Burzy klesají v obavách před novou depresí

12. 8. 2010

Mervyn King, šéf ústřední Anglické banky, varoval ve středu, že Británie čelí velmi zdlouhavému návratu k ekonomickému normálu. Světové burzy také poklesly v důsledku varovné zprávy o hospodářském vývoji, kterou vydala americká Federální rezervní banka.

Vypukne ve Francii občanská válka?

12. 8. 2010 / Josef Brož

Uprostřed okurkové sezóny to ve Francii vře. Nikoliv ovšem jako v polovině července, to rovnou hořelo. V jihofrancouzském Grenoblu navíc nejen hořelo, ale létaly i skutečné policejní kulky. Stály dosud jeden život. Zatím...

Americké primárky slibují Demokratům možnou mírnou převahu

12. 8. 2010

Barack Obama a jeho spojenci z Demokratické strany zatím zaznamenali celou řadu vítězství v primárkách pro podzimní volby do amerického Kongresu. V důsledku primárek, které se konaly ve čtyřech státech ve čtvrtek, budou ve volbách do Senátu a při volbách guvernérů stát umírnění Demokraté proti extremistickým Republikánům z tzv. hnutí Tea Party či vůči Republikánům, obviněným z neetického chování. To zřejmě oslabí pokusy Republikánů převzít americký Kongres.

Média Frýdlantsko zprvu zcela ignorovala

12. 8. 2010

Takto vypadala přehrada ve Vísce před protržením. Foto poslal Zdeněk Haft. >

Jen malý dovětek k článku Štěpána Kotrby Analýza nevyhnutelnosti.

Region Frýdlantska byl v prvních dvou dnech povodně zcela ignorován sdělovacími prostředky, píše Václav Polák.

Odstraňoval jsem nejpalčivější následky ničivé povodně na svém soukromém majetku ve Vísce u Frýdlantu v Čechách (..mimo jiné tam jsou strženy jediné 2 silniční přístupové mosty).

Rekordní pokuta za překročení rychlosti ve výši 19,5 milionů Kč udělena ve Švýcarsku

12. 8. 2010

Švéd dostal ve Švýcarsku pokutu za překročení rychlosti ve výši 19,5 milionů Kč. Sedmatřicetiletý muž jel Mercedesem za 4 miliony Kč rychlostí 300 km/h, dvaapůlkrát větší, než byl rychlostní limit. Policie uvedla, že jel tak rychle, že ujel půl kilometru, než se mu podařilo zastavit.

Ve Švýcarsku se vypočítávají silniční pokuty podle formule, která bere v úvahu motoristův příjem a vážnost překročení rychlosti. Muž nyní dostal nejvyšší možnou míru pokuty. Celkem musí platit pokutu cca 65 000 Kč denně - po dobu tří set dní - celkem 19,5 milionů Kč.

Muž jel tak rychle, že ho normální silniční radary nezaznamenaly, protože nedokáží registrovat rychlosti nad 200 km/h.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Technologie pomáhá muslimům během postu v Ramadánu

12. 8. 2010

Ramadánové aplikace umožňují uživatelům, aby vyhledávali texty v Koránu a zajišťují, že jsou v době modliteb správně obráceni k Mekce.

Ve středu 11. srpna začali muslimové po celém světě dodržovat svatý měsíc Ramadán, během něhož se za denního světla postí, nekonzumují potraviny ani nepijí žádné tekutiny. Není překvapivé, že aplikace na iPhonu i na iPadu poskytují nyní věřícím inspiraci, podporu i praktické informace během třicetidenního Ramadánu.

Jak Google komerčně využívá soukromých dat od svých uživatelů

12. 8. 2010

Firma Google vypracovala důvěrný, sedmistránkový dokument, v němž řeší otázku, jak daleko by měla zajít při komerčním využívání obrovského množství soukromých informací od svých uživatelů, jichž bylo v červnu 2010 943,8 milionů, tedy přibližně 75 procent veškerých uživatelů internetu.

Měl by Google vybudovat platformu pro prodej a nákup dat z internetu? Dlouho soukromých dat svých uživatelů odmítal využívat, ale jeho malí konkurenti to nyní dělají velmi agresivně. Hrozbou je také růst popularity Facebooku.

S čím se vlastně bude v tom protikorupčním boji bojovat?

12. 8. 2010 / Stanislav A. Hošek

Vláda ve svém programovém prohlášení se korupci věnuje v hlavě IV. nazvané "Právo, spravedlnost, veřejná správa, byrokracie a korupce". Konkrétní opatření proti korupci jsou pak vyjmenována v prvních odstavcích uvedené hlavy a jsou to především: uzákonění pravidel lobbingu, zvýšení trestů za korupční jednání, zavedení institutu "testů spolehlivosti" úředníků a veřejných funkcionářů a úprava voleb zástupců státu ve firmách se státní účastí.

Pavel Kohout

12. 8. 2010 / Petr Jánský

Jiří Jírovec ("Jiný pohled na Mašíny a Paumera") označil Pavla Kohouta za úspěšného převlékače kabátů a kurvu prodejnou.

Není slušné takto nepravdivě nařknout člověka na veřejnosti. Stručně mohu namítnout, že Kohout žádný kabát nepřevlékl. Ten rudý mu byl svléknut v roce 1969, od té doby nebyl členem žádné politické strany. A básničky nevynášely tehdy ani dnes.

Pavel Kohout je však osobnost složitější a zaslouží si větší pozornosti a důkladnějšího zkoumání.

Tony Blair vám (možná) podepíše svou knihu

12. 8. 2010

Bývalý britský premiér Tony Blair bude 8. září podepisovat svůj životopis v londýnském knihkupectví Waterstone's na Piccadilly. Avšak kdo bude chtít podpis, bude se muset podrobit celé řadě trapných podmínek:

Zákazníci se nebudou smět s Blairem, fotografovat. Blair nebude do knihy psát osobní věnování. Všechny tašky, ruksaky a kufříky, stejně jako mobilní telefony a fotoaparáty a kamery budou muset být odevzdány do šatny. Blair podepíše pro každého zákazníka maximum dvou knih a podmínkou je, že si zákazník knihu na místě v knihkupectví Waterstone's koupí. Po koupi knihy dostane papírový náramek na zápěstí, ale "to nezaručuje, že mu Blair knihu skutečně podepíše".

Přispějí čeští boháči na povodňové konto?

11. 8. 2010 / Antonín Hubený

Povodně pomalu opadávají, v dalších dnech bude nutné zabezpečit odstranění škod. A že je jich více jak dost. Spadly domy i mosty, jsou podemleté silnice, nejezdí železnice, zničeny rozvody vody, plynu, elektřiny, nefunkční je i kanalizace, někdo bude muset vrátit vodu do původních koryt a postarat se, aby další povodeň nepřišla o příštím víkendu a nejlépe už nikdy.

Občany čeká vyčištění zabahněných domků, stát by se měl postarat o veřejné statky. Věru, dnes není co závidět starostům postižených oblastí.

An English version of this article is in CLICK HERE

ANALÝZA NEVYHNUTELNOSTI

Povodňový pokrok České televize a úpadek Českého rozhlasu

10. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Mimořádné zpravodajství z právě probíhajících povodní ukázalo spektakulárně sílu online médií a potvrdilo, že štěstí přeje pouze připraveným. Když v roce 2001 narazily do budov Dvojčat letouny se sebevražednými atentátníky, lidé poslouchali rozhlas a internetové stránky Českého rozhlasu zahltila vlna zájmu. Během několika desítek minut přinesl rozhlasový web speciální stránky s nejnovějšími aktualitami. Totéž nastalo při setkání NATO, či v době povodní 2002, kdy rozhlas organizoval i letecké snímkování postižených oblastí. Být fotoreportérem ČRo bylo sice na první pohled obskurní, ale nesmírně odpovědné. Tehdy se mohl rozhlas pyšnit obrovskou návštěvností i užitečností online zpravodajství. Dominantním, nejrychlejším i obsahově nejbohatším veřejnoprávním médiem byl v té době rozhlas. Jinak už je tomu letos. Jedničku za technologickou progresivitu, rychlost a obsažnost převzala jednoznačně zpravodajská stanice ČT24, která operativně změnila program a proměnila se na obrovský newsroom, dávající přehled všem. Kdo teď co slyšel z rozhlasu?

Větrná nebo uhelná elektřina?

11. 8. 2010 / Miloš Kaláb

Čtvrtek 8. července 2010 byl vyvrcholením letošní tepelné vlny v Ontáriu, kdy teplota ve stínu dosahovala 35°C a klimatizace spotřebovávala velkou část vyráběné elektřiny. Ontário odebíralo odpoledne 25 tisíc megawatů (MW) čili 25 miliard watů. Nebylo to sice rekordní množství, ale daleko k němu nechybělo. Atomové reaktory dodávaly 9200 MW, hydroelektrárny (zejména Niagarské vodopády) dodávaly 3400 MW a 10 200 MW dodaly plynové a uhelné elektrárny. Větrné elektrárny se podílely 107 MW, což je méně než 1% celkové spotřeby a vystačily by utáhnout jen 32 100 domácností.

Zaútočí Izrael?

11. 8. 2010

CRI│AFP│NTI Global Security Newswire│ŠOK│ Šéf íránské jaderné agentury Ali Akbar Salehi prohlásil 9.8., že v září bude uvedena do provozu první íránská jaderná elektrárna Bushehr. Podle Salehiho zatím pracovníci provádí závěrečný test jaderné elektrárny.

I bohatí Arabové jsou Spojenými státy zklamáni

11. 8. 2010

Před rokem v Káhiře přednesl Barack Obama vášnivý apel, aby mu Arabové důvěřovali. "Uvědomte si, že jsem nový druh Američana," řekl v podstatě, "který rozumí vaší bolesti a hněvu a respektuje vaši kulturu a náboženství. Islám je součástí Ameriky. Situace Palestinců je nesnesitelná."

Arabové byli nadšeni, píše Jonathan Steele v deníku Guardian. Jistě, Obama nic na podporu Palestinců neslíbil, ale Arabové byli ochotni dát mu čas, aby ukázal, že myslí vážně, co říká.

Rusko předsedá Radě bezpečnosti

11. 8. 2010

Mediafax│ŠOK│ Rusko v srpnu přebralo bez větší mediální pozornosti rotační předsednictví Rady bezpečnosti OSN. Jeho agendu tvoří otázky Kosova, Blízkého východu, pirátství u somálského pobřeží a mise OSN. 6. srpna se konalo z podnětu Ruska otevřené zasedání Rady bezpečnosti OSN, posuzující mírové mise OSN. Kritizovány byly nedostatečné zdroje pro mírové operace, bránící dostatečné humanitární pomoci a ochraně civilistů. Hlavními úkoly má být konsolidace stávajících misí a urychlení reforem.

Diskuze 118:82

11. 8. 2010 / Štěpán Kotrba

Včerejší vyslovení důvěry vládě Petra Nečase v Poslanecké sněmovně mělo charakter rituálu, ne nepodobného tanci okolo totemu. Opozice kritizovala, vláda blahosklonně mlčela. Výsledek předem jasný - 118 hlasů pro důvěru, 82 hlasů proti. Výsledek přes všechny argumenty předem jasný tak, že na něj žádná kancelář nepřijímala sázky. Petru Nečasovi se dalo gratulovat předem. Otázka je, jestli je k čemu.

Předem známé argumenty zněly až do pozdního večera, jako kdyby hrách na zeď házel. Ti, kteří se rozhodli vládnout, tak budou činit bez ohledu na názor opozice. A není divu. Poprvé v dějinách této zemi nevládnou občané, ale vládnou podnikatelé. Rozhodli se, že budou řídit stát jako firmu.

Vláda staví přízeň vůči nadnárodním finančním institucím nad zájmy lidí

11. 8. 2010 / Michal Hašek

projev opozičního poslance a předsedy Asociace krajů, pronesený ve sněmovně při žádosti o vyslovení důvěry vládě Petra Nečase 10. 8. 2010

Ještě než se pustím do toho, abych jako správný opoziční poslanec rozcupoval programové prohlášení vlády, mi dovolte, abych poněkud netypicky na tomto místě poděkoval vládě bez důvěry tentokrát jako předseda Asociace krajů za to, že v těchto dnech a hodinách musíme společně řešit velký problém - problém s názvem povodně. Počasí si nevybírá. Povodně tu byly, jsou a budou za dob vládnutí levice, pravice i politického středu. A já chci z tohoto místa ocenit, že vláda a kraje spolupracují a táhnou za jeden provaz. V každém okamžiku, kdy tady vedeme už od čtrnácté hodiny místy bojovou rozpravu, tak lidé v Libereckém a Ústeckém kraji bojují s vodním živlem a odstraňují jeho následky. Prosím, abychom na ně alespoň chvíli mysleli a abychom také v duchu poděkovali všem záchranářům profesionálním i dobrovolným, kteří za uplynulých 72 hodin odvedli vynikající práci, a myslím si, že je na místě, aby jim Poslanecká sněmovna alespoň v duchu poděkovala.

Tady nejste na maškarním

10. 8. 2010

tisková zpráva o. s. Fórum 50 %

Dnešním symbolickým happeningem jsme chtěly vyjádřit svůj nesouhlas se jmenováním čistě mužské vlády premiéra Nečase. Na galerii pro veřejnost jsme chtěly rozvinout transparent "Chceme do vlády", a to oblečené do mužských šatů. Sněmovní ochranka nám však s namalovanými vousy přístup odepřela se zdůvodněním, že v prostorách Poslanecké sněmovny nemůžeme tímto způsobem vyjadřovat svoje postoje. Šéf ochranky doslova uvedl: "Tady nejste na maškarním".

Je pro Nečasovu vládu 50 procent občanů ČR méněcenných?

11. 8. 2010 / Jan Čulík

Rozhodnutí Nečasovy vlády nezahrnout do vládního týmu jedinou ženu je pozoruhodným políčkem padesáti procentům české populace. Vláda dává najevo, že ženy nejsou plnoprávnými občany České republiky. Mohou vařit, uklízet a rodit děti, na významnější funkce se však zřejmě hodí jen jedinci s penisem. Rozhodli to samozřejmě jen jedinci s penisem...

An English version of this article is in CLICK HERE

O dani z plžů a mlžů jako řešení povodní, korupce a zadluženosti...

11. 8. 2010 / Ladislav Žák

Číst si nebo poslouchat kritiku současné vlády, koaliční smlouvy a vládního prohlášení je pro mne skutečně často vyšší dívčí. S politováním konstatuji, že se to týká i materiálu ČMKOS, který je snad až příliš složitý. Podobné je to s názory těch několika málo odborníků, kteří necítí povinnost hájit vládu jenom proto, že má velkou většinu a asi hned nepadne. Zejména koryfejové ekonomických věd až příliš často vidí úlohu své vědy v obhajobě právě nastolené hospodářské politiky a sbírají za to tituly a funkce.

Bydlící sedláci u Chlumce

11. 8. 2010 / Stanislav Křeček

Další velká skupina lidí po přečtení vládního prohlášení bude oprávněně konstatovat, že jejich budoucí perspektivy spokojeně bydlet v nájemních bytech nebo opatřit pro svoji rodinu nějaké přiměřené bydlení jsou stejné, jako oněch příslovečných sedláků, chystajících se k bitvě u Chlumce. Nic dobrého, ale hlavně nic rozumného je totiž nečeká...

Legislativa ČR versus EU?

10. 8. 2010 / Daniel Strož

Správně poznamenává Jan Čulík, že by bylo vhodné zalarmovat europoslance, aby ověřili, zda některé legislativní návrhy současné české vlády nejsou v rozporu s legislativou Evropské unie. A nemuselo by to být pouze v souvislosti s vládním návrhem omezit délku pracovních smluv na pět let, jak Čulík píše. Je celá spousta věcí, ve kterých by čeští europoslanci mohli být občanům nápomocni; vždyť přece také kvůli tomu byli do Bruselu a Štrasburku nominováni.

An English version of this article is in CLICK HERE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2010

3. 8. 2010

V červenci 2010 přispělo finančně na Britské listy 234 osob celkovou částkou 57307.45 Kč. Příjem z reklamy byl 4000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2010 částku 324 934.53 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 2041,81 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.