požaduje, aby soudci projevovali aktivnější podporu vládní politice.

Šéf Konzervativní strany chce, aby soudci zacházeli s žadateli o azyl s takovými sympatiemi; chce, aby přestali kritizovat věznění lidí bez soudu; chce, aby soudci nedělali právní obstrukce policii a výzvědným službám. Pokud by však soudci splnili jeho přání, bylo by to šokující vítězství pro teroristy: tváří v tvář omezené hrozbě od malé menšiny násilných fanatiků by britská společnost zrušila zákonnost!

Existují dobré, pragmatické, i zásadní důvody, proč se musíme pevně přidržovat zákonů. Spojené státy zaplatily šokující cenu, v oblasti domácího seberespektu i v oblasti mezinárodního veřejného mínění, v důsledku své činnosti, která šla po 11. září nad rámec zákona. Za věznění osob v zálivu Guantánamo, za zaujaté tribunály a za únosy CIA osob v zahraničí zaplatily Spojené státy politicky mnohem více, než čeho dosáhly svou operační činností.

Nad nedávným apelem šéfa britské Konzervativní strany, aby britští soudci nezasahovali do vládních rozhodnutí, když vláda přitvrzuje protiteroristické zákony, se vážně pozastavuje v deníku Guardian konzervativní komentátor a někdejší šéfredaktor deníku Daily Telegraph Max Hastings. Zdůrazňuje, že exekutiva musí být vždycky pod nezávislou kontrolou, a to nejvíce v dobách krize.

Žijeme v podivné době, píše Hastings, kdy šéf opozice požaduje, aby soudci projevovali aktivnější podporu vládní politice. V téměř hysterickém článku v deníku Daily Telegraph argumentoval Howard, že v době, kdy Británii čelí vážné nebezpečí terorismu, musí být respektována svrchovaná moc parlamentu. Naléhal na britské soudce, aby nevykonávali svou pravomoc, kterou jim poskytuje Zákon o lidských právech, totiž zkoumat, zda nově zaváděné zákony jsou přiměřené svým cílům.

Howard argumentuje, že jsou soudci příliš nezávislí a že zneužívají své pravomoci - například tím, že ruší rozhodnutí britského minitra vnitra ohledně uvalování podezřelých osob do vazby. Tvrdí, že je načase, aby se britští soudci drželi zpátky a aby dovolili, aby o všem rozhodovala volená vládní exekutiva.

Je to podivuhodná politika. Právě konzervativci si v Británii v posledních letech trpce stěžovali, že v Británii vládne "volební tyranie". Opozici vadilo, že nebyla schopna nijak omezovat údajnou "diktaturu Tonyho Blaira". I Howard protestoval vehementně stejně jako ostatní poslanci, že Blairova vláda vůbec nerespektuje názory poslanců jeho strany.

Podle Howarda je však nynější situace prý jiná, protože nyní jde o bezpečnost státu. V novém světě po útocích letos v červenci si Howard myslí, že se vláda zaslouží pro antiteroristická opatření, která oznámila minulý týden, zásadovou podporu. Howard se obává, že příliš mocní soudci mohou parlamentu zabránit aby tyto nové protiteroristické zákony přijal.

Vláda má jistě dobré důvody, že zavádí nová opatření. Ale historie dokazuje, že skoro všechny zákony, které byly přijaty spěšně, jsou nedokonalé, a někdy jsou fatálně nesprávné, jako byl Bushův "Vlastenecký zákon", přijatý v USA po 11. září.

Ať už společnost podnikne na svou obranu jakékoliv kroky, tyto kroky musejí být podřízeny mimoparlamentní kontrole. Demokracie v Británii je už nyní v chabém stavu. Tak silná je moc exekutivy, tak mizivý je vliv řadových poslanců v Dolní sněmovně, tak chabá je Horní sněmovna a tak slabá je komunální správa, že soudnictví dnes v Británii zůstává poslední vlivnější kontrolou, která může korigovat výstřelky a pošetilosti, spáchané vládou.

Máme důvod závidět Spojeným státům, kde dokonce i republikánský Kongres funguje jako vlivný korektiv moci republikánského prezidenta. Korektivem je tam i Nejvyšší soud a práva jednotlivých států. A snad nikde v západním světě nemá vedoucí politik tak velké množství centralizované moci jako Tony Blair. Čím více moci nad občanem si britská vláda osobuje, tím větší je potřeba dohlížet na způsob, jak tuto moc vykonává. V naší kulhající moderní demokracii jsou tohoto dohledu schopni jen soudci.

Je bizarní, ne-li vyložené zvrácené, že na ně Howard naléhá, aby neužívali pravomocí, které jim poskytuje Zákon o lidských právech. Zákonodárství o lidských právech je velmi nedokonalé, Evropská konvence o lidských právech je pozoruhodně jednostranný dokument, které ukládá signatářským státům množství povinnosti, aniž by skoro cokoliv požadovala od lidí, jimž tato konvence přináší prospěch.

Ale toto je argument pro změnu existujícího zákona, nikoliv pro naléhání na soudce, aby se vzdali pravomocí, které jim takový zákon dnes poskytuje. Zdá se pozoruhodné, že Howard, sám právník, chce přesvědčovat soudce, aby se jednostranně z vlastní vůle vyvázali z povinností, které mají ze zákona, ať už je ten zákon jakkoliv nedokonalý.

Šéf Konzervativní strany chce, aby soudci zacházeli s žadateli o azyl s takovými sympatiemi; chce, aby přestali kritizovat věznění lidí bez soudu; chce, aby soudci nedělali právní obstrukce policii a výzvědným službám. Pokud by však soudci splnili jeho přání, bylo by to šokující vítězství pro teroristy: tváří v tvář omezené hrozbě od malé menšiny násilných fanatiků by britská společnost zrušila zákonnost!

Vznik aktivního terorismu v této zemi skutečně vyvolává potřebu nových zákonů, musí dojít k změně rovnováhy mezi občanskými právy a ochranou veřejnosti. Avšak čím větší bude mít pravomoci stát - zejména pravomoci lidi věznit - tím důležitější se stává skeptická, zkoumající role soudů.

Existují dobré, pragmatické, i zásadní důvody, proč se musíme pevně přidržovat zákonů. Spojené státy zaplatily šokující cenu, v oblasti domácího seberespektu i v oblasti mezinárodního veřejného mínění, v důsledku své činnosti, která šla po 11. září nad rámec zákona. Za věznění osob v zálivu Guantánamo, za zaujaté tribunály a za únosy CIA osob v zahraničí zaplatily Spojené státy politicky mnohem více, než čeho dosáhly svou operační činností.

Nikdo netvrdí, že by britská vláda měla reagovat chabě na hrozbu od násilného islamismu. Avšak zákony týkající se nových bezpečnostních opatření musejí být racionální, nesmějí být jen důsledkem podmíněných reflexů. Je nutno to mít na paměti i v dnešní poněkud emocionální době.

Příkladem byla minulý týden prozrazená zpráva z britských vládních kruhů, že by osoby, podezřívané z terorismu, mohly být stíhány podle zákonů za velezradu. Lidi, kteří chtějí zabíjet bombami nevinné spoluobčany, lze jistě charakterizovat jako velezrádce. Avšak britská zkušenost během dvacátého století ohledně zákonů o velezradě je tak zmatená a neuspokojující, že by se žádný britský právník touto cestou nevydal znovu. V úterý britský lord kancléř tyto spekulace dementoval, ale až poté, co už o tom napsal veškerý tisk.

Rozhodujícími faktory v boji proti terorismu doma i v zahraničí bude jednak práce policie a výzvědných služeb, jednak úsilí získat na britskou stranu britskou muslimskou komunitu. Nic nevyvolá větší hněv a odcizení mezi britskými muslimy, budeme-li arogantně porušovat vlastní zákony.

Michael Howard byl nesmírně špatným ministrem vnitra, prosazoval populistické kauzy navzdory varování kriminologických i trestních odborníků. Jeho nejnovější argumentace vůči britským soudcům dokazuje, že se za posledních deset let nic nenaučil. Je naprosto správné usilovat o změnu existujících zákonů. Je naprosto špatné požadovat od soudců, aby se chovali pasivně právě v době, kdy britská demokracie potřebuje jejich aktivní intervence možná více než kdykoliv předtím.

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       12. 8. 2005
14. 8. 2005 U Athén havarovalo kyperské letadlo, které mělo letět do Prahy
12. 8. 2005 O dodržování pravidel Milan  Černý
13. 8. 2005 CzechTek 2005: Policie zahájila trestní stíhání Václava Šrouba
13. 8. 2005 CzechTek 2005: Vyvážená informace není zmatečná informace Štěpán  Kotrba
12. 8. 2005 ČEK TEK MEK II. Alex  Koenigsmark
13. 8. 2005 Když přišli pro mě, nebyl už nikdo, kdo by se mohl ozvat Štěpán  Kotrba
13. 8. 2005 Britská policie o usmrceném Brazilci lhala Fabiano  Golgo
12. 8. 2005 Radikálnímu duchovnímu Omaru Bakrimu byl zakázán návrat do Británie
12. 8. 2005 Britští soudci obviňují politiky, že se snaží podvrátit zákonnost
13. 8. 2005 Michael  Marčák
13. 8. 2005 Visí nad Prahou hrozba islámského terorismu, Blažka, nebo neschopných policistů?
12. 8. 2005 Vládní kroky na obranu země musejí podléhat nezávislé kontrole
12. 8. 2005 Michael  Marčák
12. 8. 2005 Fronta vpravdě národní Lukáš  Jelínek
12. 8. 2005 Topolánek jako slon v porcelánu Josef  Provazník
12. 8. 2005 Manželská nevěra: každý pětadvacátý otec vychovává cizí dítě
12. 8. 2005 Vysoký generál americké armády propuštěn za nevěru
12. 8. 2005 Za smrt cyklisty na Vídeňské v Praze u Michelského lesa je odpovědna radnice
11. 8. 2005 Zatčeno 10 muslimů, "kteří jsou hrozbou bezpečnosti státu"
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti
12. 8. 2005 * * * Viktorie  Rybáková
12. 8. 2005 CzechTek 2006: nechte maličkých Jiří  Tyl
12. 8. 2005 CzechTek 2006: Bod Omega a generační smír s rodiči Michael "xChaos" Polák
12. 8. 2005 Michael  Marčák
12. 8. 2005 Všichni jsme jen lidé, ale jsme nestranní Martin  Krafl
12. 8. 2005 Pražští Zelení za Pražskou výzvou nestojí Petr  Uhl
12. 8. 2005 O sběratelství Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Hranice pozemku Italinvestu nebyla hranicí zásahu Štěpán  Kotrba
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Škody způsobily zasahující vozy policie, říká majitel pozemku
12. 8. 2005 Michael  Marčák
11. 8. 2005 Arogantní Paroubek na Radiu 1 Bohumil  Kartous
11. 8. 2005 Evropa nesmí připustit americké ovládnutí vesmíru Mojmír  Babáček
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Česká televize opět neposkytla službu, za kterou je placena Tomáš  Flam
11. 8. 2005 Izrael a Palestina: Ostrý konflikt mezi dvěma americkými profesory
11. 8. 2005 CzechTek 2005: Další lži policie Štěpán  Kotrba
11. 8. 2005 Západ naprosto nepochopil, jak Střední Východ funguje
11. 8. 2005 Pozvali jsme si v roce 1968 "spřátelená vojska" k okupaci sami? Jan  Polívka
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 8. 2005 O sběratelství Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
12. 8. 2005 Vládní kroky na obranu země musejí podléhat nezávislé kontrole   
12. 8. 2005 O dodržování pravidel Milan  Černý
11. 8. 2005 Západ naprosto nepochopil, jak Střední Východ funguje   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
10. 8. 2005 Drazí krajané! Frank  Koerner
9. 8. 2005 Občanské fórum 2006 aneb kůly v plotě Štěpán  Kotrba
8. 8. 2005 CzechTek - odpad kapitalismu Milan  Valach
8. 8. 2005 CzechTek 2005: Zákon platí pro velící důstojníky, tiskovou mluvčí i pro mužstvo Štěpán  Kotrba
8. 8. 2005 Deset let internetu jako masového jevu   
6. 8. 2005 Válka idiotů Štefan  Švec
3. 8. 2005 Scénáře ropného šoku Jindřich  Kalous
3. 8. 2005 ČEK TEK MEK Alex  Koenigsmark
2. 8. 2005 Demokracie usilují o inkluzivnost a o toleranci Jan  Čulík