Americké primárky slibují Demokratům možnou mírnou převahu

12. 8. 2010

Barack Obama a jeho spojenci z Demokratické strany zatím zaznamenali celou řadu vítězství v primárkách pro podzimní volby do amerického Kongresu. V důsledku primárek, které se konaly ve čtyřech státech ve čtvrtek, budou ve volbách do Senátu a při volbách guvernérů stát umírnění Demokraté proti extremistickým Republikánům z tzv. hnutí Tea Party či vůči Republikánům, obviněným z neetického chování. To zřejmě oslabí pokusy Republikánů převzít americký Kongres.

Pro Obamu je důležité, že jasnou Demokratickou nominaci získal senátor Michael Bennett a nikoliv kandidát Andrew Romanoff, kterého podporoval Bill Clinton. Obama silně podpořil Bennetta, který vyhrál, takže to oslabuje argumentaci, že Obamova podpora ochromí jím podporované kandidáty. Benettovým soupeřen v Coloradu bude kandidát Tea Party Ken Buck; očekává se, že ten odradí mnoho nezávislých voličů. Republikáni si pro kandidáta na guvernéra v Coloradu zvolili Dana Maese, který zastává extremně konzervativní názory, včetně přesvědčení, že projekt, v něhož rámci používají v městě Denver občané městská kola, je součástí spiknutí OSN, které se snaží převzít vládu nad městem.

Výsledky z Colorada ukazují, že protiobamovské nálady v zemi poškozují spíše republikánské kandidáty než Demokraty. Avšak ve většině volebních okrsků nominovali i Republikáni normální, mainstreamové kandidáty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 12.8. 2010