Burzy klesají v obavách před novou depresí

12. 8. 2010

Mervyn King, šéf ústřední Anglické banky, varoval ve středu, že Británie čelí velmi zdlouhavému návratu k ekonomickému normálu. Světové burzy také poklesly v důsledku varovné zprávy o hospodářském vývoji, kterou vydala americká Federální rezervní banka.

Britské podniky a spotřebitelé se velmi obávají nadcházejících hospodářských škrtů, které plánuje nová konzervativně-liberální vláda. Ekonomové obviňují nynější vládu, že svými řečmi o údajně "destruktivní" hospodářské politice předchozí labouristické administrativy výrazně poškozují podnikatelskou důvěru v ekonomiku a malují čerty na zeď tam, kde řeči o krizi neodpovídají skutečnosti.

Řekl to například v hlavním večerním zpravodajství Channel Four News profesor David Blanchflower, bývalý člen výboru Anglické banky pro měnovou politiku. Blanchflower poukázal na to, že v Británii v očekávání škrtů, snižování platů a vyhazování lidí z práce rychle klesá důvěra spotřebitelů. "Vláda svými negativistickými řečmi ekonomiku poškodila. Před námi jsou velmi obtížné časy - Federální banka byla donucena začít zase tisknout peníze a Británie bude asi muset udělat totéž. Děsí mě, že vláda nemá žádný alternativní plán, pokud její současná politika povede k nové krizi."

Ekonom Andrew Lilico z výzkumné organizace Policy Exchange, zdůraznil, že by Anglická banka už měla do britské ekonomiky tištěním peněz pumpovat nové finanční zdroje.

Zdroj ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 12.8. 2010