18. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 2. 2004

Evropská unie se může stát pro české občany zastáncem vůči politikům

Neustálé nářky euroskeptiků, xenofobů a přehnaných nacionalistů a la Klaus o tom, jak se ČR po vstupu do EU stane obětí "socialistů", "rozplyne se v evropském moři", a "bude muset poslouchat Brusel" mi připomínají kreslený komentář z českého tisku někdy z podzimu roku 1968. Český národ tam byl zobrazen jako malý chlapeček, kterého musí před zlým světem ochránit Rudoarmějec, protože přece "imperialisté zuří". Ve skutečnosti byla ovšem ta "ochrana" zotročením.

Čeští euroskeptikové od samého začátku zkreslovali étos Evropské unie - zamlčovali české veřejnosti, kolikrát průběžná hodnocení EU toho, jak se ČR připravovala změnou zákonů na vstup do evropské organizace, kritizovala například slabou obranu spotřebitelských zájmů českých občanů vůči obchodním řetězcům, atd. Od euroskeptiků v ČR se člověk nedověděl, že Brusel je na straně občana proti politikům a bude - právě proti politikům - i v nových členských zemích - prosazovat západoevropské procedury na ochranu občanských práv.

Potíž samozřejmě je, že existuje jazyková bariéra. Češi jsou sami pro sebe a Západoevropané do toho, co se vlastně v českém prostředí děje, moc nepronikají - pokud v ČR dlouhodobě nežijí. Je tedy možné, že Evropská komise dost dobře neví, jaký je v podrobnostech vlastně život v ČR či na Slovensku - a od českých či slovenských politiků se to nedoví. Pak může občan nabýt pocitu zhrzenosti, že nemá ani v tom Bruselu zastání. Jeho pocit zhrzenosti může být dost intenzivní v těchto dnech, kdy začínají propadat některé západoevropské státy - zejména nyní hodně xenofobní Holandsko - obavám z údajné "přílivové vlny" přistěhovalců ze středovýchodní Evropy a chystají se před 1. květnem novým občanům EU činit různé překážky. (Politikové v západoevropských zemích si to ovšem zavinili sami. Nikdo ve "starých zemích" Evropské unie lidi v médiích nikdy neinformoval o rozšiřování EU na východ a co to vlastně znamená a co je to za země, které se k EU nyní mají přičlenit. Středo a Východoevropany na Západě nikdo nezná, a tak není možná divu, že z nich nepoučení místní lidé - jejichž xenofobie je vyvolávána bulvárním tiskem - mají trochu obavy.) Jenže tohle je všechno bouře ve sklenici vody - po 1. květnu obavy pominou, až se i lidem na Západě ukáže, že Středoevropané jsou - překvapivě - normální lidské bytosti, stejné jako oni.

Brusel tedy možná nemá podrobné porozumění tomu, co se odehrává v jednotlivých středoevropských zemích. Má však demokratický étos a ten bude prosazovat i v nových členských zemích EU, bez ohledu na kvičení tamějších politiků i na poměry.

Jedním z důkazů je nová deklarace Rady Evropy o svobodě tisku v médiích. (Rada Evropy vyzvala členské země EU, aby o této deklaraci ŠIROCE INFORMOVALY své občany. Deklarace byla vydána už skoro před týdnem. Viděli jste jakoukoliv zmínku o ni v českém tisku?)

V ČR je svoboda projevu omezenější než na Západě. Na Západě dávno zavedený princip, že v konfliktu novinář - politik či státní úředník musí mít navrch novinář se dosud v ČR prosazoval jen obtížně. Je dobře, že se nyní otevřeně staví Rada Evropy na stranu novinářů, na stranu kritické novinářské práce, na stranu zájmů občana a na stranu svobody. Velmi důležitý je princip, že státní instituce by neměly mít právo zahajovat proti novinářům trestní stíhání za pomluvu či difamaci. Důležitá je i zásada, že politik, který zneužívá svého soukromého života k sebereklamě, se tím otevírá tomu, aby tuto část jeho soukromého života novináři beztrestně zkoumali, případně na ni reagovali i satirou.

Co na to týdeník Reflex? Zdá se, že by po 1. květnu 2004 už neměl mít podobné problémy, jaké zaznamenal např. s Karlem Březinou, když Reflex české soudy skandálně odsoudily k tomu, aby se Březinovi omluvil. Zdá se také, že po vstupu ČR do EU by už asi nebylo možné, aby někdejší prezident Václav Havel vyhrál soudní spor ve věci plakátu Václavka a Dášenka. (Ono se to totiž prostě nedělá, aby se politikové soudili ve věci své "cti".)

Deklarace Rady Evropy o svobodě vyjadřování ve sdělovacích prostředcích poskytuje naději, že Evropská unie je schopna i Čechům podat pomocnou ruku k tomu, aby se sami začali chovat hrdě a vzpřímeně jako skuteční občané Evropy. Brusel ovšem může věci jen začít. Závisí na občanech všech jednotlivých samostatných zemí, jaké klima si ve vlastní zemi udělají. Tolik nezávislosti budou i nadále mít.

Je totiž docela dobře možné, že by Česká republika - Brusel Nebrusel, deklarace nedeklarace - mohla skončit jako Berlusconiho Itálie. Je to na občanech samých, co si z vlastního prostředí udělají - Brusel může činit jen nápomocná gesta.

                 
Obsah vydání       18. 2. 2004
18. 2. 2004 Rada Evropy: Státní instituci by neměl před novináři chránit zákon o pomluvě
18. 2. 2004 OSN: Epidemie HIV/AIDS vážně ohrožuje Rusko
18. 2. 2004 Gendalos a jiná zrcadla Štěpán  Kotrba
18. 2. 2004 Víte, že Telecom si nahrává některé telefonické hovory? Ladislav  Kahoun
18. 2. 2004 Evropská unie se může stát pro české občany zastáncem vůči politikům Jan  Čulík
18. 2. 2004 Británie: Přistěhovalci ze střední Evropy nedostanou podporu v nezaměstnanosti
18. 2. 2004 Holandsko se rozhodlo hromadně deportovat neúspěšné žadatele o azyl
18. 2. 2004 Nechcení chudobní príbuzní Radovan  Geist
18. 2. 2004 Má to pan poslanec Křeček (dobře) spočítané? Jan  Hošek
18. 2. 2004 Demagogický článek pana Křečka Aleš  Svoboda
18. 2. 2004 Poslanec Křeček to má dobře spočítané... Zuzana  Nielsenová
18. 2. 2004 I regulované nájemné je výnosné
18. 2. 2004 "Naši" v Evropském parlamentu Oskar  Krejčí
17. 2. 2004 Očekávání vstupu do EU smiřuje Kypr Štěpán  Kotrba
18. 2. 2004 Cyprus: Daňové raje škodia všetkým Radovan  Geist
18. 2. 2004 Cyprus: Integrácia prináša nové pravidlá hry Radovan  Geist
18. 2. 2004 Slovensko: Morálka v tradičnej povrchnosti Martin  Muránsky
18. 2. 2004 Prečo nie som liberál Eduard  Chmelár
17. 2. 2004 Der Spiegel: Stolpe vypovídá smlouvu s Toll Collect
18. 2. 2004 Militarizace Evropské unie Zdeněk  Štefek
17. 2. 2004 Cesta je prach a štěrk a udusaná hlína
17. 2. 2004 Británie: na krabičkách cigaret budou snímky nemocných plic a hnijících zubů
17. 2. 2004 Boston Globe: Krizi v BBC způsobila honba za komercializací
17. 2. 2004 Ostře sledované vraky (kromě AJL) Tomáš  Koloc
17. 2. 2004 Odvaha k lásce Martin  Škabraha
17. 2. 2004 Otázka pro náměstka policejního presidenta plk. Jaroslava Macháně: Proč není policie v odhalování padělatelů výtvarného umění aktivní tak, jak by mohla být? Jan  Paul
16. 2. 2004 Americko-britská špionážní operace pomohla USA prosadit útok proti Iráku
4. 2. 2004 Hospodaření OSBL za leden 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů