Z Indie se šíří nové superbakterie, odolné vůči všem antibiotikům

12. 8. 2010

Nový druh superbakterií, odolných vůči všem známým antibiotikům, se šíří do Evropy z Indie v důsledku "zdravotního turismu". Čelný lékařský expert sdělil Channel Four News, že může trvat až deset let, než lékaři vyvinou antibiotikum, schopné tyto bakterie usmrtit.

Dosud těmito superbakteriemi onemocnělo asi 50 osob a některé z nich zemřely, protože však byly vážně nemocné už s jinými chorobami, není možné určit, zda zemřely na útok superbakterií či na jiné nemoce. V Británii onemocnělo 17 osob, které byly v přímém kontaktu s Indií nebo Pákistánem. Většina z nich byla v Indii či v Pákistánu v nemocnici, kde se zřejmě nakazily.

Tyto nové superbakterie byly poprvé objeveny v Indii r. 2008. Byly nazvány "New Delhi metallo-ß-lactamase" zkratkou NDM-1. Evropané a Američané často jezdí do Indie nechat si tam dělat kosmetické operace, a tak se superbakterie zřejmě rozšíří i tam.

NDM-1 se vyskytuje v běžných bakteriích ve střevech, jako je E.coli a Klebsiella pneumoniae. Tyto bakterie způsobují infence močového traktu a zápal plic. Normálně takové infekce rychle vyléčí během několika dní antibiotika, avšak přítomnost NDM-1 způsobuje, že jsou infekce nepotlačitelné a potenciálně se stávají smrtelnými chorobami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 12.8. 2010