Objem britské ekonomiky koncem roku 2010 poklesl o šokujícího 0,5 procenta

25. 1. 2011

V posledním čtvrtletí roku 2010 poklesl objem britského hospodářství o 0,5 procenta. Podle britského statistického úřadu to bylo prý do značné míry způsobeno tím, že neočekávaně napadl sníh. Bez zimního počasí by zřejmě britská ekonomika v posledním čtvrtletí r. 2010 ani nevzrostla, ani nepoklesla.

V nynějí situaci hrozí, že britské hospodářství znovu upadne do hluboké recese.

Drastický pokles objemu ekonomiky koncem roku 2010, ruku v ruce s inflací, která v prosinci dosáhla 3,7 procent, vyvolává novou kritiku vládního programu škrtů.

Sir Richard Lambert, odstupující šéf podnikatelské organizace Konferedace britského průmyslu, ostře zaútočil ve svém posledním významném projevu na ekonomickou politiku současné britské vlády. Konstatoval, že je vláda posedlá škrty a nemá strategii pro stimulaci hospodářského růstu. Lambert obvinil britskou vládu, že provádí škrty z politických důvodů a "že je jí zjevně jedno, jaké škody napáchá podnikatelské sféře a vytváření pracovních příležitostí."

Lambert dodal: "Nestačí pouze dupnout na brzdy. Opatření, která sníží výdaje a zabijí poptávku, celou situaci zhorší. Britská vláda neartikulovala svou strategickou vizi ohledně toho, jaká má být britská ekonomika pod jejím vedením."

Lambert je přesvědčen, že motorem hospodářského rozvoje musí být podnikatelské investice a export. Požadoval, aby vláda realizovala takovou politiku, která umožní soukromému sektoru expanzi a vytváření pracovních příležitostí.

Zdroje v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 25.1. 2011