Podobnost čistě náhodná?

Zatímco Cameron připravuje radikální politiku, levice usnula v roce 1945

11. 8. 2010

Britská vládní koalice usiluje o změnu vztahu občana ke státu. Labouristická strana mlčí, píše v deníku Guardian Simon Jenkins.

Britský premiér David Cameron v úterý poukázal na to, že se v Británii krade ročně 5,2 miliardy liber tím, že lidé neoprávněně dostávají sociální benefity. Není zdaleka prvním politikem, který na to poukázal, ale možná se stane prvním, který s tím něco udělá.

Minulý týden Cameron také zpochybnil statický koncept "chudiny, která si zaslouží státní byty". Proč by měla svobodná matka, která se krátkodobě octne v existenčně svízelné situaci, dostat státem dotované bydlení na celý život?

Cameronova vláda také chce odstranit obrovskou byrokracii v britském státním zdravotnictví. Nikoliv snižováním rozpočtu, což málokdy funguje, ale odstraněním řady administrativních vrstev, což by fungovat mohlo. Cameron se rozhodl dát peníze na nemocniční péči přímo obvodním lékařům. Tím říká veřejnosti: Vaše zdraví je vaše věc, tady máte peníze, ale dohodněte se se svým lékařem, jak a kde je utratíte.

Nová britská koaliční vláda zpochybňuje britský koncept přerozdělovacího socialismu. Co by mělo znamenat státní sociální, zdravotní a důchodové pojištění v zemi, která má stárnoucí obyvatelstvo? Jak si můžeme dovolit univerzitní vzdělání pro polovinu národa? Které služby by měl platit jednotlivec nebo konkrétní komunity a nikoliv univerzalistická vláda? Labouristická odpověď jako jako od metronomu: stát... stát... stát...

Je nutno pochválit britské liberální demokraty, že se - na rozdíl od labouristů - aspoň snaží na tyto otázky najít odpovědi. V důsledku náhody volebního výsledku se podílejí na nejenergičtější debatě, jakou zažila britská politika za půl století. Levice usnula někdy v roce 1945. Jednoho dne se snad probudí.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 11.8. 2010