Roďte rozpočtově zodpovědně!

7. 4. 2011 / Karel Dolejší

Ministr zdravotnictví Leoš Heger našel novou oblast, kde prý lze ušetřit: Na péči o předčasně narozené. Nelíbí se mu, že jsou zachraňovány děti vyžadující péči v hodnotě zhruba milionu korun. "Je to nejenom strašně drahé, ale ty děti jsou do života hrozně poškozené," říká ministr. Neonatologové ovšem tvrdí, že i mezi dětmi s porodní váhou pod 500 gramů, které přežijí, trpí vážným zdravotním poškozením jen asi 10-15% z nich.

Nerozumím ministerské úvaze, i když nechám etické otázky stranou (a který naiva by v souvislosti s touto vládou mluvil o etice...). Vláda nás kvůli důchodové reformě straší demografickými trendy, a tak by jeden očekával, že bude mít zájem, aby tam, kde je slušná šance na plnohodnotný život, přibývalo co nejvíce dětí. Vždyť každý budoucí daňový poplatník a důchodový pojištěnec by měl být pro erár učiněným ternem...

Ačkoliv s tím měl mít ideologické problémy, minulý režim přesně spočítal průměrné náklady a výnosy z jednoho občana -- a tímto paradoxním a perverzním způsobem vyjadřoval, že si ho vlastně cení. Pro případ válečného konfliktu, vážné průmyslové havárie nebo živelní katastrofy se počítalo s tím, že celoživotní příspěvek jednoho průměrného občana státní kase činí asi jeden milion tehdejších československých korun.

Buďme konzervativní a řekněme, že se ceny od té doby všeobecně v průměru zpětinásobily, takže dnes by čistý výnos z daňového poplatníka a důchodového pojištěnce činil nějakých pět milionů. U předčasně narozených, kteří hned v porodnici vyžadovali zvláštní péči, by tento výnos klesl o pětinu. To jsou ještě stále čtyři miliony, pokud dobře počítám. Tedy s každým dítětem, které by ministr Heger nechal zemřít, bychom -- nehledě na všechno ostatní, co mohlo za celý život této zemi přinést -- přišli o čtyři miliony korun.

A tak je prostě nezbytné vyslovit, co řečeno být musí -- když ne z hlediska úcty k životu, tedy s ohledem na erár, pastvu úředního šimla a v zájmu rozpočtové zodpovědnosti, která je pro tuto vládu údajně alfou i omegou: Kdyby matka Leoše Hegera budoucího ministra potratila, zasloužila by se o stát...

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.4. 2011