18. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 3. 2004

Jak žijí obyčejní lidé

Jezdím třetí týden po vlastech českých, většinou mezi Brnem, Ostravou a Prahou (učím během měsíce března na ostravské a brněnské univerzitě), a tak se člověk na cestách dostává trochu do styku s normálními lidmi v ČR.

Okamžitě z rozhovorů s nimi, nebo i z náhodných poznámek, zaslechnutých ve vlaku, v autobuse, vyplývá obrovský rozdíl mezi tím, co lidem vnucují dnešní české sdělovací prostředky a nedůvěrou obyčejných lidí vůči nim. Až mi připadlo, že je to situace velmi podobná situaci za komunismu, kdy se většina obyvatelstva stavěla se obdobnou nedůvěrou a se stejným odporem k oficiální komunistické propagandě. Je pozoruhodné jak daleko jsou dnes se svým pragocentrickým, uzavřeným mediální světem, české sdělovací prostředky daleko od myšlení normálních lidí. Pozoruhodná je i nedůvěra i bystrost, s jakou, jak se zdá, odhalují už intuitivně normální lidé manipulaci českých médií, zaměřených proti nim. (Že by to bylo vysvětlením, proč čtenost českých médií klesá?) "No tak, to víte, oni pořád píší něco, aby vám tahali peníze z kapsy," vyjádřila se s odporem nad jedním českým týdeníkem jedna starší paní ve vlaku z Brna do Ostravy. V témže vlaku, v jiný týden, jsem vyslechl historku, jak zahraniční majitel jednoho průmyslového podniku na menším městě učinil jeho ředitelem svou mladou, manželku bez vzdělání, a ta údajně z firmy postupně vyházela všechny české odborníky. Ať už je realita jakákoliv, o tomto si povídají lidé.

Opakovaně, téměř unisono, se od obyčejných lidí ozývá, že komunistická totalita nebyla tak strašná, jak ji černobíle líčí dnešní sdělovací prostředky, a že překvapivě naopak postkomunismus od roku 1989 byl a je pro mnoho lidí daleko drastičtější zkušeností, než by člověk očekával.

"Sledujte systematičtěji internetové stránky deníku MF Dnes," poradil mi v Brně jeden univerzitní učitel. "Je to tam znát výrazněji než v tištěné formě tohoto listu. Srovnávejte texty publikovaných článků s tím, co pak lidi k nim píší na fórech. Uvidíte, že redakční politika internetové MF Dnes se rovná úsilí vyvolávat u čtenářů silné, ale jen krátkodobé emocionální reakce. Je to typická, dezorientační metoda bulváru. Nacvičíte-li člověka, aby se vždy jen krátkodobě kvůli něčemu emocionálně rozčílil, a za minutu už nevěděl, o čem to bylo, zlikvidujete v jeho vědomí schopnost udržet si jakékoliv dlouhodobější emoce, a tedy i hodnoty. Je to zajímavý, soustředěný útok na integritu osobnosti."

"Obrátili se na mě po listopadu 1989 kolegové, abych se tu dal do Občanského fóra, že prý jsem čistý a že bych v něm měl být," řekl mi jeden technický odborník, také v Brně. "Šel jsem tam, ale když jsem viděl, jak je rázem zaplněno komunisty, převlékajícími kabáty, nesnesl jsem to a řekl jsem jim Sbohem." Politické funkce i hospodářství ovládli titíž konjunkturalisté, kteří je měli pod palcem i za komunismu. Museli jste totiž být z kruhů, které měly za komunismu protekční, vedoucí postavení, abyste jako někdejší šéfové komunistických státních podniků mohli zprivatizovat do vlastní kapsy jejich nejcennější části. Se slušnými lidmi to po roce 1989 dopadlo špatně. "Stačilo něco kritizovat, a hned jste byl označen za komunistu a existenčně zničen."

"Loňskou volbu nového prezidenta jsem považoval za urážku českého národa," pověděl mi tento svědek. "Prosím vás, co to vypovídá o virtuálním světě oněch sebestředných poslanců, soustředěných jen na intriky v Poslanecké sněmovně, když ti ubožáčci nemohou, ani po několikáté, nalézt v celém národě jediného slušného kandidáta na prezidenta a nakonec se, proboha, protože prý nikdo jiný nezbyl, shodnou na Klausovi! Jako by v této zemi nebylo množství schopných a slušných lidí. Jenže ti se do médií nedostanou. Nikdo se o ně nezajímá. Média i politikové si žijí ve vlastním, od ostatní společnosti zcela odříznutém, surreálném světě."

"Česká republika vždycky přežívala v důsledku své technologické vyspělosti," konstatoval tento odborník, který po řadě peripetií nyní pracuje pro malou českou inženýrskou firmu, která sice úspěšně, ale až po velkém úsilí, dnes vyrábí pro zahraniční zákazníky. "Co to je za podivnou politiku živit se přeprodáváním výrobků vyráběných jinde. Kolem Prahy byly nejcennější pozemky, tam, kde by měly být výrobní podniky vysoké technologie, rozprodány zahraničním firmám na sklady. To není ekonomická politika, která může skončit úspěšně."

"A ano, to víte, lidem se žije dost špatně. Nemají peníze. Tady v Brně většinou dělníci vydělávají kolem sedmi tisíc. Jak myslíte, že mohou vyjít, když platí za byt v paneláku tři a půl tisíce měsíčně?"

Obraz, který vzniká, je docela pochmurný. Do médií se nedostane. Žádní disidenti, kteří by se lidí zastali, už neexistují. Atomizací společnosti po roce 1989 se rozpadla jakákoliv solidarita. Dříve spolu lidi jezdili na výlety, chodili na společné akce. Teď se nikdo nikoho nezastane, vznikne-li v podniku problém, každý je sám pro sebe. A drží pusu, mohli by ho vyhodit.

Už nelze z útlaku obviňovat Sovětský svaz. Bohatí a vlivní spoluobčané mají však, zdá se, za účinné pomoci byrokracie, zemi ve velmi podobném objetí, jaké existovalo kdysi, když to byla ruská kolonie.

Docela mě konsternovalo, když jsem v pondělí slyšel v diskusi po jedné své přednášce názor posluchačky, že "dnešní situace v České republice není o nic méně traumatická než jaká byla v normalizačních sedmdesátých letech."

Kam se podělo vědomí svobody?

                 
Obsah vydání       18. 3. 2004
18. 3. 2004 Pákistánci možná zatkli "druhého nejdůležitějšího muže v al Kajdě"
18. 3. 2004 Irák po roce: Co si myslí Michael Ignatieff
18. 3. 2004 Madrid: útoky byly "selháním, bomby měly vybuchnout v tunelu"
18. 3. 2004 Al Kajdá vítězí
18. 3. 2004 Jak žijí obyčejní lidé Jan  Čulík
18. 3. 2004 KSČM a fenomén Ransdorf: příležitost k mýlce Ivan  David
14. 3. 2004 Ransdorf v očekávání Miloslav  Ransdorf
18. 3. 2004 Británie: Gang tří mužů vydělal na přistěhovalcích z východní Evropy 4 miliony liber
18. 3. 2004 O víkendu teklo Köhlerovi do bot, teď má ale i v CSU plnou podporu Jan  Sedláček
17. 3. 2004 Chcete poslouchat dobrou hudbu? Jan  Čulík
18. 3. 2004 Americká vojska prý "vykládala v Iráku zbraně hromadného ničení"
18. 3. 2004 Masarykova univerzita Jiřího Zlatušky se učí demokracii na volby svého rektora Zdeněk  Moravčík
18. 3. 2004 Paranormální jevy existují, ale...
18. 3. 2004 Spíš hádka než diskuse Vojtěch  Polák
18. 3. 2004 Polemika s Pavlem Marešem je beznadějná Jana  Malá
18. 3. 2004 Otázka, kdy začíná lidský život, je nesmírně závažná
18. 3. 2004 Potraty: Pavel Mareš argumentuje věcně a přesně
18. 3. 2004 O "kriminálních výstřelcích", potratech a zdích Jiří  Králíček
17. 3. 2004 Palestina, Izrael a interrupce Pavel  Mareš
17. 3. 2004 Co si dnes myslí Noam Chomsky o USA v Iráku?
14. 3. 2004 Hospodaření OSBL za únor 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 3. 2004 Paranormální jevy existují, ale...   
18. 3. 2004 KSČM a fenomén Ransdorf: příležitost k mýlce Ivan  David
18. 3. 2004 Jak žijí obyčejní lidé Jan  Čulík
17. 3. 2004 Haiti: převrat ke dvoustému výročí Immanuel  Wallerstein
17. 3. 2004 "Má paranoiu. Jako Stalin."   
17. 3. 2004 Co si dnes myslí Noam Chomsky o USA v Iráku?   
17. 3. 2004 Masakry ve Španělsku prohloubily propast mezi Evropou a Amerikou   
17. 3. 2004 Španělé svým hlasováním znectili své mrtvé   
17. 3. 2004 Je třeba Primu potrestat za šíření "zločinecké ideologie"? Jan  Čulík, Boris Cvek
16. 3. 2004 Regulace, deregulace a pan ministr Stanislav  Křeček
16. 3. 2004 Spořitelna neplní veřejný příslib klientům Radek  Mokrý
16. 3. 2004 Je technická civilizace teroristická, a proč? Martin  Škabraha
16. 3. 2004 Stažení vojáků je možná dobrým krokem pro Španělsko, ne však pro Irák Tomáš  Gawron
16. 3. 2004 EU se chystá zasáhnout proti Microsoftu