29. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 9. 2004

Blair se odmítl výslovně omluvit za Irák

Ve svém projevu na výročním kongresu britské Labouristické strany v jihoanglickém letovisku Brighton přednesl premiér Tony Blair své dosud nejkajícnější ospravedlnění útoku na Irak - přiznal, že výzvědné informace o Iráku, " byly chybné", ale řekl, že se nemůže, "alespoň upřímně, omlouvat za svržení Saddáma Husajna."

Na poslední chvíli vyškrtl Tony Blair ze svého projevu slovo "sorry". "Vím, že tato otázka rozdělila národ. Naprosto chápu, proč mnozí nesouhlasí," řekl Blair o Iráku. Mezi oběma větami měl do poslední chvíle ještě jednu: "I am genuinely sorry about that. - Je mi to skutečně líto". V poslední minutě před projevem ji vyškrtl.

Navzdory přísným bezpečnostním opatřením Blaira dvakrát při projevu přerušili demonstranté v sále. Nejprve to byli protiváleční aktivisté, kteří ho obvinili, že má "na rukou krev", kvůli Iráku, podruhé ho přerušili zastánci lovu na lišky, který Blairova vláda zakázala.

Blair nejprve protesty v sále ignoroval a pak přivítal skutečnost, že jsou takové protesty v demokracii dovoleny. Posléze se situaci pokusil proměnit ve vtip, když v době, kdy byla druhá skupina demonstrantů vyváděna ze sálu, se obrátil na publikum s dotazem, zda jsou v sále ještě nějaké protestující osoby se žádostí, aby se přihlásili.

Před konferenčním sálem hlučně demonstrovalo asi 3000 zastánců práva na lov.

p> Ohledně Iráku Blair ve svém projevu přiznal, že je možné, že jeho postoj není a nebyl správný, a dodal, že je stejně "chybující" osobou jako každý jiný člověk - a zmínil se také o tom, že bylo pro mnoho členů Labouristické strany obtížné ho obhajovat.

Blair však zdůraznil své přesvědčení, že se svět změnil po 11. září 2001 a že nyní čelí "novému jevu, zvrácené verezi autentické, mírové a poctivé víry islámu".

Dodal, že co se týče Iráku, nebyla možná "žádná třetí cesta". "Věřte mi, hledal jsem ji." Přislíbil delegátům, že učiní úsilí o hledání míru na Blízkém východě po listopadových prezidentských volbách v Americe svou osobní prioritou.

Vzhledem k tomu, že se v příštím roce musejí konat v Británii všeobecné volby, nastínil Blair také deset bodů svého programu pro příští vládní funkční období, které se mají stát základem jeho převolebního manifestu.

Blair slibuje, že v příštím volebním období vytvoří jeho vláda flexibilní péči pro děti od 3 do 14 let, zdvojnásobí financování léčby pro narkomany a zintenzivní elektronickou kontrolu hranic. Blair také přislíbil, že zákonem zakáže náboženskou diskriminaci.

Hodlá také zavést větší daňové úlevy pro osoby, které poprvé v životě žádají o hypotéku na koupi domu či bytu, chce poskytnout o miliardu liber více na vědecký výzkum a zajistit lepší dovolenou a práva pro zaměstnance.

Blair vysvětlil své nové vidění veřejných služeb: jehož podstatou je princip volby. Argumentoval, že větší množství příležitostí pro občany musí znamenat, že vznikne nová forma sociálního státu. Uvedl: "Férovost nebude v budoucnosti založena na státních strukturách, službách a na vládě tak, jak jsme ji znali v minulosti. Jejich hodnoty přetrvávají. Ale životní realita se změnila."

Dodal, že vláda se bude muset změnit, aby "zpřístupnila veškeré zdroje, veřejné, soukromé i dobrovolné, které mohou občanům poskytnout příležitosti, založené na tom, co občan potřebuje, nikoliv na tom, jak je bohatý."

Andrew Marr, hlavní komentátor rozhlasu BBC, Blairův projev zhodnotil takto:

"Byl to projev muže, který se snažil znovu získat zpět svou politickou rovnováhu, poté, co ji ztratil v důsledku útoků na jeho čest a úsudek ohledně Iráku a v důsledku vnitřních sporů v britské vládě. V tomto projevu Tony Blair otevřeně hovořil o tom, že mu lidé nedůvěřují, a snažil se dokázat Labouristické straně, v čem je skutečně dobrý. Samozřejmě se neomluvil, že uvedl zemi v omyl, ale - že se spletl. Vysvětlil jsou argumentaci ohledně Iráku a terorismu podrobněji, než kdy předtím - i když mnozí zůstanou nepřesvědčeni. Zveřejnil základní témata svého předvolebního manifestu a vytvořil dojem, že je blíže tradičním sociálnědemokratickým hodnotám, než tomu u něho bývá obyčejně. Hovořil o lidech, o něž se společnost nestará. Ano, a dokonce mluvil o "Labouristické straně", a o "labouristické vládě". O "Nové labouristické straně" se ani nezmínil. V minulosti byl Blair ochoten více svou stranu kritizovat. Toto však nebyl projev radikálního šéfa strany, připravujícího se na odchod - byl to projev šéfa Labouristické strany, které zamýšlí šéfem své strany zůstat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       29. 9. 2004
29. 9. 2004 Mazat, či nemazat... Jan  Sýkora
29. 9. 2004 Drzý interview s Ivanem Vyskočilem po čtyřiceti letech Martin  Vaněk
29. 9. 2004 Blair se odmítl výslovně omluvit za Irák
29. 9. 2004 Bude BBC primitivizovat svůj nejvýznamnější publicistický pořad?
29. 9. 2004 Na kanadských lékařských fakultách se připravuje studium péče o umírající Miloš  Kaláb
29. 9. 2004 Lapeni v síti: otázka terorismu Martin  Škabraha
29. 9. 2004 O kanadských obavách ze Spojených států Jiří  Jírovec
28. 9. 2004 Jimmy Carter varoval před volebními problémy na Floridě
29. 9. 2004 Vůdcovský mindrák Karla Kobosila Radek  Batelka
29. 9. 2004 Nesouhlasím s vámi, ale... Pavel  Urban
29. 9. 2004 Vlakové nádraží patří do centra Brna i kraje Jiří  Löw
29. 9. 2004 Jde o "totalitní atak" na přesun nádraží?
28. 9. 2004 Filmový klub ČVUT
29. 9. 2004 Michael  Marčák
29. 9. 2004 Média a počítače mají zásadní vliv na myšlení, postoje názory, hodnoty, estetiku a životní styl Petr  Sak
28. 9. 2004 V Praze se konalo České sociální fórum
28. 9. 2004 Sociální spravedlnost "není sen, ale možnost" Štěpán  Kotrba
26. 9. 2004 České sociální fórum začalo skromně, ale zřetelně - požadavkem na "jiný svět, který je možný" Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Proč je česká levice sto let za opicemi? Ondřej  Slačálek
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Keller: Evropu čeká vlna neofašismu
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004
27. 9. 2004 Stanislav Komárek se asi tvůrčím prozaikem nestane Jan  Čulík
24. 9. 2004 Incident na letišti Jan  Čulík, Jan  Sýkora
29. 9. 2004 My, rozvojové země, financujeme plýtvání zemí rozvinutých Felipe Pérez Roque
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů