VĚCI VEŘEJNÉ:

Spolek charitativní pomoci pro zámožné

7. 4. 2011 / Boris Cvek

Žasnu nad děním kolem Věcí veřejných. Něco tak trapného, amatérského a směšného se v české politice dosud nestalo. Věci veřejné dělají z našeho politického systému úplnou frašku. Jen se podívejme, jakou úžasnou politiku nám ty "nové tváře" v politice předvádějí. Poslanec Škárka nejprve tvrdil, že jeho slova o tom, že ho Vít Bárta korumpuje, byla pomsta novinářům z Respektu a mystifikace. Jakmile se však proti 3kárkovi otočila jeho vlastní strana, obrátil a tvrdí, že korumpován vskutku byl. Nicméně 55 tisíc měsíčně, které bral ke svému poslaneckému platu od Víta Bárty od října, vnímal jako výdaj na kancelářské potřeby a cestovné. To mu přišlo v pořádku. Teprve vyšší částka (170 tisíc) v něm pak vyvolala podezření, že je uplácen. To je tedy novum: zjistit, že jsem uplácen, až po příjetí úplatku. ZDE

KRIZE ČESKÉ VLÁDNÍ KOALICE:

Nekompetence, zlodějna a podvádění

7. 4. 2011 / Boris Cvek

Původně jsem Věci veřejné považoval za nejpodivnější, populistickou, asociální stranu vládní koalice, za stranu sbírající body na boji proti bezdomovcům a narkomanům. Po utvoření Nečasovy vlády jsem však musel dát zapravdu těm, kdo tvrdili, že Věci veřejné budou ze všech tří vládních stran nejvíce hájit sociální smír ve společnosti, byť to dělaly tak podivným způsobem, jako je snížená DPH na chlebu a mlíku.

Líbilo se mi, když se John a Bárta postavili na stranu Michálka (byť dnes stojí na straně Vondry, a to z toho důvodu, že se bojí následků Vondrova pádu pro pozici Nečase v ODS) proti současnému ideovému šéfovi ODS Drobilovi, a to jsem dokonce chtěl Věci veřejné v dalších volbách do Sněmovny i volit. Dnes se však ukazuje pravdivost slov, která jsem o Věcech veřejných napsal čerstvě po volbách:

Mediální pravěk:

"Vždyť média přenášejí to, co politici řeknou"

7. 4. 2011 / Bohumil Kartous

Hostem pořadu ČT Hyde park (neotřelý název, viďte) byl ve středu 6. 4. předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Rychetský se již před pořadem vyjádřil velmi kriticky a nebývale ostře o úrovni české politiky, když ji označil za zdegenerovanou. V pořadu pak svou kritiku rozvedl na zcela konkrétních příkladech, kdy zmiňoval zejména zvyšující se mezigenerační propast a na ztrácející se solidaritu vůbec. Zmínil také velmi podstatnou -- a negativní - úlohu médií v tomto trendu, načež mu moderátor odvětil "ale vždyť média přenášejí to, co politici řeknou".

Mediální středověk:

Nevzdělanost není ani nutnou, ani postačující podmínkou novinářské servility

7. 4. 2011 / Karel Dolejší

Bohumil Kartous právem věnuje pozornost zoufalému způsobu, jakým často čeští novináři chápou svou vlastní společenskou roli. Obávám se však, že vysvětlení tohoto jevu nedostatečnou vzdělaností je poněkud zavádějící. A nejde tu o jednotlivosti: Framing celého problému podle mě vede ke zkreslujícímu chápání. Nezáleží totiž ani tak na tom, co čeští novináři o médiích vědí nebo nevědí. Jde o to, jak jsou servilní k mocným ve svých postojích -- a kritické myšlení a nezávislost se studiem na českých VŠ získat nedají.

Smutek přichází z Čech

7. 4. 2011 / Jiří Jírovec

V historii jsme měli presidenty Osvoboditele a Budovatele, pak několik dalších, které podle politické příslušnosti, odsuzujeme jako nýmandy. Mezi tím byl zrádce-nezrádce, hrdina-nehrdina Hácha. Pak se dostala k moci mravně-ekonomická elita a nad ní pastýř národa, který se snaží prožehnat k miliardám, které nepotřebuje a jeho stát ani nemá.

Proč se tahle svrchní trojka zahalila do mlčení v době, kdy smečka chaotiků, zvaná trojkoalice, horlivě pracuje na rozvracení české společnosti?

Roďte rozpočtově zodpovědně!

7. 4. 2011 / Karel Dolejší

Ministr zdravotnictví Leoš Heger našel novou oblast, kde prý lze ušetřit: Na péči o předčasně narozené. Nelíbí se mu, že jsou zachraňovány děti vyžadující péči v hodnotě zhruba milionu korun. "Je to nejenom strašně drahé, ale ty děti jsou do života hrozně poškozené," říká ministr. Neonatologové ovšem tvrdí, že i mezi dětmi s porodní váhou pod 500 gramů, které přežijí, trpí vážným zdravotním poškozením jen asi 10-15% z nich.

Princip skromnosti

7. 4. 2011 / Jan Sláma

Zamysleme se nad věčně proklamovanou snahou o co nejvyšší HDP (hrubý domácí produkt) tedy o sumu představující, co se v zemi za jednotku času, obvykle za jeden rok vytvoří ať ve výrobcích tak ve službách. Zajímavá je poznámka Jeremy Rifkina, že značnou část HDP v USA tvoří zbrojní výroba, tedy v podstatě výroba něčeho co lidstvo sotva potřebuje. Když HDP neroste tak si vlády zoufají a když dokonce poklesne hovoří se o hospodářské krizi. Naopak, o zemích kde HDP roste více než obvykle se hovoří jako o hospodářském zázraku nebo o hospodářských tygrech.

Zatím je to pořád dobrý

7. 4. 2011 / Luděk Prokop

Chaos takřka neuvěřitelného dění v politických stranách vládní koalice přerůstá hranice alespoň částečně srozumitelné logiky věcí. O účelu a cílech konání je možné, při zapojení pestrého rejstříku různorodých fantazií, pouze spekulovat. Kam se hrabe Paroubek s Marťany.

Sdělovací prostředky disponující investigativními novináři na nás chrlí těžko uvěřitelnou změť informací, aniž by nějak pátrali po podstatě, po důvodech nevyzpytatelného počínání parlamentních zástupců lidu.

■ ■ ■

7. 4. 2011 / Filip Špecián


Jako první začaly vrzat popeláři.
Skřípot se brzy prolil skrze labutě
a vtloukl impuls bdělého života.
Dřív než budík.

Potom voda roznesla tu novinu o probuzení.
Společně se sousedovými hovny to rozkřikly do světa.
A pak to všichni rozjeli ve velkém,
až se spustily vodotrysky v centrech.

Přiletělo
nové světlo,
nový den,
nový život.

ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Portugalsko požádalo Evropskou unii o finanční pomoc

7. 4. 2011

Děti Vinohrad protestují proti návrhu přesunout školu

7. 4. 2011

tisková zpráva občanského hnutí Děti Vinohrad

Radnice Prahy 2 chce přestěhovat proti vůli rodičů naši školu, která přijímá, jako jedna z mála, děti s poruchami učení. Dne 11. 4. 2011 v 8 hodin se koná mimořádné zastupitelstvo, které rozhodne!

Přijďte nás podpořit! Můžete si stáhnout petici a podpisy přinést přímo na jednání. Více se dozvíte ZDE Také tam najdete, jak vypadá naše škola a jak škola Vratislavova, kam naše děti chtějí přestěhovat!

Měl by se Václav Havel omlouvat?

7. 4. 2011

Přečetl jsem si recenzi filmu Odcházení od Jana Čulíka a konečně to byla opravdová recenze filmu, protože co jsem četl do té doby mi připadalo, že recenzenti ani ten film nemuseli vidět a věděli už dopředu, co asi napíší, píše Karel Stehlík.

Havel se skutečně omlouvá a podrobuje se sebereflexi. To je jistě jeho klad a hodně se tím odlišuje od jeho nástupce. Omlouvá se za sebe, že snil, že naivně věřil.

Kdo se ale omluví za nás, za naši společnost? Protože taková byla (je) česká společnost a jen ve velmi malé míře můžeme nějaké viny za něco vztahovat na Havlovu hlavu. Kdo přinesl ten marasmus? Havel? Nebo všichni tehdejší politici? No asi těžko. Taková byla a je česká společnost. Havel věřil a snil, že jsme lepší a šeredně se spletl. A vlastně musí se (nebo měl by se) nám za to omlouvat?

Občanské organizace vyhlašují demonstraci proti vládním reformám

6. 4. 2011

tisková zpráva

Brněnské občanské iniciativy zorganizovaly velkou demonstraci proti vládním reformám. Bude se konat ve čtvrtek 7. dubna od 17:00 hodin na Moravském náměstí.

Na přípravě demonstrace se oficiálně podílí devět organizací včetně Českomoravské konfederace odborových svazů. Celá akce je zaštítěna iniciativou ProAlt (iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ), pod jejíž hlavičkou se konala demonstrace již 5. března v Praze a 26. března v Ústí nad Labem.

DOPIS MINISTRU DRÁBKOVI

Periodickou platbou poskytovateli pomoci pro invalidy, nikoliv invalidům samotným, jim vážně ztížíte život

6. 4. 2011

Již dávno nevážený pane Drábku,

ačkoli jsem prakticky nevidomý a již z tohoto důvodu je pro mne písemný projev násobně náročnější než pro vidícího člověka, nemohu a ani nezůstanu pasivní vůči vašemu "také působení" ve funkci, kterou zastáváte. Jako účastník demonstrace z 22. m.m. pořádané NRZP jsem se osobně přesvědčil, že neříkáte pravdu -- mimo jiné jste před bezmála čtyřmi tisíci lidmi sliboval, že navrhovaná úsporná opatření sociální reformy jsou směrována výhradně do administrativní oblasti, kde hodláte šetřit.

Ve stejném duchu argumentovali i vaši tzv. "bílí koně" v následném pořadu Máte slovo, moderovaném paní Jílkovou, míní Ladislav Melich.

Skutečnost je ale jednoznačně antagonická.

Koutek reklamní tuposti

7. 4. 2011

Přiložený obrázek by se možná hodil do koutku reklamní tuposti (možná i jinam), neboť je zajímavým dokladem úrovně zpravodajských serverů. Tento náhled byl 5. 4. 2011 stažen ze serveru http://news.google.cz.

Ať už za (doufám že nechtěnou) situaci může google nebo server tn.cz, výsledek by asi neměl ujít pozornosti.

Můj komentář? To jsem se opravdu pobavil, píše Martin Čechura.

Jak to bylo z jadernými haváriemi v Japonsku

7. 4. 2011 / Vladimír Wagner

(Autor je jaderný fyzik, není tedy nestranný pozorovatel. Je ale v jaderné energetice odborník, pozn. red.)

V pondělních Britských listech uveřejnil Miloš Dokulil krátkou noticku založenou na sloupku v časopise New Scientist. Týká se nehod v japonském jaderném průmyslu za posledních dvacet let a jejich údajného utajování. V souvislosti ze současnou nehodou v jaderné elektrárně Fukušima I způsobenou katastrofálním zemětřesením a vlnou cunami je určitě na místě intenzivní diskuze okolo bezpečnosti a bezpečnostních standardů v jaderné energetice. Takové diskuzi ovšem nepomůže uveřejňování velice nepřesných a i mylných informací, které nejsou zasazeny do kontextu.

7 x Japonsko: něco od roku 1995 tutlalo u svých atomových elektráren?

5. 4. 2011 / Miloš Dokulil

Nelze teď přímo odkázat na elektronický zdroj časopisu na webu, který shora avizovanou informaci podal, protože na webu nyní zveřejňuje vždy jen pár řádků, aby nalákal zá-jemce na zpoplatněnou informaci. "New Scientist" v čísle z 26. března 2011 na 11. straně uvádí sloupek o japonském ututlávání poruch na atomových elektrárnách a dalších zařízeních s touto činností spojených. Od roku 1995 se během 12 a půl roku mělo udát 7 případů (jednou mnohočetných), kdy něco na některých zařízeních japonských atomových elektráren nebylo v pořádku. Autory textu v citovaném časopisu jsou P. Aldhous a Z. Iovinová. Předávám tresť jejich informace (místní názvy udávám v 1. pádě, v závorkách):

Jak EU a Česká republika "podporují" demokracii a lidská práva na Blízkém Východě

6. 4. 2011 / Karel Dolejší

Evropská unie před třinácti lety přijala dokument nazvaný EU Code of Conduct on Arms Exports. Podle druhého kritéria by nemělo docházet k exportu zbraní z členských států do zemí, v nichž jsou porušována lidská práva, nebo kde by mohly být zbraně použity k vnitřní represi. Podle třetího kritéria by nemělo dojít k exportu zbraní do destinací, kde probíhá ozbrojený konflikt a hrozí riziko jeho eskalace nebo prodlužování. Podle čtvrtého kritéria by neměla být dodávána výzbroj konečnému uživateli, který by ji mohl použít k hrozbě silou nebo vynucování teritoriálních požadavků. A podle šestého kritéria by měl být zohledněn postoj adresáta k mezinárodnímu společenství. Tyto ozdobné baňky na stromečku EU ovšem září hezky, jenže balíčky, které se pod nimi nacházejí, produkuje evropský vojensko-policejně-průmyslový komplex, takže mají k navenek proklamovaným hodnotám vztah často velice problematický. Ve čtvrtek 7. dubna 2011 navštíví Českou republiku izraelský premiér Benjamin Netanjahu a bude zde jednat o vojenskotechnické spolupráci mezi oběma zeměmi. O tom, jaké jsou širší souvislosti této návštěvy, byla řeč v panelové diskusi "Mír na Blízkém Východě, okupace a role EU", kterou v úterý 5. dubna na Novotného lávce uspořádala iniciativa Ne naším jménem!

Strasti kolem E 10 aneb jak se v Německu zavádí zelené palivo

6. 4. 2011 / Kay Čejka

Na německých čerpacích stanicích se od ledna tohoto roku nabízí nový druh paliva jménem E 10. Jedná se o klasický benzín s desetiprocentní příměsí ethanolu, který se v Německu získává převážně z cukrové řepy, obilí a zčásti i z dřevěných odpadků.

Ethanol se do benzínu přidával již dříve, ale pouze v pětiprocentním poměru (E 5), tak proč se o tom vůbec zmiňovat? Důvod je prostý: nynější desetiprocentní příměs není vhodná pro všechny typy benzínových motorů.

Psaní pro pana ministra dopravy a rozumné lidi

6. 4. 2011 / Jan Sláma

Teplý víkend vylákal řadu automobilistů k cestě na chatu, či chalupu nebo k návštěvě kulturních památek, jak nám radí v rozhlase, aby měly na provoz. Mnozí vyjeli radostně, aby po pár kilometrech pokračovali za skřípění zubů a s trnutím u páteře po každé díře a výmolu, kterým se nestihli vyhnout. Místo pozorování krajiny jeli se zraky upřenými na vozovku a promýšleli, kudy nejlépe ve zdraví projet. Též jsem si projel svých 400 km na jih po silnicích 1. a 2. třídy. Vesměs hrůza, silničáře nevidět. Zato spoustu motorkářů a cyklistů, o automobilistech nemluvě. Zejména cyklistů je mi líto, protože okraje silnic jsou v tom nejhorším stavu.

Příspěvek na péči v sociální reformě způsobí chaos a komercionalizaci sociálních služeb

6. 4. 2011 / Jiří Hrebenar

Pan ministr práce a sociálních věcí Drábek plánuje na zdravotně postižené jednu past za druhou. Ve jménu šetření na těch nejslabších a nemohoucích hodlá změnit princip výplaty příspěvku na péči. Tento příspěvek dostávají handicapovaní spoluobčané na zakoupení takové péče, kterou nezvládají sami. Mohou si tak například zakoupit dovoz obědů, pomoc při vykonávání osobní hygieny, pomoc při úklidu, osobní asistenci a podobně.

Duben 2011: Rozklad vlády Václava Klause

5. 4. 2011 / Boris Cvek

Včera jsem v rádiu slyšel podle mne velmi skandální vyjádření ministra vnitra Johna k případu údajného uplácení poslance Škárky ministrem dopravy Bártou.

Podle Johna orgány činné v trestním řízení musejí věc prošetřit a ukázat, že o žádné uplácení nešlo. (!!)

Tím ovšem ministr vnitra předjímá výsledek vyšetřování a dává vlastně policii najevo - jako její šéf a zároveň jako angažovaná osoba podávající trestní oznámení - jak má celá věc dopadnout.

PROGNÓZA BUDOUCÍCH TECHNOLOGIÍ I OBSAHU

2021: Příštích deset let médií

5. 4. 2011 / Štěpán Kotrba

Příspěvek k mezinárodní konferenci "Veřejnoprávní média v novém desetiletí - čas na privatizaci?" (Ostravská univerzita, 6.–7. duben 2011) jako pokračování analýzy "Rozvoj informačních a komunikačních technologií na počátku třetího tisíciletí a změny v poslání média veřejné služby ", zveřejněné před deseti lety

Všichni očekáváme, že pokrok bude pokračovat neztenčeným tempem stále, stejně jako inflace. Ale ekonomická historie, vyjádřená Kondratěvovými padesátiletými cykly, nás učí, že cykličnost se nevyhýbá ani technologiím, ani médiím. Proto příštích deset let nebude tak bouřlivých, ale o to víc nás mediální technologie minulých let pohltí. Už dnes si bez médií nedovedeme představit svůj život. Jak ten se změní, staneme-li se na mediálním obsahu závislými ještě daleko více, než dnes? Jak změní svět, jeho ideje, politiku i legislativu sociální psychologie včelího úlu, kterou dnes vnímáme jen okrajově ? Jak se změní náš vztah k vlastnictví, když budeme preferovat sdílení a spolupodílení se? Jak se změní politika, když stále nedemokratičtější parlamentní systém bude nahrazen demokracií včelích rojů? Snadnost vyvolání dominového efektu občanských nepokojů v Africe a na Středním Východě ukazuje moc sociálních multimédií. Hedonisticky nenasytná poživačnost spotřebitelů euroamerické civilizace nepreferuje vybraný vkus, uměleckou hodnotu či obsahovou kvalitu nad absurditou, módností či zajímavostí a proto ideje veřejné služby bude třeba bránit.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2011

8. 3. 2011

V únoru 2011 přispělo finančně na Britské listy 221 osob celkovou částkou 61 108.51 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2011 částku 154 324.66 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní