12. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 7. 2004

Mýlili jsme se, zapomeňte!

Profesor Friedman přiznal chybu, ale pan profesor nebyl sám -- měl mnoho pilných žáků. Jeden z jeho nejlepších žáků sedí v ČR na Hradě. Kdy tento "profesor", který u nás "utíkal před právníky" , který hlásal teorii, že je nejlepší "na chvíli zhasnout" a privatizovat, který neznal "špinavé peníze", předstoupí před náš národ a řekne: mýlil jsem se, odpusťte. Obávám se, že něco takového nikdy neuslyšíme. U nás platí ono italské, mafiánské: vyšetřování skončeno -- zapomeňte!

Francis Fukuyama, autor známého výroku o konci historie, vydává novou knihu. Její obsah shrnul v článku britský list Observer. Novou teorii pana "profesora" je možno vyjádřit slovy: všechno je jinak. Ukazuje se, že reaganovsko-thatcherovská éra končí a že se kyvadlo nyní vychýlí opačným směrem, vysvětluje Francis Fukuyama.

Mnoho nedávných problémů vzniklo v důsledku nedostatečné státní kontroly, ať jde o skandály firem Enron, WorldCom anebo o privatizaci železnic v Británii či elektřiny v Kalifornii. Najednou se všichni tito teoretici diví, kam to dospělo. Zapomněli, že to, co se dělo (a děje) je jenom odhalením samé podstaty kapitalismu. Kapitalismus není lidumilný systém -- je to nemilosrdný boj, ve kterém zvítězí jen ti nejsilnější, rozuměj nejbohatší. Šéfové Enronu, Jukosu, Viktor Kožený a další jen odhalili způsoby toho boje.

Ve světle takovýchto zkušenosti přiznal už před dvěma lety Milton Friedman, guru volnotržní ekonomiky, že jeho rada bývalým komunistickým zemím před deseti lety : "Privatizujte, privatizujte, privatizujte" byla chybná. Dodal: "Ukazuje se, že zákonnost je zřejmě důležitější než privatizace." Cena za toto poučení byla vysoká, a zaplatili jsme ji bohužel my, obyčejní lidé.

Rusko se proměnilo ze státu, který ovládal všechny rysy ekonomiky a občanské společnosti, ve stát, který nedokázal vybírat daně ani ochránit své občany před zločinností. Ruští oligarchové rychle poznali, že je lepší posílat svoje těžce vydělané miliardy na Panenské ostrovy než platit daně. Když se president Putin rozhodl udělat pořádek, všichni liberální ochránci spustili povyk. "Putin omezuje soukromé podnikání, kriminalizuje podnikatele -- to nelze připustit!!" Jak je z těchto slov slyšet naše politiky z ODS.

Je hezké, že pan profesor Friedman přiznal chybu, jenže pan profesor je nula. Ten, kdo donutil státy východní Evropy privatizovat, byly Světová banka a Mezinárodní měnový fond. Tyto organizace nerozdávají knížecí rady jako Friedman, tyto organizace přikazují. Jsou plně v režii Spojených států a vládnou světu. Ony diktují podmínky, ony jsou odpovědné za všechno dění. Bohužel tyto instituce nikdo nedonutí, aby za svá rozhodnutí také nesly odpovědnost.

Politika, jakou v rámci "washingtonského konsensu" prosazovaly tyto mezinárodní finanční instituce, včetně privatizace, obchodní liberalizace a deregulace, selhala v tom smyslu, že nevzala v úvahu chybějící efektivitu státních institucí. Přílišná horlivost při realizaci této "neoliberální" agendy ochromila schopnost států provádět nutné státní funkce. A následky byly katastrofální. Krachy firem, pády národních měn, pokles ekonomiky a nezaměstnanost. To všechno jsou důsledky provádění neoliberální politiky v hospodářství.

Najednou přišli na to, že z hlediska hospodářského rozvoje je nejlepší, je-li rozsah státní moci relativně malý, ale silný, co se týče schopnosti vykonávat základní státní funkce, jako je udržování zákonnosti a ochrana majetku. Proto se rozhodli, že nyní je nutno posílit roli státu. Co si můžeme představit pod slovy "rozsah státní moci relativně malý", ale "silný, co se týče schopnosti ochrany majetku" je jednoduchý. Slabý stát, neschopný bránit se soukromému "podnikání", ale silný při ochraně majetku. To by se dalo také přeložit takto: nakradli jsme si, rozkradli jsme půlku světa a teď potřebujeme silný stát, aby nám nakradený majetek chránil.

V postreaganovské éře, v níž nyní žijeme, budeme muset vážně uvažovat o budování státu, uzavírá Francis Fukuyama svůj článek v týdeníku Observer. Ano, budeme muset vybudovat nový silný a hlavně policejní stát. Přičemž slovo policejní je eufemismus ve srovnání s tím, co se děje dnes. Žádný totalitní stát v minulosti neměl tolik moci a prostředků, aby zavedl to, co se zavádí dnes. Totální kontrola korespondence nejen v národním měřítku, ale rozprostřená po celém světě. Každý mail, který pošlete zaznamená a prozkoumá americký systém Echelon. Totální odposlechy telefonů bez povolení soudu, jen podle uvážení zpravodajských důstojníků. Zatýkání bez vědomí soudů. Žádní obhájci, vyslýchací metody a la Abu Graib. A další, co ani nevíme a nikdy se nedozvíme. To je svět, který je před námi.

Pan profesor Friedman přiznal chybu, ale pan profesor nebyl sám -- měl mnoho pilných žáků. Jeden z jeho nejlepších žáků sedí v ČR na Hradě. Kdy tento "profesor", který u nás "utíkal před právníky" , který souhlsil s teorií svého ministra, že je nejlepší "na chvíli zhasnout" a privatizovat, který neznal "špinavé peníze", předstoupí před náš národ a řekne: mýlil jsem se, odpusťte. Obávám se, že něco takového nikdy neuslyšíme. U nás platí ono italské, mafiánské: vyšetřování skončeno -- zapomeňte!

V článku byly použity a komentovány citace z článku v BL "Fukuyama: Je nutno posílit roli státu"

                 
Obsah vydání       12. 7. 2004
9. 7. 2004 Kostelka přiznal utajené jednání s Američany Štěpán  Kotrba
11. 7. 2004 Irák: Britská rozvědka "odvolala tvrzení", že má Saddám ZHN
10. 7. 2004 Ospravednění pro útok na Irák bylo chybné, konstatuje ostře kritická americká zpráva
12. 7. 2004 Američané zabránili vědcům vystoupit na kongresu o AIDS
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
12. 7. 2004 Zemřel Laurance Rockefeller
12. 7. 2004 Uživatelé internetu se odvracejí od Internet Exploreru a přecházejí k Mozille
12. 7. 2004 Výzva: hledám majitele fenky sražené autem Ladislav  Kahoun
12. 7. 2004 Koalice: Podpis vlastní krví aneb konec objímání stromů Irena  Ryšánková
9. 7. 2004 Stoprocentní podpora vládě, která ještě neexistuje, a křesťanský "slib věrnosti" Štěpán  Kotrba
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii
12. 7. 2004 Postavení a úloha veřejné správy v demokracii a právním státu
10. 7. 2004 Tony Blair chtěl rezignovat
10. 7. 2004 Karlovy Vary: Hlavní cenu získal mechanický italský film Jan  Čulík
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
12. 7. 2004 Uhýbají čeští filmaři před skutečností? Jan  Čulík
12. 7. 2004 Brabcův Krysař není úplně špatný film Jan  Čulík
11. 7. 2004 "Provinční" udělování cen v Karlových Varech? Bohumil  Kartous
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
9. 7. 2004 Správce statku: "Užívat si života, než uplyne, je důležitější než podnikat" Jan  Čulík
8. 7. 2004 Český sen: zábavný průvodce zemí, kde se neřežou hlavy Ondřej  Čapek
11. 7. 2004 Blbá nálada se změnila v Nové Veselí... Zdeněk  Bárta
11. 7. 2004 Hledání vkusu aneb o SUPERlativech Jan  Sýkora
12. 7. 2004 Je rok 2035...
12. 7. 2004 Iráčku otřes se Pavel  Houdek
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď
12. 7. 2004 Mýlili jsme se, zapomeňte! Josef  Vít
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
1. 7. 2004 Hospodaření OSBL za červen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů