1. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 3. 2005

Učíme se žít na jatkách demokracie

Odpověď na otázku Literárních novin "Mohou média negativně ovlivňovat válku proti terorismu?" , kterou sice redaktor LtN Matěj Stropnický koncem ledna 2005 položil v rámci "Sporu" autorovi a Adamu Drdovi z české sekce BBC (nikoliv skutečné BBC), ale polemika vzápětí umlkla, aniž by oponent odpověděl. Článek z neznámých důvodů dodnes nevyšel, Matěj Stropnický se neozval...

Zaprvé je nutno říci, že neznám žádnou válku proti terorismu. A neznám žádná média, která by dnes něco ovlivnila. Jsem ale svědkem mediální války, která má nevědoucím zdůvodnit, proč jeden stát pod záminkou války proti terorismu, kterou není ani schopen účinně vést, zničí ekonomiku a státní zřízení států druhých. Či je nechá zničit svými spojenci. Brutálním násilím, obrovskou převahou technologickou i finanční, v rozporu s mezinárodním právem si nová globální supervelmoc domnívá, že ona vždy stojí na straně dobra, že ona je to dobro a ve jménu tohoto dobramorální právo páchat jakkoliv strašné zlo. Bojem proti stínům nás samých je válka i její mediální obraz.

To budiž východiskem této diskuse. Protože odtud pramení trapná role médií v této válce. Role slouhů propagandy jedné či druhé strany.

Neboť z výšku 180 cm nad zemí nelze dokumentovat vinu či nevinu jedněch nebo druhých. Lze pouze ilustrovat politické teze jedné či druhé strany, v nejlepším případě obou. Tomu poslednímu se pak říká vyváženost. Dokumentovat vinu nelze ale ani z výšky jednoho kilometru. Média jsou organickou součástí války. Média nedokáží operovat s termínem objektivita mediální výpovědi v asymetrické válce, která nemůže mít vítězů a má jen poražené. Média jsou odsouzena ve jménu práva čtenářů na informacešíření propagandy zaobalené jako události. Ale dnes už každý politik se naučil připravit si hřiště, pozvat novináře jako diváky a odehrát svou hru v jejich přítomnosti. Média pak "informují" o hře, jako by to byl život sám. Média trapně citující jednoho Hitlera a jednoho Žida kvůli vyváženosti a politické korektnosti. Nemyslící a tudíž neanalyzující. Pouze citující. Přes všechnu technologickou vyspělost neschopná přinášet vzpomínky na minulost a kontinuum času, kontinuum příčin a následků. Řadit diskontinuální přítomnost do vazeb s budoucností a na základě toho odhalovat možné scénáře budoucnosti. Předvídat. Neschopná obsahové neutrality v situaci, kdy se hroutí i jejich symboly, i jejich civilizace do svých vlastních sraček. Protože jak vznikl tento konflikt, kterého jsou dnes plné noviny či televize? Nárazy letadel do dvou k nebi se tyčících symbolů globální nadvlády peněz nad morálkou, arogance a finanční hegemonie? Ne.

Zhroucení dvojice chrámů bezuzdného konzumu jedněch a bezmezného ponížení druhých - pád mrakodrapů WTC - byl jen spektakulární vrchol mementa, které začalo daleko dříve. Které začalo zhroucením demokratizace politiky jednoho z vítězů 2. světové války kulkami v Dallasu, nebo ještě dříve -- kdy ideologové kapitalismu potřebovali porazit ideology komunismu. Tento mezicivilizační terorismus byl daleko strašnější, neboť se nikdy nezastavil před ničím. Nebral ohled na své vlastní mrtvé. Nebral ohled ani na své vlastní živé. Nahradil jen neschopnost vypořádat se s dědictvím plynových komor humanizací politiky neschopností řešit sociální a kulturní nerovnost "západu" a "východu", "severu" a "jihu". Mezi Mahátmou Ghándím, bojujícím "nenásilím" proti britskému kolonialismu v Indii a Usámou bin Ládinem, bojujícím "násilím" proti neokolonialismu neokonzervativních USA a zemí Západu v arabském světě není až tak velký rozdíl. U obou se naplňuje heslo Ghándího, že jeho poselstvím je jeho život. Život zasvěcený boji za emancipaci svého národa. Pouze metody se liší. Pouze jednoho ovlivnil buddhismus pokoje a druhého prorok Mohammed, džihád a boje u Chartúmu. Desítky let neřešená paradigmata nás musí provázet při každé další situaci, potvrzujících jejich univerzální platnost.

Německo po válce nevystavěl Marshallův plán, ale ruce tureckých muslimů. Francii zase do podoby regionální velmoci dobudovali arabští muslimové z bývalých kolonií. Ti všichni pracovali desítky let pro blaho cizí společnosti, aniž by jejich potomci byli většinovým obyvatelstvem do této společnosti integrováni. Média mlčela, a dokud nevypuklo krvavé násilí utlačovaných vůči utlačovatelům, věnovala se dál dekadentním celebritám a je jich zahálčivému životu. Až krev ve Vietnamu a Koreji otevřely "demokratickému světu" oči -- prostřednictvím vynikající mediální interpretace. Boj proti nesmyslné válce, zkáze a smrti - boj za všeobecné odzbrojení a mír dostal smysl až mrtvými z My Lai. Média byla tehdy nedopatřením u toho. A tím, že hovořila řečí tehdy ojedinělých a působivých obrazů, dosáhla katarze.

Jenže dnes už jsou média obrazů plná. Účinnost obrazové výpovědi klesá. Díky odpadům armádního výzkumu simulací boje jsme si na mediální krev přivykli v "thrillerech", "hororech" i počítačových hrách. Učíme se žít na jatkách demokracie. A pravda a láska nevítězí. Jen plní hřbitovy vedlejšími účinky humanitárního bombardování.

Ano, média ovlivňují negativně válku proti terorismu tím, že podlehla propagandistickým klišé globálního agresora, většinově rezignovala na definici příčin a následků, na svou roli objasňující. Dnes pouze ilustrují virtuální souboj virtuálního dobra s všudypřítomným zlem. Přichází čas nadvlády mediálního pekla nad neskutečným rájem. Přichází čas Satanova království. Přichází vymodlený konec civilizace dle podoby neokonzervativních ideologů. A tato válka se vyhrát nedá. Ani mediálně.

                 
Obsah vydání       1. 3. 2005
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky?
1. 3. 2005 Bordel a jeho doména Štěpán  Kotrba
1. 3. 2005 Co je kuplířství
1. 3. 2005 Příčinou vládní krize není spiknutí médií Milan  Černý
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
1. 3. 2005 Učíme se žít na jatkách demokracie Štěpán  Kotrba
1. 3. 2005 Michael  Marčák
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku
1. 3. 2005 Jak se bouří Fromm Bohumil  Kartous
1. 3. 2005 O životním partnerství a ženské revoltě Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
1. 3. 2005 Sdružení poškozených justicí ČR informuje
1. 3. 2005 Michael  Marčák
1. 3. 2005 Zemřel zakladatel Amnesty International Peter Benenson (1921-2005)
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 Jednoho večera mezi Obecním domem a Václavákem Miloš  Dokulil
1. 3. 2005 Amerika sama: neokonzervativci a globální řád Greg  Evans
1. 3. 2005 Piáno těžké, schody srázné Petr  Pospíchal
28. 2. 2005 Vojta Kotek a Karol Wojtyla Boris  Cvek
1. 3. 2005 Zákon o difamaci "není špatný" Jaroslav  Štemberk
1. 3. 2005 Klaus byl použit i jako propagace soutěže
1. 3. 2005 Klaus korunuje "královnu"?
1. 3. 2005 Kýčovitá vypočítavost
1. 3. 2005 Hleďme, hleďme... Jan  Sláma
1. 3. 2005 Máme krásné dívky, a proto máme soutěže ženské krásy Petr  Jánský
1. 3. 2005 "Zakázat Brezinu!", volá cenzorsky Karel Vaníček Ivan  Brezina
28. 2. 2005 Válka světů Jiří  Nezval
1. 3. 2005 Ať žijou totemy, aneb názor pomýleného ateisty Jan  Strachota
1. 3. 2005 Světová obchodní organizace: 10 let existence a úvahy jak dál Oldřich  Průša
1. 3. 2005 Kristus nebyl masovým vrahem Boris  Cvek
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu
28. 2. 2005 Bůhví v Lucerna Music Baru Claudia  Just
28. 2. 2005 Bůhví in Lucerna Music Bar Claudia  Just
28. 2. 2005 Kauzy a příčiny: metafory politického chápání Dominik  Lukeš
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
28. 2. 2005 Není oheň, jako oheň, aneb co potěší slušného občana Bushka  Bryndová
28. 2. 2005 ČSSD: Partaj a kolektivní (ne)rozum Ivan  David
26. 2. 2005 Svoboda slavila Vítězný únor Bohumil  Kartous
13. 2. 2005 Hospodaření OSBL za leden 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce