2. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 2. 2005

Evropa: Diskriminace proti Romům

Dokument londýnského ústředí Amnesty International

V lednu 2004 odsoudil soud v Jeseníku tři mladíky k podmíněnému trestu tří let za to, že dne 28. června 2003 zaútočili na romskou dvojici v jejich domově. Přišli do bytu rodiny Zigových a nařídili jim, aby otevřeli, že jsou prý policisté. Když Lydie Zigová, které bylo 21 let a byla těhotná, otevřela dveře, byla zasažena do tváře dlažební kostkou a v důsledku toho trvale přišla o zrak ve zraněném oku. Jan Ziga se stal terčem útoku rozbitou lahví byl pořezán na prsou a na tváři.

originál v angličtině ZDE

Rok 2005 je začátkem Desetiletí romské integrace - iniciativy osmi zemí ve střední a východní Evropě, kterou podporuje mezinárodní společnství. Cílem tohoto Desetiletí je zlepšit sociální a hospodářský status Romů podporou jejich vzdělávání, zaměstnanosti, zdraví a bydlení.

Podle odhadů žije nyní v Evropě sedm až devět milionů Romů. Osmdesát procent z nich žije v nových členských zemích a v kandidátských zemích EU. Úroveň příjmů a zaměstnanosti je podstatně menší pro romské menšiny po celém regionu. Podle Světové banky je chudoba v Maďarsku pětkrát větší mezi Romy než mezi Neromy.

Už léta je Amnesty International zejména znepokojena obviněními, že bezpečnostní složky mučí Romy a špatně s nimi zacházejí a že dochází k incidentům rasistického násilí, při nichž nejsou Romové dostatečně chráněni. Amnesty International zveřejnila své nejnovější informace v publikaci Europe and Central Asia: Summary of Amnesty International's Concerns in the Region, January - June 2004 (AI Index: EUR 01/005/2004 ZDE.

Za prvních šest měsíců roku 2004 zaznamenala Amnesty International tyto skutečnosti:

(...)

Česká republika

  • V lednu odsoudil soud v Jeseníku tři mladíky k podmíněnému trestu tří let za to, že dne 28. června 2003 zaútočili na romskou dvojici v jejich domově. Přišli do bytu rodiny Zigových a nařídili jim, aby otevřeli, že jsou prý policisté. Když Lydie Zigová, které bylo 21 let a byla těhotná, otevřela dveře, byla zasažena do tváře dlažební kostkou a v důsledku toho trvale přišla o zrak ve zraněném oku. Jan Ziga se stal terčem útoku rozbitou lahví byl pořezán na prsou a na tváři.
  • 3. března zaútočili na autobusové stanici dva z odsouzených mladíků na Lukáše Tokara, mladého Roma s duševní invaliditou. Tokar byl posléze odvezen do nemocnice, kde byl ošetřen na zlomeninu nosu. Policie pak mladíky zadržena a byli údajně obžalováni v souvislosti s tímto útokem.
  • 14. dubna zaútočil Martin Stiskala na devatenáctiletého romskému muže před restaurací v Jeseníku. Stiskala začal vykřikovat rasistické urážky a plivat na zem. Pak podle zpráv srazil romského mladíka k zemi a kopal ho. Tomu se podařilo Stiskalu udržet až do doby, kdy dorazila policie a zatkla ho. Okresní soud v Jeseníku údajně odsoudil 8. června Stiskalu k dvouletému podmíněnému trestu za rasově motivovaný útok.
  • (...)

    Slovensko

  • V únoru eskalovaly protesty romské menšiny na východním Slovensku, které údajně vznikly v důsledku změn ve státní sociální politice, v některých případech v nepokoje a v plenění. I když Amnesty International netoleruje násilí, byla znepokojena ze zpráv, že v některých případech policisté používali nepřiměřené velké síly, verbálních rasistických útoků a dokonce i záměrného týrání. Podle zpráv policisté opakovaně bili obušky, útočili eletrickými obušky, kopali a jinak fyzicky útočili na muže, ženy a děti, bez ohledu na jejich věk či fyziícký či duševní stav. Někteří policisté údajně oběti rasisticky uráželi. Nejméně 26 osob bylo zatčeno a uvrženo do vazby, kde byli podle zpráv podrobeni bití a ponižujícímu zacházení.
  • 25. února v Čaklově zatkla policie několik žen, které byly podezřívány, že údajně odcizily potraviny ze státního obchodu ve městě. Policisté prý honili údajné podezřelé osoby s obušky výhrůžným způsobem a jeden policista údajně zasáhl tříletého G.G. na hlavě. Chlapci se posléze dostalo lékařského ošetření a policista, kterého se to týkalo, se vrátil do oblasti a omluvil se rodině za své chování. Třiadvacet žen a dva muži byli zatčeni 25. února a dalších čtrnáct žen bylo zatčeno následujícího dne. Během zatýkání údajně nazývali policisté podezřelé osoby "kurva", "špinavá cikánka" a užívali i dalších rasistických nadávek.
  • Za prvních šest měsíců roku 2004 vydala Evropská komise proti rasismu a nesnášenlivosti (ECRI) zprávy o celé řadě zemí, analyzujících rasismus, xenofobii, antisemitismus a nesnášenlivost. Ve své třetí zprávě o Bulharsku dospěla Komise k závěru, že tam stále ještě existují stereotypy, předsudky a diskriminace proti menšinám, zejména proti Romům, stejně jako proti přistěhovalcům, uprchlíkům a žadatelům o azyl. ECRI také upozornila na problém segregace romských dětí ve školách.

    Ve své zprávě o České republice přivítala ECRI vládní úsilí bojovat proti rasistické diskriminaci, a zejména zaznamenala národní plán pro integraci Romů do společnosti. Avšak ECRI vyjádřila znepokojení, že nebyla realizována celá řada doporučení, učiněných v předchozí zprávě, zejména těch, která se týkají boje proti diskriminaci a nerovnosti na místní úrovni.

    V Maďarsku ECRI zjistila, že je romská menšina i nadále "vážně diskriminována ve většině oblastí života, zejména ve zdravotnictví, v bytové politice a ve vzdělávání": Romská menšina na Slovensku zůstává podle ECRI "vážně diskriminována ve většině oblastí života, zejména ve zdravotnictví, v bytové politice a ve vzdělávání". ECRI vydala rozsáhlá doporučení úřadům a mezi jiným požaduje "plné, transparentní a nestranné vyšetřování nedávných obvinění, týkajících se sterilizace romských žen bez jejich plného a informovaného souhlasu."

    (...)

    Po analýze třetí periodické zprávy České republiky, vypracované podle Konvence proti mučení a dalšímu krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení, vyjádřil Výbor OSN proti mučení znepokojení nad "systematickým výskytem násilí proti Romům a nad údajnou neochotou policie poskytovat dostatečnou ochranu a vyšetřovat takovéto zločiny, navzdory úsilí státu proti takovým činům zasahovat."

    Zdroj ZDE

                     
    Obsah vydání       2. 2. 2005
    2. 2. 2005 Irák: Největší korupční skandál ve světové historii
    2. 2. 2005 Účast ve vietnamských volbách byla také velká
    2. 2. 2005 Evropa: Diskriminace proti Romům
    2. 2. 2005 Papež Jan Pavel II. byl odvezen do nemocnice
    2. 2. 2005 Levičáctví je největší externalitou kapitalismu Martin  Škabraha
    7. 3. 2003 Zahraniční politika USA: Pokračování teologie jinými prostředky Tomáš  Linhart
    2. 2. 2005 Michael  Marčák
    2. 2. 2005 Ideál neospravedlňuje, motiv ano Vladimír  Línek
    2. 2. 2005 Antisemitismus v Osvětimi Veronika  Valachová
    2. 2. 2005 Profit na vlnách tsunami? Petr  Schnur
    2. 2. 2005 Demokracie není zaklínadlo Oskar  Krejčí
    2. 2. 2005 EZLN: Vytváření svobodné zóny v izolované oblasti Diana  Štanclová
    1. 2. 2005 Zpráva o stavu Iráku
    1. 2. 2005 Irák je stále místem strachu
    2. 2. 2005 Michael  Marčák
    1. 2. 2005 Chavez... Fabiano  Golgo
    1. 2. 2005 Jak vládnout neovladatelnému Oskar  Krejčí
    1. 2. 2005 Důchodci se taky nestřílejí Václav  Dušek
    1. 2. 2005 Tenkrát v Iráku Martin  Škabraha
    30. 1. 2005 Gross "vysvětlil" a "doložil" své příjmy na nákup bytu Štěpán  Kotrba
    30. 1. 2005 Jednání ÚVV bylo opět neveřejné...
    22. 1. 2005 Hospodaření OSBL za prosinec 2004
    22. 11. 2003 Adresy redakce

    Rasismus RSS 2.0      Historie >
    2. 2. 2005 Evropa: Diskriminace proti Romům   
    1. 2. 2005 Antisemitismus: německý produkt nebo český problém? Zdeněk  Moravčík
    1. 2. 2005 Napadení romské rodiny policisty: odsuzující rozsudek se vyhnul rasovému motivu   
    31. 1. 2005 Nic nezajímá nikoho Stanislav  Holubec
    13. 1. 2005 Situace Romů v České republice v posledních letech předmětem vládního výzkumu   
    4. 1. 2005 Hlavní líčení s policisty, kteří v bytě napadli romskou rodinu   
    30. 12. 2004 Nedopusťme, abychom měli českého Larryho Flynta Jiří  Kratochvíl
    16. 12. 2004 Kdo je David Horowitz   
    11. 12. 2004 Server Novinky.cz rasisticky zkreslil zprávu o diskriminaci Romů v Británii   
    9. 12. 2004 Británie "diskriminovala Romy z ČR"   
    29. 11. 2004 Bůh ochraňuj oranžové! Josef  Provazník
    26. 11. 2004 Jak populární je Satan? Efraim  Israel
    16. 11. 2004 Zažít znovuzrození svobody Martin  Škabraha
    15. 11. 2004 Pýcha, arogance a ztráta soudnosti Jana Čulíka?   
    14. 11. 2004 Rasismus Jan  Čulík