Tony Blair vám (možná) podepíše svou knihu

12. 8. 2010

Bývalý britský premiér Tony Blair bude 8. září podepisovat svůj životopis v londýnském knihkupectví Waterstone's na Piccadilly. Avšak kdo bude chtít podpis, bude se muset podrobit celé řadě trapných podmínek:

Zákazníci se nebudou smět s Blairem, fotografovat. Blair nebude do knihy psát osobní věnování. Všechny tašky, ruksaky a kufříky, stejně jako mobilní telefony a fotoaparáty a kamery budou muset být odevzdány do šatny. Blair podepíše pro každého zákazníka maximum dvou knih a podmínkou je, že si zákazník knihu na místě v knihkupectví Waterstone's koupí. Po koupi knihy dostane papírový náramek na zápěstí, ale "to nezaručuje, že mu Blair knihu skutečně podepíše".

Blairův životopis A journey (Cesta) vyjde 1. září. Blair za něj údajně dostal předem honorář ve výši 4,6 milionů liber.

Členové protiválečné koalice "Stop the War" oznámili, že během podepisování Blairovy knihy se bude před knihkupectvím Waterstones na Piccadilly konat "masový protest", a varovali, že aktivisté se pokusí provést občanské zatčení Tonyho Blaira za to, že údajně spáchal válečné zločiny.

Andrew Burgin řekl tiskové kanceláři Press Association:

"Stavíme se proti tomu a požádáme Waterstone's, aby podepisování knihy zrušili. Dostavíme se ve velkém počtu. Budeme žádat lidi, aby knihkupectví Waterstone's úplně bojkotovali, a pokud se akce uskuteční, knikupecký řetězec úplně uzavřeme. Je naprosto ostudné, že se knihkupectví Watersone's na něčem takovémhle vůbec podílí."

Burgin založil stránku na Facebooku, která požaduje Blairovo zatčení při podepisování jeho knihy.

Mluvčí knihkupectví Waterstone's uvedl, že dojde k bezpečnostním opatřením, aby "akce" proběhla hladce. Dodal: "Očekáváme, že se této akce účastní velký počet zákazníků a doufáme, že budeme moci umožnit co největšímu množství lidí, aby si nechali knihu podepsat."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 12.8. 2010