Občanské organizace vyhlašují demonstraci proti vládním reformám

6. 4. 2011

tisková zpráva

Brněnské občanské iniciativy zorganizovaly velkou demonstraci proti vládním reformám. Bude se konat ve čtvrtek 7. dubna od 17:00 hodin na Moravském náměstí.

Na přípravě demonstrace se oficiálně podílí devět organizací včetně Českomoravské konfederace odborových svazů. Celá akce je zaštítěna iniciativou ProAlt (iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ), pod jejíž hlavičkou se konala demonstrace již 5. března v Praze a 26. března v Ústí nad Labem.

Jako řečníci vystoupí zástupci jednotlivých občanských iniciativ a sociálních skupin. Přestože zaměření činnosti pořádajících organizací je rozdílné, převládá mezi nimi názorový souhlas, že reformy nejsou dobře koncipované a ve svém důsledku povedou ke zhoršení životních podmínek většiny občanů.

"Vláda má na tento rok v plánu schválit zákony, které povedou ke zhoršení životní úrovně většiny obyvatel. Jedná se především o škrty v oblasti sociálního a zdravotního zabezpečení, ale má se také schválit důchodová reforma, která předá desítky miliard veřejných prostředků soukromým penzijním fondům. To jsou zásahy, na které nehodláme jen tak přihlížet," vysvětluje zástupce brněnské sekce ProAlt Tomáš Vokoun. "Nejzávažnější hrozbou je důchodová reforma a všechny lži, kterými je obestřena. Nicméně, je znát, že i přes to neustálé chlácholení se lidé tak velkého kroku obávají a chtějí, aby jim někdo poskytl alternativní analýzu a řešení. To je, koneckonců, záměrem čtvrteční demonstrace," popisuje Stanislava Slavíková, předsedkyně Regionální rady odborových svazů pro Jihomoravský kraj.

Propagace demonstrace je v plném proudu již od 24. března. Jedná se primárně o distribuci letáků a rozesílání elektronických pozvánek, ale nechybí ani Facebooková kampaň pro mladší generace nebo ozvučená dodávka projíždějící se v nejfrekventovanějších hodinách napříč Brnem.

"Apelujeme na všechny občany, aby nepodléhali skepsi a pasivitě, ale naopak aby se angažovali ve veřejných diskusích a kolektivních akcích a vyjadřovali otevřeně své názory. Jsou doby klidu a doby činů. Dnes není čas skládat ruce do klína. Je potřeba vyjít do ulic a projevit občanskou nespokojenost, dát najevo, že už bylo dost lží a polopravd z úst současné rozhádané vlády. Přijďme jí říct slovy prezidenta Masaryka, že je čas přestat lhát a krást." pobízí Dušan Krátký, tajemník Masarykovy demokratické akademie.

Seznam organizací, které se aktivně angažují v přípravě demonstrace:

ProAlt, Masarykova demokratická akademie, Nová antikapitalistická levice, Akční spolek nezaměstnaných, Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, Svaz důchodců České republiky, o.s., Svět bez válek a násilí, Food Not Bombs a Iniciativa na podporu rodin.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.4. 2011