Vláda v otevřené společnosti

25. 1. 2011 / Egon T. Lánský

Taková vláda by měla splňovat určité požadavky. Vedle zákonů zmíněné společnosti jsou to určité dobrovolně přijaté závazky vůči voličům a jejich požadavkům zahrnující také vztahy uvnitř vlády. Tyto závazky a požadavky mohou, ale nemusejí být formulovány veřejně známým programovým prohlášením, v případě vlády koaliční také koaliční smlouvou. Od pádu totality existovala v Česku po krátkou dobu jedna nepříliš významná strana, která začala razit heslo: "Normální je nelhat". Pro onu stranu to asi nejlepší nebylo, krátce poté, co se zmíněným heslem na veřejnost přišla, sama zanikla. Třeba to pro ČR její vládu, či občany, normální nebylo, nebo byla normalita tehdy v ČR nevítaná. A jak je to dnes?

(Autor je bývalý místopředseda vlády ČR)

Objem britské ekonomiky koncem roku 2010 poklesl o šokujícího 0,5 procenta

25. 1. 2011

V posledním čtvrtletí roku 2010 poklesl objem britského hospodářství o 0,5 procenta. Podle britského statistického úřadu to bylo prý do značné míry způsobeno tím, že neočekávaně napadl sníh. Bez zimního počasí by zřejmě britská ekonomika v posledním čtvrtletí r. 2010 ani nevzrostla, ani nepoklesla.

V nynějí situaci hrozí, že britské hospodářství znovu upadne do hluboké recese.

Drastický pokles objemu ekonomiky koncem roku 2010, ruku v ruce s inflací, která v prosinci dosáhla 3,7 procent, vyvolává novou kritiku vládního programu škrtů.

PITVA MEDIÁLNÍ MANIPULACE

Mediální pasáci II: "Důvod? Kvalita práce!"

25. 1. 2011 / Štěpán Kotrba

Dalšími pasáky novinářů, včetně těch z médií veřejné služby, je PR agentura Focus Agency, která "aktivně pracuje s novináři, poskytuje informace formou tiskových zpráv, redakčních článků, zajišťuje odborníky pro vyjádření a zastřešení témat - rozhovorů, komentářů, citací na dané téma." Nejdůležitější je znalost mediálního prostředí, fungování a práce redakcí. Díky dlouhodobé spolupráci této agentury s médii a zkušenostem jejich PR manažerů se na ně "můžete s důvěrou obrátit". Stejně jako se na ně obrátil výrobce acylpyrinu, zajisté nadšen jejich sloganem "Důvod? Kvalita práce!"...

V Egyptě se v úterý mají konat velké protirežimní demonstrace

25. 1. 2011

Autoritářská vláda v Egyptě očekává v úterý jednu z největších protivládních demonstrací z posledních let. Tisíce demonstratů chtějí vyjít do ulic. Požadují politické reformy.

Nepravděpodobná aliance mladých aktivistů, politických islamistů, průmyslových dělníků a fotbalových fanoušků se chce v úterý účastnit celostátního "dne revoluce", a to ve státní svátek, který oslavuje policii.

Pondělní chaos na pražském Masarykově nádraží

25. 1. 2011 / Oldřich Adamec

V mé dětské paměti nádraží, tehdy se nazývalo Praha-Střed, ale lid pražský mu stejně říkal Masaryčka, bylo přívětivé místo. Byla tam velká vytápěná čekárna, místnost pro kojící matky s přebalovacím pultem, restaurace a okénka s občerstvením. Dodnes se mi sbíhají sliny, když si vzpomenu na výborné bramboráky a k tomu limonáda v pytlíku s brčkem. Ó, to byla pochoutka. Vchod byl z Hybernské, proti tramvajové zastávce. Protože v té době nebyli žádní bezdomovci, byly všude lavičky a teplo.

Míchejte a nepřestávejte!

25. 1. 2011

Aby zabránili chemické explozi nebo řetězové reakci, technici plánují použít v zařízení v Hanfordu ve státě Washington "pulzní tryskové promíchávače". Jen tak prý lze předejít hromadění nebezpečného vodíku či ještě nebezpečnější akumulaci plutonia. Něco podobného však nebylo nikdy v praxi testováno - ani ve srovnatelném měřítku, ani u podobné kombinace nebezpečných látek.

Britská právní firma se vzdala pronásledování internetových pirátů

25. 1. 2011

Kontroverzní londýnská firma ACS:Law, která rozeslala desetitisíce dopisů občanům, vyžadujících nich platby za to, že protizákonně sdíleli internetový intelektuální majetek, náhle oznámila, že se od nynějška už vymáháním plateb od uživatelů internetu a stíháním občanů za porušování copyrightu zabývat nebude. Uvedla, že výhrůžky smrtí se staly pro rodinu hlavního právníka této firmy velkým problémem.

Nevinnost

25. 1. 2011 / Milan Kohout


Rána jako z pekla šílenství

Kupte si mobil a můžete natáčet všecičko na světě
lidsky něžná reklamní písmena běží přes video s roztrhanými těly

Je to strašné svinstvo
pláče slečna v drahocenném kožichu,
slzy kapají na růžový leskloučký kufr hostící drobné bonbonky v pestrobarevném sáčku
a chloupečky její kožešiny vyvěrající z černé nepochopitelné hustoty se stáčí do
bělounkých švihů naší čisté krásy

Sundavali jsme ze sebe kousky krvavého masa

Dneska jsem si přečetl o teroristickém útoku na moskevském letišti v (pánbíčkářských) Lidovkách, píše k tomu Milan Kohout. Mně prostě nejde do hlavy to příšerné mravní pokrytectví dnešních médií žijících z cynického trhu. Přes video s hromadou mrtvol najednou najede reklama na mobil. Na tragédii začali hned vydělávat taxikáři. Ceny taxíků u letiště vyletěly prudce vzhůru. Cesta od letiště do centra Moskvy přišla po výbuchu v přepočtu i na 12 tisíc korun.

POZVÁNKA

Diskuse: Reformy a my - jaké máme šance?

25. 1. 2011

Úterý 25. ledna od 19.00 hodin, Cross Club, Praha.

Dotknou se nás všech - studujících, pracujících, nezaměstnaných i seniorů. O dopadu vládních opatření na naše peněženky se píše, jak nám ale zhorší podmínky i v politickém smyslu? Proč k nim dochází, proč na ně nejsou kroky odborů a postoje levicových občanských iniciativ adekvátní odpovědí a jaké možnosti dává současná situace nám samotným?

■ ■ ■

24. 1. 2011 / Petr Štengl


Třídní sraz
Tak kolipa už to máme?
Cože? Už to bude pětatřicet?
No tohle! Ale tebe bych vůbec nepoznal!
Já vám řikám zlatý cikáni
My měli za sousedy muslimy
Cikáni se neopásávají výbušninami
Muslimové můžou řezat svoje manželky
Můj první manžel (bezvěrec)
mě řezal hlava nehlava (korán nekorán)
Můj taky
Hrnce u nás lítaly jako ufo
Všechno je to v lidech
Já bych si dala ještě dvojku
Já proti cikánům nic nemám
Já moc nemůžu, mám v prdeli slinivku
Tak zase za deset let
Snad se toho dožijeme

REKLAMA

Termovizní měření - spolehlivá analýza úniků tepla

24. 1. 2011

Tento článek je reklama

Řada starších budov i novostaveb trpí některou z konstrukčních závad, které se projevují nehospodárným nakládáním s tepelnou energií, tvorbou plísní, snížením tepelné pohody a životnosti zdiva, zhoršením statiky apod.

Jednou z vážných a poměrně běžných konstrukčních závad budov jsou například tepelné mosty, které jednak zhoršují celkovou energetickou bilanci stavby (vyvádějí z budovy teplo a zhoršují tepelnou akumulaci zdiva), jednak jsou nepřijatelné z hygienických důvodů, protože mohou vytvářet vhodné prostředí pro tvorbu plísní. Tyto plísně navíc rostou nejen na viditelných místech, kde je lze vizuální kontrolou odhalit a následně zahubit chemikáliemi, ale i na skrytých místech, kde jsou sice nenápadné, ale na mikroklima budovy mohou mít katastrofální vliv.

Čína popřela, že by její "neviditelný" letoun používal ukradené americké technologie

25. 1. 2011

Státní čínské noviny popřely spekulace, že při konstrukci "neviditelného" letounu Čína použila technologii převzatou z sestřeleného amerického letounu.

Prototyp "neviditelného" čínského letounu J-20, který by jednoho dne mohl překonat americkou leteckou vojenskou sílu, byl předveden v Číně během návštěvy amerického ministra obrany Roberta Gatese. Odborníky překvapil, protože z jeho předvedení vyplynulo, že Čína získává nejmodernější technologii rychleji, než se předpokládalo.

Čína tvrdí, že letoun byl stoprocentně zkonstruován na základě čínské technologie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Spolupráce je dobrou evoluční strategií

25. 1. 2011 / Boris Cvek

Jak už jsem psal dříve v Britských listech, evoluce člověka je do značné míry evolucí kulturní: můžete mít "špatné geny", které by vám neumožnily přežít ve volné přírodě, leč v lidské společnosti přežijete a třeba právě vaše pro přežití v divočině "špatné geny" se ukáží "dobrými" pro vaši kreativitu a invenci, čili např. objevíte nějakou technologickou inovaci, léčivo atd., které pomohou přežít celému lidstvu, ba dokonce umožní lidstvu "ovládnout planetu".

Koutek reklamní tuposti 8

To už bude asi prošlé

25. 1. 2011

Na internetových stránkách www.kpluskcz.cz najdete přesně ten slogan, který odradí i jinak vstřícného zákazníka. Kdo by chtěl, aby mu firma nebyla schopna dovézt náklad ani po 20 letech? ptá se Martin Tejc.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Made in Jerusalem

25. 1. 2011 / Milan Kozelka


Karel Schwarzenberg se opírá předloktím o Zeď
nářků a naříká, jeho nářek roznaříkává všechny
dosud nenaříkající. S Karlem Schwarzenbergem
naříkají i ti, kteří už mají několikrát odnaříkáno.
Naříkají všichni, kteří až dosud naříkat odmítali.
Nářek se šíří po okolí a začíná pršet. Hustě prší
a Karel Schwarzenberg se opírá o Zeď a naříká
a s ním naříkají všichni hlasitě naříkající a Karel
Schwarzenberg si s pokorou uvědomuje, že už
je příliš starý na rokenrol a příliš mladý na smrt.

Nástrahy moderního přístupu k výuce

"Ach jo, to sou zase ty vaše přemejšlivý otázky..."

23. 1. 2011 / Miroslav Čapek

- "Pane učiteli, ale to jsme si neřikali. To sme nebrali. To nemám v sešitě."

- "Ach jo, to sou zase ty vaše přemejšlivý otázky..."

- "Pane učiteli, když vy po nás chcete myslet a to prostě nejde."

- "Pane učiteli já nikdy nevím, co se mám učit. Tohle není ani v učebnici."

- "Pane učiteli, prosim vás, nechtějte po mně přemejšlení. Řekněte mi nějakou stránku v učebnici co se mám naučit, já se to naučím, já vám to přesně řeknu, ale tohle vážně nejde."

- "Pane učiteli, proč to nemůžeme dělat tak, jako to děláme na dějepise/biologii apod.? Pan profesor nám tam pustí powerpoint a tam jsou vždycky ty nejdůležitější věci. My si to doslova opíšeme a pak přesně víme, co se máme učit. A pak to samozřejmě v písemce umíme. A vy nám tady jen pořád kreslíte nějaký obrázky a povídáte do toho a my pak v sešitě nemáme nic a nevíme, co se máme učit."

Často a rád čtu Britské listy -- v poslední době pak obzvláště diskuzi o školství, která se týká mého povolání: vyučuji zeměpis a angličtinu na gymnáziu. S některými zde publikovanými články nesouhlasím, jiné mi přímo mluví z duše -- z nich zmíním např. článek "Nebylo by lepší začít ve školství 'na zelené louce'?" od Michala Spáčila.

Rád bych se na příkladu zeměpisu vyjádřil k několika myšlenkám o reformě školství, které tu byly nadhozeny.

Syndrom lidského rozvoje a hybridní postavení České republiky v systému mezinárodních kultur

23. 1. 2011 / Jan Čulík

V souvislosti se svědectvím Miroslava Čapka, jak někteří čeští středoškolští studenti odmítají "přemejšlivé otázky", je možná zajímavá srovnávací studie dvou antropologů Ronalda Inglegarta a Daphny Oysermanové týkající se kulturních charakteristik, jako jsou individualismus, autonomie, a sebevyjádření.

Inglehard a Oyserman argumentují, že čím jsou společnosti bohatší, tím jejich občané přestávají považovat princip přežití (které jim garantuje kolektivní společnost) za důležitý a stávají se individualisty. Tento trend nacházejí Inglehard a Oyserman ve všech ekonomicky pokročilejších společnostech. Zejména se projevuje u západoevropských generací narozených po druhé světové válce. Rostoucí prosperita podle těchto autorů také vede k posílení demokracie jako prostředku individuální seberealizace.

Píča plent -- bída pořadů České televize

24. 1. 2011 / Pavel Sekerka

Po Vánocích jsem náhodou shlédl pořad České televize Na cestě ( 27. 12. 2010 21:05). Tento pořad nesleduji, i když uznávám, že některé jeho reportáže jsou díky atraktivním destinacím zajímavé. Bohužel, či naštěstí, se přírodě věnují málo a povrchně.

Tento díl, natáčený na Seychelských ostrovech, mne doslova šokoval. Jednak povrchností, ale především věcnými chybami. V části reportáže věnované pralesní vegetaci pánové Jiří Bartoška a Miroslav Donutil v čase 6:40 praví:

Mediální pasák

23. 1. 2011 / Štěpán Kotrba

Jak je těžké získat v současné mediální konkurenci atraktivní obsah do novin či hosta do rozhlasového či televizního pořadu, ví takřka každý novinář, který se tím v ostré konkurenci živí. Tohoto nedostatku využívají i různí mediální příživníci a pasáci. Obsah naleznou, je atraktivní, a líný redaktor je svému "zdroji" vděčný. Odvysílání příspěvku je navíc v zájmu někoho v pozadí, což si neviditelný zprostředkovatel nechá štědře od svého klienta zaplatit. Jedním z takových mediálních pasáků je i bývalý redaktor Českého rozhlasu Ostrava Daniel Rojan.

Kam vede CESTA?

24. 1. 2011 / Štěpán Steiger

Jako Michael Kroh (Česko je klientelistický, ne demokratický stát") , i já byl na "prvním semináři think tanku CESTA". Bohužel však nemohu sdílet optimismus, který projevil v závěru svého článku. Vyjádřil jej slovy: "Pokud nově vzniklý think tank CESTA přispěje k tvorbě takové strategie, nevyzní úsilí renomovaných odborníků do prázdna, ale zanechá výraznou stopu v procesu vývoje společenského poznání a pokroku."

Nesnesitelná arogance českých politiků

24. 1. 2011 / Miloslav Štěrba

Ve Švýcarsku zaplatil český dopravní "pirát" pokutu 90 tisíc korun, přišel o řidičák a ještě tento trest nebyl konečný. Zaplatil zatím jen kauci. Čeká ho další správní řízení. Loni ve Švýcarsku zaplatil Švéd pokutu 20 miliónů v přepočtu na české koruny.

5th CRCEES Postgraduate Research Methodology Summer School

Politics of Language: Approaches to Nations, Communities and Cultures in Contemporary Central Europe

20. 1. 2011

New York University, Prague, Monday 11th -- Wednesday 20th July 2011

Centre for Russian, Central and East European Studies (CRCEES), UK New York University, Prague, Czech Republic

The 2011 CRCEES Summer School is open to research and taught postgraduate students from UK and overseas CRCEES partners whose research interests fall within the remit of the summer school programme. CRCEES will pay the full costs of registration, accommodation and excursions for students from its partner institutions, and will also provide funding towards their travel costs. Participants will be expected to pay for their own meals (lunch and dinner), unless otherwise indicated in the programme.

Internetové stránky BBC propustí 360 zaměstnanců

24. 1. 2011

BBC v pondělí oznámila, že bude propuštěno 360 zaměstnanců z internetového provozu BBC, vzhledem k tomu, že vláda vnutila britské veřejnoprávní organizaci rozpočtové škrty ve vyší 25 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Půjdou nemocnice cestou vodáren?

25. 1. 2011 / Ivo Bubeník

Před více než deseti lety přišla do ČR francouzská firma Vivendi (nyní Veolia), aby získala za hubičku co nejvíce vodárenského majetku. Tehdy se bojovalo o každou akcii, které vlastnily vesnice a města. Díky náhončím a úplatkům spadlo Veolii do klína několik společností v různých částech země, ale i Pražská vodárenská. Francouzská firma Veolia vlastní v Čechách a na Moravě značný kapitál, který jen jí přináší docela slušný zisk na rozdíl od občanů, kterým vzrostla cena vody do závratných výšek a ještě poroste.

Jan Palach, svetlo po Pražskej jari

24. 1. 2011 / Michal Hladký

Prezident hlavy takého mladého štátu príde do potravín a šepká: Chleba, krájaný, ale celý, jeden kus myslím, a možno, že spolu aj viac kusov celého, ale krájaného, a že je dobre, keď je tu tá možnosť, mať vždy celý, aj keď len kúsok, dokonca celý národ môže, že aj keď možno nie všetci, tak niekto určite, aspoň na polovicu myslím, niekto viac alebo menej a som rád, možno aj viacerí, že môžem ja, a to nielen ja, ale všetci, ktorí môžu, tak spolu mať aj jeden aj dva kusy, pretože minimálne dve štvrtiny chleba to je celá polovica, aj keď len krájaná, ani nie veľká, ani nie malá, ale celá, a to je dobre si myslím.

Rigidita českého školství není jen vinou učitelů, jde o celospolečenský problém

25. 1. 2011

Rád bych přispěl do debaty o charakteru českého školství, která se v posledních dnech rozhořela na Britských listech. Zejména bych chtěl reagovat na dva články, které k tomuto tématu vyšly. Jedná se o článek "Ach jo, to sou zase ty vaše přemejšlivý otázky..." a reakci "Jak překonat ve školách tradicionalistický odpor mladých lidí" od pana Čulíka, píše Michal Jánský.

Proč házet perly sviním aneb co je možné ve škole

25. 1. 2011 / Miloslav Štěrba

< Kniha o cestách zlínských studentů gymnázia

Kdysi jsem učil na gymnáziu, podobně jako aktuální diskutující v BL. Něco pamatuji, na něco se snažím léta zapomenout. Protože jsem určitě nepatřil k ozdobám školství, jak před 89. rokem, na což jsem hrdý, tak i po 89., kdy jsem však už neměl dostatek času a klidu na slušnou pedagogickou činnost.

Pirátská strana důrazně odmítá HADOPI v Česku

24. 1. 2011

Praha - 24.1.2011 - tisková zpráva České pirátské strany

Česká pirátská strana důrazně odmítá odpojování "Třikrát a dost" od Internetu, o kterém údajně jednal ministr Besser (TOP09) s loBbisty zábavního průmyslu. Podle ankety na stránkách HN se zavedením odpojování od Internetu podle "Třikrát a dost" nesouhlasí 96% lidí.

Lékařské odcházení

24. 1. 2011 / Ivan David

Není pochyb o tom, že zdravotníci, nezdravotnický nemocniční personál a zejména lékaři jsou finančně podhodnoceni, a to jednak s ohledem na úrovně mezd v jiných resortech, ale zejména ve vztahu k ohodnocení v zahraničí. Byl jsem si toho jako ministr vědom, a bylo mi jasné, že jakmile za několik let vstoupíme do EU a nastane "volný pohyb pracovních sil", může to znamenat závažné důsledky, jestliže se úroveň mezd alespoň nepřiblíží k západní Evropě.

Underground

24. 1. 2011 / Milan Kozelka


"Vynikajících pracovních výsledků dosáhla
v tomto čtvrtletí vězeňská brigáda pod
vedením JUDr Tomáše Vrány. Oproti
minulému čtvrtletí narubala tato sehraná
parta bývalých exekutorů o 250 vozíků
uranové rudy více. JUDr Vrána prohlašuje,
že v příštím čtvrtletí zvýší úsilí natolik, aby
dosáhli stropového maxima. Chtějí tak
odčinit zlo, které mnoho let páchali pod
ochranou vlády organizovaného zločinu,"
říká velitel lágru Acapulco v Jáchymově.

Koutek reklamní tuposti 7

Zahoďte vaši češtinu do vašeho kanálu

24. 1. 2011 / Štefan Švec

Blogger Jiří T. Král nedávno popsal hlášení, které se před každým představením několikrát ozve v divadle Kalich:

"Děkujeme vám, že si vypnete vaše mobily."

Čeští marketéři už dávno zapomněli, že existuje zájmeno "svůj", a píšou stylem "Petr chce obnovit jeho šatník." Pokud se ale podobná zhůvěřilost objeví ve stánku kultury, měl by pan ředitel pořádně zvýšit JEHO hlas.

Proč tento koutek?

Reklama je součástí veřejného prostředí. Ovlivňuje naši řeč a vnímání estetiky, ať chceme nebo ne. Proto by měla dodržovat aspoň základní kulturu vyjadřování. Budeme publikovat takové příklady firemní komunikace, kde neschopnost jejího tvůrce či zadavatele překročila míru jazykové či jiné normy. Snad to přispěje ke kultivaci okolí nás všech.

Ještě k výrazu "píča plent"?

Také český rozhlas se hrdě hlásí k neznalosti mluvnice

25. 1. 2011 / Miloš Dokulil

BL tu uváděly kritickou zmínku týkající se televizního pořadu o Seychellách, a to z hlediska botanického. Je zřejmě účelné přihodit na tu údajně lechtivou hromádku výchozí anglický výraz, který měl posloužil k tomu "polehtání" představivosti posluchače a diváka ČT. To anglické sousloví se píše následovně: "pitcher plant". A výslovnost by měla být (račte si to ověřit třeba na webovém lexikonu s reprodukovatelnou výslovností): "pit š- plánt". Všimli jste si, jak se nám nejednou výslovnost angličtiny v médiích suverénně kroutí? Jako kdyby každé anglické "a" muselo být nutně vyslovováno "é". Asi podle "amerikanizovaného" výrazu "déns", že?

Zahraniční vědecká stáž před 45 roky

24. 1. 2011 / Miloš Kaláb

V polovině šedesátých let minulého století se politická situace v Československu pozvolna uvolňovala. Univerzitní studenti se mě při přednáškách ptávali na moje zahraniční zkušenosti, ale ty jsem neměl žádné, zatímco oni již cestovali do cizích zemí. Využil jsem proto první příležitosti, abych se i já podíval do světa.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní