Rusko předsedá Radě bezpečnosti

11. 8. 2010

Mediafax│ŠOK│ Rusko v srpnu přebralo bez větší mediální pozornosti rotační předsednictví Rady bezpečnosti OSN. Jeho agendu tvoří otázky Kosova, Blízkého východu, pirátství u somálského pobřeží a mise OSN. 6. srpna se konalo z podnětu Ruska otevřené zasedání Rady bezpečnosti OSN, posuzující mírové mise OSN. Kritizovány byly nedostatečné zdroje pro mírové operace, bránící dostatečné humanitární pomoci a ochraně civilistů. Hlavními úkoly má být konsolidace stávajících misí a urychlení reforem.

Radě bezpečnosti byli zástupcem generálního tajemníka pro mírové operace představeni velitelé misí v Libérii, Súdánu, Haiti, Demokratické republice Kongo a na Středním východě . Alain Le Roy zdůraznil, že po celém světě je rozmístěno více než 120.000 příslušníků mírových jednotek, poptávka je stále vysoká a zdůraznil nutnost splnit naléhavou potřebu chránit civilní obyvatelstvo.

Členové Rady ocenili práci regionálního střediska OSN pro preventivní diplomacii pro Střední Asii (UNRCCA) v reakci na problémy v regionu, zejména v souvislosti s posledním vývojem v Kyrgyzstánu. Kromě Kyrgyzstánu má středisko také za úkol pomáhat v Kazachstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu.

Kambodžský premiér Hun Sen Radě bezpečnosti OSN poslal včera dopis k řešení probíhajícího územního sporu s Thajskem.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 12.8. 2010