Svoboda izraelského stylu:

Vyspal se s Izraelkou, a byl odsouzen za "znásilnění", protože žena nevěděla, že je Arab

26. 7. 2010

Saber Kushour (30) je arabský Izraelec. Byl odsouzen za "znásilnění podvodem".

Minulý týden byl tento ženatý otec dvou dětí z východního Jeruzaléma odsouzen na půldruhého roku do vězení za "znásilnění podvodem" Židovky, která tvrdila, že by se s ním bývala nevyspala, kdyby věděla, že je to Arab. V Izraeli to vyvolalo ostrou debatu o rasismu, sexuální politice a spravedlnosti.

USA: Kolumbijská obvinění na adresu Venezuely je třeba brát "velmi vážně"

26. 7. 2010

"Venezuela má vůči Kolumbii a vůči mezinárodnímu společenství závazek plně tuto informaci vyšetřit a podniknout kroky, aby zabránila využití svého suverénního teritoria teroristickými skupinami", řekl v pátek úředník amerického State Departmentu agentuře AFP, shrnuje situaci venezuelský opoziční list El Universal. Týž list předtím informoval o požadavku Kolumbie, aby obvinění vyšetřilo "mezinárodní úkolové uskupení" (international task force).

Mnoho povyku pro nic: Válka v Jižní Americe nebude

26. 7. 2010 / Fabiano Golgo

Chce Obama válku v Jižní Americe? Dokáže si někdo představit, že by Amerika podpořila vojenský konflikt s Venezuelou? Poté, co byl Obama zvolen v důsledku znechucení americké veřejnosti s válkou v Iráku? Pokaždé, když šli Američani do války, včetně druhé světové války, strávil Bílý dům dlouhou dobu vytváření potřebné propagandy, aby získal pro válku veřejnou podporu.

An English version of this article is in CLICK HERE

Mírové bubny

26. 7. 2010 / Fabiano Golgo

Venezuelský ministr zahraničí Nicolás Maduro uvedl v neděli, že ve čtvrtek předloží na setkání Unasuru (Union of South American Nations) v Quito v Ecuadoru Kolumbii mírový plán.

Nestor Kirchner, bkývalý argentinský prezident a manžel současné prezidentky Christiny Fernandez Kirchnerové, nabídl, že bude vyjednavačem, ale kolumbijští diplomaté si stěžovali, že má historické vazby na Huga Chaveze. Tak se vyjednavačem stane brazilský prezident Lula, který má dobré vztahy s oběma vládami, i když nesouhlasí s přítomností amerických vojenských základen v Kolumbii.

Rusové zvolili do funkce prvního černého politika

26. 7. 2010

Obyvatelé desetitisícového městečka Novozavidovo ležícího sto kilometrů severně od Moskvy zvolili do městského zastupitelstva prvního "černého Rusa" - Jeana Gregoira Sagboa, který pochází z afrického Beninu a do země přišel studovat v 80. letech minulého století. V zemi, kde jen vloni došlo k 49 oficiálně zaznamenaným rasově motivovaným útokům, představuje Sagboovo zvolení historický průlom.

Republikáni a jiní bolševici

26. 7. 2010 / Karel Dolejší

Na módní vlně antikomunismu doplouvá česká společnost pomalu tam, kam se dalo čekat. Po Michalu Semínovi se tentokrát ve prospěch Francovy španělské diktatury vyslovila osoba s bohatou politickou minulostí: "historik" Radomír Malý, takto odhalovatel židovských spiknutí, kritik Vatikánu zprava, v roce 2004 neúspěšný kandidát do Senátu za Národní sjednocení. V textu s výmluvným názvem Do uvolněné kubánské cely patří Zapatero s Obamou tvrdí, že bezbožné západní liberální demokracie nejsou vlastně o nic lepší než bolševismus, se kterým nikdy doopravdy nechtěly válčit, neboť "vrána vráně oči nevyklove". Tato apriorní teze je pak "demonstrována" na osudu nedávno propuštěných kubánských vězňů. Těm nebyl ve Španělsku, které je přijalo, přiznán status politických uprchlíků, ale byli zařazeni pouze mezi ekonomické migranty, zatímco USA je vůbec odmítly vpustit na své území. No ovšem, pokyvuje hlavou Semín: Vždyť jsem vám říkal, že socialisté a liberálové jsou úplně stejná verbež jako komunisté!

Zdravotní dopad amerického útoku na irácké město Falludža "je horší než Hirošima"

24. 7. 2010

Dramatický nárůst kojenecké úmrtnosti, rakoviny a leukémie v iráckém městě Falludža, které americká vojska bombardovala r. 2004, je vyšší než nemocnost obyvatel Hirošimy a Nagasaki, kteří přežili výbuch amerických jaderných zbraní nad jejich městy r. 1945. Vyplývá to z nové studie.

Ze studie vyplývá, že se ve Falludže zvýšil výskyt rakoviny čtyřnásobně a výskyt rakoviny u dětí pod 14 let dvanáctinásobně. Kojenecká úmrtnéost je ve Falludže čtyřikrát vyšší než v sousedním Jordánsku a osmkrát vyšší než v Kuvajtu.

Je opravdu zelená magie nejlepší cestou k překonání ropného zlomu?

26. 7. 2010 / Vladimír Wagner

"Mezi věřícími církve nekonečného technologického pokroku a ekonomického růstu je dost obvyklé trvat na tom, že energie je nekonečná, s tím závěrem, že lidské bytosti si jí mohou přivlastnit tolik, kolik jen chtějí."

John Michael Greer: "Cesty Síly"

Již dlouhodoběji vychází na Britských listech příspěvky věnované ropnému zlomu, například cyklus článků Johna Michaela Greera překládaný Karlem Dolejším. Pokusil bych se polemizovat s některými představami, které se v těchto příspěvcích objevují.

Žurnalistika a politika aneb proč si chce John zkazit pověst?

26. 7. 2010 / Ivo Šebestík

Žurnalistika a politika někdy působí dojmem spojitých nádob. Kde jsou politici, tam se vyskytují i novináři. Mnozí politici poznají, že byli zařazeni mezi politiky teprve v okamžiku, kdy jim zavolá první novinář a požádá je o názor. Společný výskyt politiky a žurnalistiky, či přesněji vzájemné stýkání obou profesí, však ještě neznamená, že by obojí bylo nějak příbuzné. Spíše naopak. Žurnalistika není vlastní sestrou politiky, ani její vykladačkou, a už vůbec ne pomocnicí. Obě profese jsou si podobné pouze v tom ohledu, že se pohybují ve veřejném prostoru a ovlivňují veřejné mínění. Politika často právě skrze média, přičemž média tuto "službu" vracejí politikům jako zpětnou vazbu nebo někdy jako bumerang.

Obsese a rituály

26. 7. 2010 / Karel Dolejší

"Říše je zbudována ve stylu svých domů: Neobyvatelná, ale krásná. Na lodžie se nezapomnělo, ale s pýchou možno říci, že se zapomnělo na záchody."
Karl Kraus
"V základech každého rozumu je delirium, zcestnost. - Burzovní mechanismus je veskrze racionální, je možné mu rozumět, naučit se s ním zacházet, kapitalisté ho umí využívat, a přesto je to naprosto šílené, dementní. V tomto smyslu tedy tvrdíme: vždy jde o racionalitu iracionality."
Gilles Deleuze

Když jsem býval malý, měl jsem zálibu v tom, čemu se říkávalo vědeckofantastická literatura. V knihách Stanisława Lema, které jsem nosil z místní knihovny přebalené v univerzálním hnědém lakovaném papíře, kromě komunismu panoval neuvěřitelný nadbytek energie z jádra, která byla k dispozici všude - a přirozeně zcela zdarma. Po pravdě řečeno, byl jsem tehdy ještě na leccos nepřipraven, a kdyby mi byl nějaký freudián strčil pod nos paralelu zmíněné představy s jednou ze závěrečných scén Hessova Stepního vlka, jež nese název Všechny dívky jsou tvé, nejspíše byl koukal jak zjara. A tak ještě nějaký čas trvalo, než jsem pochopil, že sliby nadbytku jaderné energie zdarma, které nezněly zdaleka jen z fantastických příběhů psaných v padesátých letech, ale zrovna tak i z propagandy let sedmdesátých a osmdesátých, jsou vlastně něco jako kámen mudrců, elixír mládí a perpetuum mobile dohromady. Ještě mi tehdy zkrátka nedošlo, v čem spočívá iracionalita naší doby.

Petraeus zrušil ofenzívu proti Kandaháru

26. 7. 2010

Nový americký velitel v Afghánistánu generál David Petraeus zrušil plán svého předchůdce Stanleyho McChrystala na obsazení jihoafghánského města Kandahár. Po jarní zkušební operaci v Mardžáhu měla být ofenzíva proti Kandaháru hlavním letošním podnikem NATO v zemi. Petraeus údajně dospěl k názoru, že původní plán byl nevyhovující a je třeba místo něj provést široce pojatou protipovstaleckou operaci.

Masmédia jsou mocná, někdy však i poněkud přiblblá!

26. 7. 2010 / Jiří Baťa

Nemyslím, že by Česko mělo nedostatek specificky či speciálně zaměřených tiskovin, stejně jako jiných mediálních prostředků. V prvním případě jde o media tištěná, v druhém pak media internetová, televizní či jiná. Na pultech různých obchodů, speciálními až po běžný prodej v marketech, je těchto tištěných materiálů nepřeberné množství V nich se, domnívám, je dostatek prostoru pro sdělování všechno, k čemu je ten který časopis, noviny, žurnál magazín a nevím co ještě, určený.

Byly zveřejněny utajované záznamy z války v Afghánistánu

26. 7. 2010

KD│ Utajované americké vojenské dokumenty z let 2004-2009, které byly zveřejněny v neděli 25. července, ukazují nepřibarvený obraz skutečného dění v afghánském konfliktu prostřednictvím válečných deníků amerických jednotek. V mnoha ohledech jde o obraz o dost méně povzbudivý, než skýtá oficiální verze. Dokumenty zveřejněné organizací WikiLeaks byly předány listům New York Times, The Guardian a německému časopisu Der Spiegel. Vyplývá z nich, že americké síly často trpěly nedostatkem zdrojů a čelily povstání, které se rok od roku rozrůstá, stává se koordinovanějším a způsobuje větší ztráty.

Němečtí mravenci, kobylky z jihu a český dort

26. 7. 2010 / Michal Vimmer

Česká národní identita se svým způsobem zase jednou nalezla a sebepotvrdila v květnových volbách. Soudě podle vítězství "vlády rozpočtové odpovědnosti" jsme odmítli "dopadnout jako Řekové" a ostatní PIIS (Portugalsko, Irsko, Itálie, Španělsko). Ukázali jsme Evropě a světu, kam patřit nechceme. Že se bojíme Ruska, to se o nás ví, stejně jako prostě odjakživa nemáme rádi Němce. Tak schválně, jestli se najdeme v posledním Spenglerově komentáři o PIIGS, Německu, Rusku a temných evropských vyhlídkách.

Nečasova koalice nejspíše notně trpí vedrem!

26. 7. 2010 / Jiří Baťa

Jak jinak si vysvětlit kroky, které v rámci daňové reformy hodlá v r. 2012 zavést. Jestliže už exministr Janota konstatoval, že je nutné hledat úspory ve výdajích, resp. příjmy na straně druhé nechápu, jak mohou uvažovat o rušení silniční daně pro firemní auta jako příjem do státní kasy. Tyto záměry jsou zcela kontraproduktivní snahám vlády, když po občanech žádá pochopení pro úsporná opatření, omezení či naopak zvyšování DPH a jiných plateb a poplatků, kdy se to výrazně projeví na životní úrovni občanů střední a nižší kategorie. Nemá smysl rozvádět, co, kde a o kolik nás občany vláda hodlá natáhnout, či o kolik dírek v opasku potáhneme k sobě.

Chavez: Pokud Kolumbie zaútočí, přestaneme USA dodávat ropu

26. 7. 2010

Venezuelský prezident Hugo Chavez v neděli pohrozil, že pokud hlavní spojenec Washingtonu v regionu, Kolumbie, na jeho zemi zaútočí, zastaví Caracas dodávky ropy do USA. Napětí mezi sousedícími jihoamerickými zeměmi se vyostřilo ve čtvrtek, kdy Kolumbie dala Venezuele třicetidenní ultimátum a požadovala vstup mezinárodních sil na její území v souvislosti s obviněním z podpory kolumbijských guerill.

Chavez kvůli obavě z kolumbijského útoku odložil cestu na Kubu

26. 7. 2010

Venezuelský prezident Hugo Chavez odložil cestu na Kubu "kvůli možnosti vojenské agrese ze strany Kolumbie". Oznámil to v neděli na shromáždění vládní strany PSUV v Caracasu původně svolaném kvůli volbám vypsaným na 26. září. Podle Chaveze, který se odvolal na aktuální zpravodajské informace, je nebezpečí útoku na Venezuelu větší než kdykoliv za posledních 100 let.

Na Caracas, na Caracas!

26. 7. 2010 / Josef Mikovec

A je to zase tady: Kazimír a válečný štváč Chavez se znovu chystá k válce, tentokrát mu opravdu asi nic jiného nezbývá. Kolumbie ho obvinila na zasedání Organizace amerických států z

"podpory a napomáhání terorismu a celé řady dalších nepřátelských činů nebo zločinů, vyzvala k "mezinárodnímu zásahu" a dala Venezuele třicetidenní ultimátum. Venezuelský prezident Hugo Chavez v reakci na tyto kroky nařídil přerušit veškeré styky s Kolumbií a vyhlásil nejvyšší bojovou pohotovost pohraničním jednotkám. Kolumbie je v regionu klíčovou zemí, skrze kterou se uplatňuje vliv Washingtonu, a vloni odsouhlasila zřízení sedmi vojenských základen USA na svém území" .

ZDE

Oprava a omluva

Devítka prý jezdila s hranatým vlečňákem

26. 7. 2010 / Jan Čulík

Čtenář Jan Stejskal, který pracoval u pražského Dopravního podniku jako průvodčí, mě přesvědčil, že v sedmdesátých letech zřejmě skutečně jezdila tramvaj devítka s jediným, hranatým vlečňákem. :) Mé vzpomínky jsou zjevně na šedesátá léta, kdy devítka opravdu, jak potvrzuje i Jan Stejskal, jezdila s dvěma oblými vlečňáky - a vzpomínky z dětství zdá se vytěsňují všechno pozdější. Čtenářům se omlouvám.

Neradostné dědictví VI. sjezdu KSČM: model socialismu pro 21. století

23. 7. 2010 / Josef Heller

Porážka KSČM ve volbách do PS PČR (ano, byla to porážka, nelžeme si do kapsy, jak to dělají někteří špičkoví funkcionáři KSČM snažící se odvrátit pozornost od vlastni klíčové odpovědnosti za tento výsledek) ještě více odsunula do pozadí zájem o plnění úkolu VI. a VII. sjezdu KSČM, kterým byla práce na modelu socialismu pro 21. století. Bez ohledu na usnesení sjezdů, jak vyplývá z některých vyjádření V.Filipa a S.Grospiče, je už tento úkol mimo jejich zájem, což zdůvodňují obligátním, již z předlistopadové éry a od Bernsteina známým argumentem, že vlastně strana nepotřebuje teorii socialismu, ale konkrétní odpovědi na otázky denní politiky. Přesné citace jejich výroků obsahuje můj předchozí článek, který nesměl být uveřejněn v Haló novinách a ocitl se nakonec pod titulkem "Proč nejsou komunisté atraktivní" v Britských listech...

Idea Velkého Rumunska opět ožívá?

24. 7. 2010

JU│ Nezavisimaja gazeta v obsáhlejším článku upozorňuje na to, že Rumunsko začíná rozehrávat svoji geopolitickou hru o vliv na územích bezprostředně přiléhajících k jeho hranicím. Jsou to území, která dnes patří Ukrajině a jde také v podstatě o celé území samostatného Moldavska. Co se zde děje?

Lukašenko a Saakašvili se spojili proti Rusku

23. 7. 2010

Alexander Lukašenko, diktátor vládnoucí v Bělorusku, a Michail Saakašvili, gruzínský prezident, velmi kontroverzní "zastánce demokracie", se spojili v "mediální válce" proti Kremlu.

Bělorusko a Gruzie se snaží posilovat své styky s Evropskou unií. První salvu v mediální válce vypálilo Rusko, když státní ruská televize NTV odvysílala dvoudílný dokumentární film nazvaní "Tatíček Pánbůh". Film využil Lukašenkovy přezdívky a filmu o mafii z Marlonem Brando. Film byl ostře kritický vůči Lukašenkovi a obvinil ho, že nechává zmizet své politické oponenty.

Důchodová reforma

23. 7. 2010 / Jiří Jírovec

Princip důchodů je jednoduchý. Občan v produktivním věku odkládá do státní pokladny určitou část příjmů, aby je pak spotřebovával v době, kdy již není výdělečně činný.

Mezigenerační nenávist jako guerilla marketing

23. 7. 2010 / Štěpán Kotrba

Piskáčka mimo jiné štve, že politici nemají odvahu nahlas říct, že si jeho generace musí sama spořit na důchod, a to hodně, jinak z penze v budoucnu nevyžije. ... Je to během dvou týdnů už podruhé, co vzniká podobné sdružení naštvaných lidí, kteří chtějí tlačit na politiky ohledně své budoucnosti - další sdružení se chce angažovat pro změnu ve zdravotnictví. "Chceme připomínkovat reformu," řekla Michala Blažková, předsedkyně sdružení Platforma zdravotnictví.

V médiích se objevil další doklad rozněcování mezigenerační nenávisti, pokus o pokračování konfliktu mezi mladými a jejich rodiči či prarodiči... Před několika dny se v médiích objevila zpráva o tom, že bylo založeno sdružení mladých lidí, kteří chtějí znát, jakou budou mít penzi. Nic proti tomu, občanských sdružení jistě denně vzniká několik. Podivné jsou však okolnosti jeho vzniku. Asi ani nepřekvapí publicita, které se této uměle vytvořené "občanské" aktivitě dostává...

Kolumbie požaduje "mezinárodní úkolové uskupení" působící na území Venezuely

23. 7. 2010

Luis Alfonso Hoyos, kolumbijský velvyslanec při Organizaci amerických států (OAS), na čtvrtečním mimořádném zasedání žádal zřízení "mezinárodního úkolového uskupení" (international taskforce), které by na venezuelském území prošetřilo obvinění, že Chavezův režim zřídil výcvikové tábory pro kolumbijskou guerillu FARC.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Funkce státu v Čechách

23. 7. 2010 / Petr Wagner

Většina správných odpovědí je ve formulaci otázky. Proč se propadá tunel Blanka? Proto, že se neměl stavět. Ovšem odpověď, proč se staví v malém hlavním městě světový stavební unikát, když město nemá světovou stavební banalitu, jako je obchvat, je trochu složitější...

Odpověď na otázku, proč se demontuje sociální stát a proč jeho koncept je houfně opouštěn a vede k zpochybnění stran hájících jeho koncepci chce také správně formulovat otázku.

A zas ta válka o koleje...

23. 7. 2010 / Pavel Pečínka

Ne, žádný strach, titulek článku nezavede čtenáře na film o Bělorusku z let 1941--43, kdy tam wehrmacht a partyzáni bojovali o železnice. Zůstaneme pěkně v Brně. I zde už léta zuří válka o koleje. Městem ale neotřásají výbuchy náloží pod projíždějícími vagony, ale právní kličky, smyčky a léčky obou znepřátelených stran. Úterní přestřelku odstartovalo podle zelené koalice úmyslně na prázdniny načasované zveřejnění územního rozhodnutí o stavbě. Ať už sympatizujeme s jakoukoliv stranou sporu či je nám to úplně šuma fuk, nezaškodí všimnout si, jakou palebnou silou disponují soupeři.

Levice v. pravice a související politická klišé

23. 7. 2010 / Jan Hradil

Dělení politických názorů ve společnosti na levicové a pravicové je podle mnoha názorů již překonané. Přesto se ale v obyvatelstvu každého moderního průmyslového státu vyskytují početné skupiny obyvatel, které principiálně, a tedy trvale volí jednu či naopak druhou stranu politického diskurzu. Současně s tím vznikají ve společnosti určitá klišé týkající se jedné, či druhé skupiny zastánců politických názorů. Levicovým klišé je, že pravičáci jsou asociální odpadlíci, kteří nemají jakýkoli smysl pro společenskou solidaritu, ani empatii pro bědnou životní situaci druhých. Pravicovým klišé naopak je, že levičák je lenoch a sobec, který prahne po materiálním zajištění, jaké mají tvrdě pracující a disciplinované skupiny obyvatel, aniž by se pro to chtěl stejným způsobem přičinit.

Námořník, 190 vagonů yperitu a svědomí

23. 7. 2010 / Miloš Kaláb

I v tomto století má mnoho lidí svědomí a některé dokonce pronásledují jeho výčitky až do konce života. Právě to se stalo námořníkovi Blairovi Laidlawovi. V únoru 1946 sloužil jako mladý muž na minolovce Middlesex a v roce 2008 zemřel v Pembroku. Celou tu dobu ho trápily výčitky svědomí proto, že udělal něco, co se s jeho svědomím neslučovalo. Týkalo se to yperitu.

Věci veřejné, věci tajné

23. 7. 2010 / Jan Hradil

Jsou věci veřejné a jsou věci tajné. Těmi tajnými, co nejsou přístupné veřejnosti, se nyní zabývají Věci veřejné, respektive jejich předseda Radek John. Doufám, že po jeho vystoupení v Událostech komentářích dne 21.7. zamrazilo většině voličů, kteří mu v posledních volbách hodilo lístek.

Paříž zorganizovala "festival chyb" ve snaze naučit francouzské školáky myslet

22. 7. 2010

Koncem devatenáctého století při zkoumání cholery slepic nakazil Louis Pasteur některé slepice bakteriemi, o nichž byl stoprocentně přesvědčen, že je usmrtí. Mýlil se: nejenže slepice přežily, ale získaly naprostou imunitu. Pasteur udělal chybu. Ale v důsledku chyby objevil očkovací vakcínu.

Pedagogové a intelektuálové si nyní ve Francii stěžují, že Francie už není ochotna vnímat, jak důležité je dělat chyby. Poukazují na to, že francouzský školský systém zbavuje děti tvůrčích schopností, pružnosti myšlení a sebevědomí v jejich vlastní duševní schopnosti.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen a červen 2010

14. 7. 2010

V květnu a v červnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 1011 osob celkovou částkou 554 202.78 Kč. Příjem z reklamy byl 5000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2010 částku 399 728.06 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1990 euro. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že na nedávno zveřejněnou prosbu o finanční podporu reagovali během několika týdnů darováním celkové částky více než půl milionu korun. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.